Hlavní obsah

Kolik budou stát byty v panelových domech za několik let?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ČESKÁ REPUBLIKA

Až o dvacet procent mohou klesnout ceny panelových bytů. Myslí si některé realitní kanceláře. Důvodem má být splasknutí cenové bubliny, která vznikla z obavy před možným zvýšením DPH u bytové výstavby. Naopak podle některých analytiků mohou ceny těchto bytů nadále růst. Vývoj trhu je tím pádem tak trochu nejistý.

Článek

Například Markéta Šichtařová ze společnosti Next Finance nesouhlasí s názorem, že ceny panelových bytů budou klesat. Ceny nemovitostí v ČR podle ní rostou jen z menší části kvůli spekulativní poptávce, hlavní díl růstu cen nemovitostí připadá na poptávku související se zájmem rodin uspořádat si vlastní bydlení.

Většina panelových bytů by navíc podle analytičky splňovala definici sociálního bydlení jakožto nezbytnou podmínku pro sníženou sazbu DPH i v případě, že by současná vláda nový návrh neschválila. Nikdo tedy nemohl u panelových bytů spekulovat na růst cen z titulu DPH, a proto také není u panelových bytů bubliny, která by měla prasknout, dodala.

Vláda v únoru schválila návrh, podle něhož budou ve snížené sazbě nadále ponechány byty do 120 metrů čtverečních a rodinné domy do 350 metrů, tedy drtivá většina domů a bytů.

Záleží na lokalitě

Situace podle Šichtařové připomíná květen 2004 a vstup země do EU. Tehdy se také šířily spekulace zprvu na růst cen nemovitostí, poté na pokles. Ve skutečnosti ceny nemovitostí plynule rostly. "Stejné to bude i tentokrát. Růst cen nemovitostí v roce 2008 bude velmi podobný jako v roce 2007," řekla.

Vývoj přitom může být odlišný podle lokalit. Jediným pozitivem panelových bytů je jejich relativně nižší cena ve vztahu k jiným typům bydlení.

Brzy bude převis nabídky bytů nad jejich poptávkou

"Lidé by již neměli tak impulzivně přistupovat ke koupi vlastního bydlení, k čemuž přispívala hrozba jednorázového zvýšení cen nemovitostí vlivem vyšší DPH. Ten, kdo si chtěl a finančně i byl schopen koupit byt, tak již podle analytika učinil, poptávka by proto měla na nějaký čas ochabnout ve svém silném růstu," miní Analytik společnosti Atlantik FT Patrick Vyroubal.

Strachu z růstu DPH se snažili podle Vyroubala využít developeři, kteří započali stavební boom, jenž nyní vrcholí. V nejbližší době lze proto očekávat převis nabídky nad poptávkou, což povede k tlaku na pokles cen. Tím by mohla v ČR splasknout bublina na trhu nemovitostí, domnívá se.

Praha je nejdražší

Nyní lze například starší panelový byt 3 + 1 v Praze koupit v průměru za 2,4 miliónu korun, v Brně pak za 1,3 miliónu.

V České republice žijí v panelových bytech zhruba čtyři milióny lidí. Nejvíce panelových domů se postavilo v letech 1971 až 1980, kdy vzniklo zhruba 33 000 domů s více než 468 000 byty. Ty představují zhruba třetinu veškerého bytového fondu v republice.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám