Hlavní obsah

Praha 1 plánuje zásadní úpravy centra

Právo, Jana Šprunková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Na revitalizaci centra, jejíž výsledek by je měl zásadně změnit, se chystá Praha 1. Zahrnovat má dolní část Nového Města, betlémskou čtvrť a Národní třídu. Na té budou zásahy zřejmě nejcitelnější a nejvýraznější.

Foto: Jana Šprunková, Právo

Do dvou let by se na Jungmannově náměstí mohl objevit kruhový objezd.

Článek

„Nyní zadáme výběrové řízení na zpracovatele projektu a začít s úpravami bychom mohli v roce 2011,“ předpokládá starosta Petr Hejma (ODS). Národní třída by podle něho měla zcela změnit vzhled, a to od nábřeží až po Jungmannovo náměstí.

Cestující by se například měli zbavit problematického přecházení na nástupní ostrůvky MHD u Národního divadla. Refýže by měly být širší, u akademie věd má být zastávka tzv. vídeňského typu jako například ve Vodičkově ulici. Před Novou scénou by měla prostor doplnit i zeleň a rovněž zpomalovací prahy.

Změny čekají konec Národní třídu

Nejvíce by se ale měl změnit konec Národní třídy. „U Jungmannova náměstí bychom chtěli instalovat kruhový objezd, který by tak umožnil zcela novou organizaci dopravy,“ míní Hejma. Za své by měl prý vzít tamní vstup do metra. „Jsou tam tři a jsem přesvědčen o tom, že všechny nejsou potřebné,“ dodal starosta.

Podle šéfa dopravy Prahy 1 Ludvíka Czitala je nutné udělat dopravní průzkum, který prověří únosnost omezení výstupu z podzemní dráhy. „S dopravním podnikem jsme jednali, pokud se neomezí průchodnost, není proti,“ řekl Czital.

Od kruhového objezdu si radnice slibuje zklidnění Perlové a Skořepky. „Řidiči jimi projíždějí, protože nemohou zaparkovat. Jezdí, dokud nenajdou místo nebo je to přestane bavit,“ potvrdil Czital. Objezd by jim umožnil vrátit se Národní třídou, protože by byla i od Spálené až k Jungmannově ulici obousměrná. A radnice slibuje, že Perlovou by vyčlenila ke stání rezidentů, a tím by o ni zájem ostatních řidičů klesl. Není vyloučeno, že by byla jednosměrná v opačném směru než nyní.

Betlémská čtvrť si rekonstrukci zaslouží

Betlémská čtvrť, tedy například ulice Karoliny Světlé, Karlova, Jilská až k Malému náměstí či Liliová a U Dobřenských si podle Hejmy rekonstrukci zaslouží. Zmizet by z nich měl asfalt a nahradit ho má dlažba a silnice by se měly dostat na úroveň chodníků.

„Tato část by tak získala zpět historický kolorit,“ konstatoval starosta. Radnice počítá s tím, že v ulicích vzniknou různé plácky a odpočinkové zóny. Například za Náprstkovým muzeem by chtěla zprůchodnit tamní zahradu.

Dolní Nové Město, což je označení lokality kolem Opletalovy ulice, by mělo rovněž prokouknout a v ulicích by se měly objevit lavičky. Zkultivovat se Praha 1 chystá i prostor kolem kostela sv. Jindřicha a Kunhuty v Jindřišské ulici.

Úpravy této části centra ale nepřijdou na řadu dříve, než bude rozhodnuto o navrácení tramvají do horní části Václavského náměstí a jejich trase. Stále není rozhodnuto, zda povede od Hlavního nádraží Washingtonovou ulicí nebo Opletalovou. Úpravy by měly rovněž navazovat na chystanou rekonstrukci Vrchlického sadů. 

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám