Hlavní obsah

Jurkovičovu vilu v Brně opět zdobí malba s pohádkovým motivem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno

Průčelí Jurkovičovy vily v Brně po mnoha desítkách let znovu zdobí malba na skle s pohádkovým motivem. Dílo navrhl a zhotovil významný současný malíř Josef Bolf. Řemeslníci v těchto dnech umísťují skleněné destičky na stejné místo kolem okna, kde kdysi bývala původní mozaika, jež se nedochovala. Řekla to Simona Juračková z Moravské galerie. Vila je od loňského roku v rekonstrukci, galerie ji poté zpřístupní veřejnosti.

Foto: Igor Zehl, ČTK

Průčelí Jurkovičovy vily v Brně po mnoha desítkách let znovu zdobí malba na skle s pohádkovým motivem. Dílo navrhl a zhotovil významný současný malíř Josef Bolf.

Článek

Před umístěním nového uměleckého díla na průčelí se ukázalo, že Bolfova malba na skle je oproti zdi příliš tmavá. "Proto bude dílo podsvětlené," uvedla Juračková. Aby malba i přesto lícovala s fasádou, museli řemeslníci nahradit korkovou izolaci kolem okna tenčím izolačním materiálem. Vytvořila se tak asi čtyřcentimetrová prohlubeň, kam se podařilo umístit spodní osvětlení.

Jurkovičovu vilu původně zdobila skleněná mozaika Adolfa Kašpara, malíře a grafika, jehož proslavily například ilustrace k Babičce Boženy Němcové. Mozaika znázorňovala výjev z pohádky Bača a drak, ale nedochovala se. Zanikla zřejmě již za první světové války. Historici umění nemají podrobné plány ani kvalitní fotodokumentaci, pouze skicu.

Foto: Igor Zehl, ČTK

Malby, jež zdobí Jurkovičovu vilu v Brně.

"Proto galerie upustila od výroby neautentické kopie a rozhodla se pro dílo současného umělce," uvedl nedávno ředitel Moravské galerie Marek Pokorný.

Současní výtvarníci dostali stejné zadání jako Kašpar před více než 100 lety - pohádku sepsanou na základě slovenských lidových vyprávění. Soutěžní návrhy poslali tři z pěti oslovených výtvarníků. Bolfův návrh, provedený v typických temných tónech, nakonec podle galeristů nejlépe dodržel pohádkový námět.

Po skončení celkové rekonstrukce za 35 miliónů korun vznikne v Jurkovičově vile expozice a studijní centrum věnované dílu architekta Dušana Samo Jurkoviče.

Rekonstrukce zahrnuje opravu střechy, fasády, dřevěných konstrukcí nebo oken. Právě dřevo patří k hlavním stavebním materiálům vily. Architekt Jurkovič vilu v Brně-Žabovřeskách postavil v roce 1906 pro svou potřebu. Obýval ji však jen krátce. Poté v ní bydleli soukromí majitelé. Moravská galerie dům koupila v roce 2006 za 15 miliónů korun.

Reklama

Související témata:

Související články

Luhačovicemi za básníkem dřeva

Každý, kdo někdy navštívil Luhačovice na Zlínsku, určitě potvrdí, že je toto největší moravské lázeňské město plné architektonických skvostů, které mu dodávají...

Výběr článků

Načítám