Hlavní obsah

Vyrobte si cinkovanou bedýnku na nářadí podle vlastních představ

Novinky, www.ceskykutil.cz

Cinkované šuplíčky znáte ze starých skříněk po babičkách i z moderního nábytku. To pravé cinkování, na jemné zkosené ozuby v amatérských podmínkách asi nezvládnete. Podobný systém - spojení na velké rovné ozuby - falešné „CINKY“ vám může zjednodušit výrobu bedýnky na nářadí nebo na hračky.

Článek

Spojení ukázané v našem článku zvládnete lehce a usnadní vám například vytvoření rohových spojů korpusu. Kombinovat můžete nejen různě nabarvené nebo namořené díly, ale i různé druhy dřeva lišící se strukturou a barvou a ponechat je v přírodním odstínu.

Na výrobu je jako materiál možné použít i odřezky nebo zbylé kousky dřeva, které upravíme nebo necháme upravit na shodný rozměr. Pak už nám na práci bude stačit opravdu základní nářadí jako je vrtačka, lepidlo, svěrky a ostrá pilka s pokosnicí.

Postup
1. Základ jednotlivých boku budoucí bedýnky na nářadí tvoří vždy tři prkénka o šířce 10 cm a síle 2 cm. Budeme potřebovat vždy šest a šest stejně dlouhých dílů na dva delší a dva kratší boky. Prkénka musí být stejně silná, nejsou-li, upravíme je pomocí tloušťkovací frézy /protahovačky/.
2. Celý fígl vlastně spočívá v tom, že vždy jedno prkénko posuneme o sílu materiálu tedy v našem případě o dva cm do strany. Tím se vytvoří na jedné straně přesah a na druhé vybrání. To bude základ přesného a efektního rohového spoje. Připravené díly vzájemně slepíme.
3. Na slepení použijeme disperzní lepidlo na dřevo, které rychle schne a můžeme s ním pracovat v uzavřeném prostoru. Při lepení  kontrolujeme rovinu celého lepeného dílu jak výškově, tedy jak k sobě dosedají lepené plochy podél, tak i koncový přesah tvořící nám rohové spojení .
4. Hotové slepené díly nejprve vyzkoušíme sesadit nasucho bez lepidla. Pro snadnější spasování, zapadají-li do sebe rohové spoje příliš těsně, můžeme hrany rohového spoje mírně strhnout smirkovým papírem na špalíčku. Použít můžeme i dlátko nebo jemný pilník na dřevo.
5. Provedené střídající se rohové spojení bude velmi pevné a těsné. Musí jít o počet tří a více prkének, ideální je lichý počet od tří výše. Disperzní lepidlo naneseme na plochy, které se budou vzájemně dotýkat. Lepidlo nanášíme raději v tenčí vrstvě  pomocí malého štětečku.
6. Lepenou bedýnku pevně stáhneme z obou směrů, nejen podél ale i napříč. Nemáme-li dostatečný počet svěrek, je možné použít popruhový stahovák například z auta. Přebytečné vytlačené lepidlo otřeme vlhkým hadříkem, po zaschnutí by to šlo odstranit mnohem hůře.
7. Pro větší přehlednost opatříme bedýnku dělící příčkou. Postačí dvě tenčí lišty připevněné s malým odstupem od sebe. Tím vytvoříme na vnitřním boku vlastně drážku. Příčku vytvoříme z odřezku překližky nebo sololitu. Pakliže potřebujeme, je možné příčku snadno vyjmout.
8. Pro snadné přemisťování opatříme bednu popruhem na nošení. Širší popruh nás bude méně tlačit do ramene.Vhodný je kvůli nosnosti pletený popruh. Připevníme ho namotáním na kousek pevného plastu nebo kovu a přišroubováním z boku bedny. Jeho délku nejprve vyzkoušíme.
9. Hotová bedýnka na nářadí, nebo klidně cokoli jiného.

Tip

Opatříme-li bednu víkem na pantech, stane se z ní rázem i praktický a stabilní stupínek, ze kterého při práci snadno dosáhneme i do menších výšek nebo bude možné se na ni i při práci na zahradě, opravě nebo natírání plotu posadit.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám