Hlavní obsah

Autorem moderní skleněné dominanty Las Vegas je Čech

Právo, Karel Kvapil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V těchto dnech byla v americkém centru zábavního průmyslu, Las Vegas, slavnostně otevřena 52podlažní skleněná budova Planet Hollywood Towers Westgate, první věž z nového luxusního hotelového komplexu v hodnotě šplhající k jedné miliardě amerických dolarů. Tvůrcem a hlavním designérem ojedinělého projektu je český architekt Michal Postránecký, který od roku 2001 žije a pracuje ve Spojených Státech.

Článek

Hlavním výrazovým prvkem budovy je červeně prosklené “křídlo” vyčnívající nad budovu, které tvoří v kontrastu s modrou prosklenou fasádou nepřehlédnutelný rys nově vznikajícího panoramatu Las Vegas. Pro architekta Michala Postráneckého, zastupujícího českou architektonickou školu v tvrdé světové konkurenci na druhé straně Atlantiku, stavba představuje obrovský úspěch a ojedinělou životní zkušenost.

Architektonický oříšek

Jak sám říká, „jedním z největších “oříšků” bylo navrhnout celoskleněnou fasádu a “pověsit” ji na všechny části železobetonového skeletu s předpínanými podlažními deskami, protipožárními detaily mezi jednotlivými podlažími ve styku vodorovných konstrukcí s fasádou, a to vše při splnění požadavků na tepelnou izolaci respektující energetické normy pro specifické podmínky podnebí v Las Vegas.“

Foto: Profimedia.cz

Holly Madison na slavnostním otevírání Planet Hollywood Towers v Las Vegas

Michal Postránecký žije v současnosti v Sarasotě na západním pobřeží Floridy. Do Čech, kde začínal svoji kariéru, jezdí pravidelně a věří, že i zde jej v budoucnosti čeká ještě nejedna zajímavá zakázka.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám