Hlavní obsah

Černá stavba Carimexu v Plzni dostala další šanci

Právo, Ivan Blažek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vody kolem největší černé stavby v Plzni, rozsáhlého komplexu Carimex u Rokycanské ulice, se po letech rozčeřily. Investor nyní získal dodatečné stavební povolení, zatím ale jen k vysoké opěrné nábřežní zdi podél řeky Úslavy. Nad vlastní budovou dál visí otazníky.

Foto: Ivan Blažek , Právo

Carimex - černá stavba s nejistým osudem

Článek

„Stavebník konečně předložil projekt, který obsahuje všechny náležitosti, co obsahovat má,“ řekl Právu Jiří Balihar, vedoucí stavebněsprávního odboru plzeňského magistrátu. Val má šanci na kolaudaci, pokud projde úpravou. Podle Jana Kaislera ze zmíněného odboru je především nutné ochránit patu zdi proti záplavám, a to až do výše půl metru nad hranici stoleté vody.

„Dále je třeba dodělat ochranu vodohospodářské infrastruktury, která tudy prochází. K vodovodu o průměru šest set milimetrů je třeba udělat takový přístup, aby se v případě havárie nemuselo zasahovat do konstrukce zdi,“ upozornil Kaisler.

Klíčem jsou pozemky

Osud vlastní budovy závisí na tom, zda stavitel – oficiálně je jím třiasedmdesátiletá Jaroslava Houserová z Přeštic, prakticky její syn, podnikatel Miloš Houser – získá práva k cizím dotčeným pozemkům. Jsou celkem čtyři, jeden leží přímo pod objektem a je ve vlastnictví města.

„Pokud nedoloží dořešení majetkoprávních vztahů, nemůžeme vydat dodatečné stavební povolení,“ konstatoval Balihar a dodal: „Očekáváme, že se do konce ledna dozvíme, jak se situace v tomto směru vyvíjí. Jestliže stavebník získá potřebná práva a předloží seriózní projekt, může se rozběhnout standardní proces, který by mohl směřovat k vydání dodatečného stavebního povolení. V opačném případě obnovíme řízení o odstranění stavby.“ Místní radnici je Carimex trnem v oku.

„Nesouhlasíme s dodatečným povolením stavby. A naši zastupitelé chtějí nechat přezkoumat i rozhodnutí pro zeď u Úslavy,“ sdělil starosta obvodu Milan Chalupný (ČSSD). Vyjádření Housera se Právu nepodařilo získat.

Plzeňský unikát

Rozsáhlá budova sice získala v roce 2006 dodatečné stavební povolení, to se však vztahuje jen na čtyři podlaží – ve skutečnosti je o tři patra vyšší. Část stavby navíc stojí na jiném místě, než má.

„I řízení o odstranění stavby by bylo mimořádně složité, především by se musel provést průzkum objektu, při němž by znalec stanovil, které části je třeba ubourat,“ podotkl Balihar. I pokud komplex dodatečné povolení získá, bude muset projít řadou úprav, prosklený palác mimo jiné neodpovídá současným energetickým normám.

V kauze Carimex už padly pokuty v řádu statisíců korun. Některé investor zaplatil, některé úředníci vymáhají, část sankcí byla zrušena. „Jde o případ, který nemá ignorováním zákonů obdoby nejen v Plzni, ale pravděpodobně ani v Česku a možná ani v Evropě,“ uzavřel Balihar.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám