Hlavní obsah

Vytápění na plyn nebo elektřinu?

Právo, František Macholda

Při stavbě rodinného domu většinou řešíme otázku, jaké vytápění by bylo nejlepší. Většinou máme na výběr mezi plynem – plynový kotel, nebo elektřinou – elektrokotel. Většina spotřebičů, které budou použity, bude na elektřinu, včetně desky a trouby, případně i elektrický zásobníkový ohřívač vody.

Článek

Pokud víme, že projektovaná tepelná ztráta bude například kolem 12kW, správný postup by byl vypočítat stávající roční potřebu tepla anebo paliva. Na základě toho provést srovnání provozních a investičních nákladů. Potřebu tepla na vytápění by měl obsahovat váš projekt.

To, co bude ve stejné lokalitě výhodné pro dům s malou spotřebou energie, nemusí být výhodné pro dům s větší spotřebou. Je to velmi individuální a závěry v žádném případě neplatí obecně.

Zde lze také započítat investiční náklady. Přímotopné vytápění elektrickou energií je velmi drahé – citelně dražší než zemním plynem.

Pro a proti

Přímotopná elektřina na tom však nebude o moc lépe. Taky se očekává další zdražování. Ve finále by však měla být elektřina vždy dražší než plyn (i když v ČR může dojít k výjimce, elektřinu si vyrábíme sami, kdežto plyn dovážíme).

Jinak řečeno, cena zemního plynu a elektrické energie bude harmonizována v brzké budoucnosti s cenami v EU. Je téměř jisté, že cena zemního plynu dále poroste, a to zřejmě o desítky procent. Naproti tomu cena elektrické energie v nízkém tarifu bude vždy příznivá.

Tato energie vzniká jako určitý nechtěný přebytek kvůli nemožnosti snadné regulace výkonu systémových elektráren. Akumulační spotřebiče navíc slouží k vyrovnávání odběrového diagramu rozvodné soustavy. Proto bude mít tato elektrická energie pravděpodobně vždy příznivou cenu, která bude v budoucnu výhodnější než zemní plyn.

Reklama

Související témata:

Související články

Kvalitu stavby ohlídá stavební dozor

Stavět dům svépomocí může být výhodné pro stavaře nebo odborníka, který ovládá technologii stavění a je schopen si určité práce udělat sám. Většina lidí, kteří...

Výběr článků

Načítám