Hlavní obsah

Kvůli hluku na magistrále zvažují Pražané další žalobu na město

Právo, Jakub Mračno

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Hlavní město se může brzy dostat do problémů. 14. března totiž vyprší roční lhůta, kterou stanovil soud magistrátu na to, aby vyřešil problém hluku na Severojižní magistrále. S městem se soudilo sdružení, v němž jsou zastoupeni obyvatelé z okolí ulice 5. května.

Foto: archiv, Právo

Kolony aut v ulici 5. května jsou noční můrou lidí z okolních domů.

Článek

Když město podmínky soudu nesplní, hrozí Praze opakovaně statisícové pokuty a dokonce i možnost zablokování miliardových majetků, což nedávno ve sporu o vydávání informací zažily například Karlovy Vary.

Hluk na magistrále je kolem 75 decibelů

Soud totiž dal lidem za pravdu a Praze nařídil, aby do roka zařídila dodržování hlukových limitů do pětačtyřiceti decibelů přes den a 35 decibelů v nočních hodinách. Nyní se hluk na magistrále takřka nepřetržitě pohybuje kolem pětasedmdesáti decibelů.

Město se u soudu bránilo tím, že není schopno v krátkém čase tento letitý problém vyřešit. „Je to past, ze které se město dostane, až dostaví městský okruh, teprve pak se totiž doprava na magistrále zklidní,“ řekl už před časem primátor Pavel Bém (ODS).

Tato argumentace ale podle soudu nebrání lidem, které hluk obtěžuje, dožadovat se svých práv. Podle Alžběty Rejchrtové ze sdružení Občané postižení severojižní magistrálou je situace neúnosná a město s postiženými obyvateli vůbec nekomunikuje. „Kdybychom alespoň viděli nějakou snahu, ale nikdo se s námi nebaví,“ řekla Rejchrtová.

Mluvčí magistrátu Jiří Wolf ale kritiku sdružení odmítá. „Rozhodně jsme se na nic nevykašlali, na ulici 5. května už platí rychlostní omezení, které hluk snižuje, dokonce tam je stabilní systém úsekového měření rychlosti, který řidiče nutí skutečně zpomalit, dalším krokem je zúžení magistrály v Legerově ulici,“ popsal opatření Wolf a poznamenal, že samo sdružení odmítlo stavbu protihlukových zábran, které magistrát navrhoval.

Obyvatelé požadují skleněný tubus nad magistrálou

Lidé by ale chtěli, aby město magistrálu na 5. května schovalo do proskleného tubusu, nízké protihlukové bariéry prý problém nevyřeší. Nyní chystají další žaloby, které mají město donutit k činu.

Už loni v dubnu podle informací Práva podalo město proti rozsudku dovolání k Nejvyššímu soudu a s tím také žádost o odklad roční lhůty, po kterou může být město pokutováno. „Čekáme na rozhodnutí soudu, do té doby věřím, že nám ani pokuty, natož exekuce nehrozí,“ řekl Právu Wolf.

Podle Petra Knötiga, mluvčího Nejvyššího soudu, který sídlí v Brně, tomu tak ale není. „Dovolání nemá odkladný účinek, to v praxi znamená, že platí původní rozhodnutí, včetně případných sankcí,“ vysvětlil mluvčí.

Podle něj v tomto případě ale přesto existuje možnost, že Nejvyšší soud rozhodne opačně, nebo původní verdikt zruší. „Dovolání jsme dostali na konci července, zatím jsme je neřešili, takže původní rozsudek je vymahatelný,“ potvrdil Právu Knötig.

Reklama

Související články

Hlukem strádá skoro polovina Pražanů

Intenzita se mění nejen ve dne či v noci, ale i během dní v týdnu. Hlavní město je postiženo nejvíce. Hlukem z aut je zasažena téměř polovina obyvatel Prahy....

Nadměrný hluk trvale poškozuje sluch

Hluk je takový zvuk, který vyvolává nepříznivý nebo rušivý vjem nebo má škodlivý účinek. Podle odhadů je nepříznivým účinkům hluku v Evropě vystaveno 30...

Výběr článků

Načítám