Hlavní obsah

Zámecký areál Ctěnice po roční pauze opět přivítá návštěvníky

Právo, Lucie Fialová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Po rok trvající uzavírce otevírá 1. srpna zámecký areál Ctěnice na severu metropole svoje brány široké veřejnosti. Postaralo se o to Muzeum hl. m. Prahy, které jej před pár týdny převzalo do správy od Pražské informační služby (PIS).

Foto: Profimedia.cz

Zámecký areál Ctěnice

Článek

Nový provozovatel zatím zdarma zpřístupní rozsáhlou zahradu a nezbytné hygienické zázemí. Občerstvení nabídne od 10. srpna nová kavárna. Vrátit se můžou i oblíbené svatby jak do zahradního altánu, tak do obřadní síně.

Areál, jenž před několika lety prošel nákladnou rekonstrukcí za takřka 250 miliónů korun, se s návštěvníky rozloučil loni na podzim, protože si na sebe nedokázal vydělat.

První výstava vypukne 26. srpna a potrvá do února příštího roku. Chaloupka na vršku seznámí prostřednictvím loutek známé výtvarnice Šárky Váchové, jež malí caparti znají z večerníčků, s lidovými obyčeji i kouzlem lidového řemesla v 19. století.

„Zaměříme se především na prezentaci řemesel a tradiční lidové kultury. Na příští rok připravujeme novou stálou expozici, která představí naši unikátní sbírku pražských cechů,“ představila základní koncepci Ctěnic ředitelka muzea Zuzana Strnadová s tím, že cílovou skupinu tvoří především rodiny s dětmi.

Nový prostor umožní více výstav

Instituce disponuje rozsáhlými sbírkami, které nemá kde prezentovat. Víc než 110 let muzeu slouží jediná budova na Florenci. Exponáty zůstávají v depozitářích a lidé se s nimi nemůžou seznámit, což se díky novému prostoru změní.

Lidem bude opět sloužit i hotel s restaurací. Muzeu byl nedávno vytýkán způsob výběrového řízení na jeho provozovatele.

„Jak praví zákon, v případě, že peníze přijímáme a nevydáváme, nejsme vůbec povinni dělat výběrové řízení. Přesto jsme jej udělali, nabídka, že je možno hotel pronajmout, byla umístěná na našich webových stránkách, což bylo naprosto dostačující,“ reagovala Strnadová, podle níž se soutěž udála v souladu se zákonem. Rozhodující při výběru byla podle ní cena a reference.

Firma, jež nejvíc zaujala, provozuje v Česku šest hotelů podobného charakteru. Prvních pět měsíců zaplatí za pronájem symbolických 1000 korun, pak smlouva hovoří o 50 tisících měsíčně a třetině ze zisku. Hotel převezme začátkem srpna, nejdřív otevře kavárnu, posléze hotel s restaurací.

Finančně soběstačný areál

Radní pro cestovní ruch a zahraniční vztahy Václav Novotný (TOP 09) odhaduje, že za dva roky se areál už stane finančně soběstačným. „Ty části, které jsou v pronájmu, jako restaurace, kavárna, jezdecké středisko, zahradnictví, vytvoří finanční objem, jenž pokryje náklady na provoz,“ uvedl.

Ctěnickým areálem se před časem zabývalo i ministerstvo pro místní rozvoj, které prověřovalo čerpání evropských dotací na rekonstrukci jednoho z objektů.

„Došlo k závěru, že je všechno v pořádku,“ tlumočil výsledky zkoumání Novotný, který byl v inkriminovaném čase šéfem PIS. Obsah anonymního udání označil za nesmysl.

Reklama

Výběr článků

Načítám