Hlavní obsah

Na trhu klesne počet nových bytů

Na trhu může být v roce 2010 nedostatek nových bytů. Developerské firmy totiž kvůli ekonomické krizi odkládají výstavbu bytových projektů a vyčkávají na příznivější situaci. Menší počet nových bytů však také zabrání pádu jejich cen.

Článek

Na diskusi časopisu Stavební fórum o realitním trhu se na tom shodli Štěpán Havlas ze společnosti Finep Holding a Allan Jírek z firmy Eube. "Co není rozestavěné, bude odložené," poznamenal Havlas. Především příští rok to ale podle něj sníží především v Praze množství nových bytů v nabídce. Podle Jírka ale bytová výstavba téměř zamrzla také v regionech.

Ceny nového bydlení v této situaci podle představitele Finepu určitě neklesnou. "Nečeká je však ani dramatický nárůst," dodal Havlas.

Ceny pražských bytů poprvé klesly

Ceny pražských bytů v posledních třech měsících loňského roku podle nejnovějších údajů Českého statistického úřadu poprvé od roku 2005 klesly. Ve srovnání s loňským třetím čtvrtletím byly nižší o 1,7 procenta. Také v rámci celé republiky se nepřetržitý růst cen trvající od roku 2005 téměř zastavil.

Představitelé developerských firem se na diskusi shodli také na tom, že bude jen velmi obtížné naplňovat požadavky bank na množství předem prodaných bytů.

Komplikovanější finanční úvěry

Peněžní ústavy nyní po realitních firmách chtějí 30 až 40 procent bytů prodaných dříve, než jim poskytnou úvěr na výstavbu. "Prodávat 30 až 40 procent bytů z papíru je dnes téměř nereálné," uvedl šéf Eube.

Podle něj tak developeři musejí s bankami zahájit diskusi o novém modelu financování. "Může jít však vývoj dál stejným tempem?" oponoval otázkou Petr Merežko z České spořitelny. Podle bankéře byl totiž v posledních letech vysoký nárůst rozestavěných bytů neudržitelný.

Reklama

Související témata:

Související články

Nájmy klesají, poptávka po pronájmech roste

Poptávka po pronájmech bytů se v Česku meziročně v některých lokalitách zvýšila až o 50 procent. Je to pravděpodobně dáno horší dostupností hypoték. Lidé...

Výběr článků

Načítám