Hlavní obsah

Místo kurtů budou v pražských Strašnicích pikniky

Právo, Petr Janiš

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Radnice Prahy 10 změnila plány, co s parkem mezi stanicí metra Strašnická a zdejším supermarketem.

Foto: Repro, Právo

Nově navržená podoba parku u stanice metra Strašnická.

Článek

Patrně na to měly vliv blížící se volby, kandidatura starosty Vladimíra Lipovského (ODS) do Senátu a rozhodný odpor veřejnosti proti zastavění zelené plochy sportovišti u areálu Gutovka.

Změny plánu vyplynuly ze schůzky občanského sdružení Útulné Strašnice s vedením radnice. Lipovský a místostarosta Bohumil Zoufalík (ODS) odpískali stavbu tenisových, volejbalových a nohejbalových kurtů s tribunami a restaurací se zázemím.

Nebude se ani kácet stoletý topol Billy, za něhož se Strašničtí tak vehementně bili.

„Současná varianta zahrnuje pouze výstavbu jednoho minigolfového hřiště a relaxační zóny s piknikovými stoly, lavičkami,“ popsala za sdružení Michaela Mlíčková-Jelínková.

Strašnické pikniky

Pikniky bude prý možné pořádat i přímo na trávnících pro to určených, na místě by se dokonce mohly prodávat piknikové koše. Změnu potvrdil i mluvčí Prahy 10 Jan Charvát. Podle něho nejde o náhlý obrat. „Říkali jsme, že řadu připomínek občanů zohledníme. Nemohlo to ale být ze dne na den,“ řekl Právu Charvát.

Radnici podle něho odpor veřejnosti překvapil, protože úpravy jiných parků se v Praze 10 zatím obešly bez protestů. Odpor nevyvolával ani areál Gutovka.

Petici sdružení Útulné Strašnice za zachování nezastavěné zelené plochy Strašnického parku podepsalo přes 2600 lidí v písemné podobě a další tisíce na internetu. Radnice několik měsíců čelila kritice, že nenaslouchá hlasu veřejnosti. „Dostali jsme se do stavu příměří,“ konstatoval místostarosta Zoufalík.

Drobné připomínky stále zůstávají

Sdružení má ale další připomínky. Zrušit chce nedávno postavený plot, a tak ponechat park průchozí i v noci. Radnice to odmítá. „Nechceme, aby na piknikové loučky chodili psi,“ uvedl Charvát.

Park by měl být volně přístupný, po 22. hodině by se měl na noc zavírat třeba kvůli drahému mobiliáři.

Ve dne by měla na místě být ostraha. Radnice chtěla v parku zřídit kromě laviček a odpadkových košů i stojany na kola a dva altány. Trávníky by měly být osvětleny a zavlažovány.

V parku se už nyní pracuje, nelze vyloučit, že se jeho otevření stihne před volbami. „Nyní se překládají cestičky,“ přiblížil Charvát.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám