Hlavní obsah

Vsaďte na moderní sítě proti hmyzu

Právo, Dana Jakešová

Teplé letní počasí přímo vybízí k častému větraní. S osvěžujícím proudem vzduchu k nám však okny zalétá i otravný hmyz a nežádoucí pyl. Před těmito nezvanými hosty nás spolehlivě ochrání sítě proti hmyzu. Ty moderní jsou estetické, praktické a snadno se instalují.

Foto: Isotra

Plisovaná síť se hodí i na pergolu.

Článek

Všechen lezoucí a létající hmyz i drobný pyl jsou nám nejen na obtíž, ale pro mnohé představují i nemalé zdravotní riziko. Dvojnásob to platí u dětí a alergiků. Navíc hmyz, který v interiéru uhyne, napadá na parapet či na zem, což nám pro změnu přidělává práci při úklidu.

Jak tedy větrat podle libosti a zároveň nemít v místnosti komáry a mouchy? Můžete si pořídit mucholapku, která ale nepůsobí zrovna esteticky. Můžete zapnout do zásuvky odpuzovač, ten zase uvolňuje nebezpečné látky.

Existuje další, mnohem spolehlivější a elegantnější řešení - sítě proti hmyzu. K dostání jsou sítě do oken, dveří i sítě pro velké prosklené plochy.

Síť s okny snadno sladíte

Moderní sítě se snadno namontují, nebrání větrání ani výhledu. Vzhled rámů sítě můžete vybírat z RAL barev i imitací dřeva, takže je bez problému sladíte s barvou okenních či dveřních rámů.

„Navíc sítě proti hmyzu můžete klidně zkombinovat i se stínicí technikou, třeba s venkovními žaluziemi,“ doplňuje Aneta Paroulková ze společnosti Isotra.

Foto: Climax

Sítě proti hmyzu je možné kombinovat se stínicí technikou.

Na výběr jsou rovněž různé materiály síťoviny. „Používáme kvalitní síťovinu z poplastovaného sklolaminátového vlákna, které nepodléhá korozi a dobře snáší teplotní rozdíly. Nebo zesílenou či protipylovou síťovinu, tu ocení především lidé s alergií na pyly,“ vysvětluje hlavní rozdíl v typu výplní Filip Šimara ze společnosti Climax.

Zadáno pro okna

Klasikou pro okna jsou pevné sítě. Ty se instalují přímo na rám okna. Při použití kotvení pomocnými otočnými háčky (klipy) není nutné ani do rámu okna zasahovat.

„Tento typ sítí se hodí i v případě, že máte atypický tvar okna nebo okno bez okapnice,“ říká Aneta Paroulková.

Interiér v podkroví spolehlivě prosvětlí střešní okna

Tipy a trendy

Větší svobodu ovšem dává rolovací síť. „Ta je totiž uložena v horním boxu a lze ji kdykoli stáhnout nebo vytáhnout. Ovládací mechanismus tvoří buď pojezdový profil, nebo madlo, respektive provázek,“ dodává Filip Šimara.

Skvěle se hodí např. pro dvoukřídlá okna nebo pro balkonové dveře. Existují přitom varianty horizontální i vertikální.

Pro velké plochy

Pro velkoformátová okna nebo dveře je výhodná posuvná síť. Firma Climax např. dodává síť, která se dá instalovat do šíře až 3,4 m. Křídlo se sítí může být ukotveno buď v lištách (horní a spodní), kdy integrovaná kolečka zajišťují tichý a hladký chod, nebo je křídlo instalováno do uzavřeného rámu.

V případě dvoukřídlové varianty rámu se obě křídla ovládají nezávisle na sobě.

Dveřní sítě

Ochranné sítě do jakéhokoliv typu dveří mohou být klasické, rolovací nebo plisé.

„Předností klasických dveřních sítí je samozavírací mechanismus,“ vysvětluje Aneta Paroulková. V případě plisé se síť skládá ke straně a umožňuje pohodlný průchod dveřmi.

Anketa

Máte v oknech či dveřích sítě proti hmyzu?
Ano, jinak by to ani nešlo.
82 %
Občas je tam dáme.
2,8 %
Ne, vystačíme si se záclonami.
7,6 %
Ne, u nás není nic takového vůbec potřeba.
7,6 %
Celkem hlasovalo 3514 čtenářů.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Související články

Desatero rostlin, které odpuzují komáry

Léto je za dveřmi a s ním nejenom radovánky, ale i jeho negativa. K těm největším patří otravné nálety komárů. Předejděte jim letos výsadbou rostlin, které...

Výběr článků

Načítám