Hlavní obsah

Střecha - důležitá součást domu, která si zaslouží naši pozornost

Právo, Gisela Růžičková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Střecha je jednou z nejdůležitějších konstrukcí domu. Chrání ho před vlivy počasí, ale je i estetickým prvkem stavby. A to jak svým tvarem, barvou, tak hlavně materiálem.

Foto: KM BETA (2x)

K nesporným výhodám patří stavění z komplexního stavebního systému od základů až po střechu.

Článek

Velký vliv na volbu střešní krytiny má tradice a také její začlenění do okolní zástavby. Kromě toho bereme v úvahu klimatické podmínky, ať už nadmořskou výšku, teplotu a vlhkost vzduchu, obvyklou sněhovou pokrývku, sílu a směr převažujících větrů či množství škodlivých zplodin.

Důležitý je i celkový charakter stavby včetně sklonu střechy. Střešní krytina, která zahrnuje ucelený systém včetně doplňků, je ideální volba.

Pálené tašky

Tašky se vyrábějí z keramické hlíny, klasického přírodního a ekologického materiálu. Jejich předností je vzhledová i barevná stálost a dlouhá životnost, nevýhodou vyšší hmotnost, hlavně při rekonstrukcích. K povrchovým úpravám pálených tašek patří engoba a glazura.

Foto: BRAMAC

Střešní krytina Classic Protector Plus má hladký povrch, zvýšenou ochranu před usazováním nečistot, mechů a řas i před extrémními vlivy životního prostředí a dlouhodobou ochranu původní barevnosti.

Engoba – je pro ni typická matná až pololesklá povrchová úprava. Tenký povlak (vytvořený vodou rozplavenými jíly obarvenými přírodními oxidy železa) se nanáší na vysušenou tašku a ta se následně vypaluje.

Glazura je barevná povrchová úprava s vysokým leskem. Na rozdíl od engoby rozplavené jíly obsahují větší podíl sklovitých příměsí, a tašky jsou díky tomu lesklé. Glazura krytinu zušlechťuje a navíc ji zpevňuje a chrání.

Tašky neobsahují žádné škodlivé přísady, dají se snadno recyklovat. Pálený střep má vysoký tepelný odpor, vynikající akumulační vlastnosti a příznivý součinitel prostupu vodních par.

Betonové tašky

Jsou vodotěsné, rozměrově přesné a jednoduché na pokládku, odolávají mrazu, tlaku a deformaci. Jejich nevýhodou je vyšší hmotnost, i když velkoformátové tašky jsou na m2 plochy střechy lehčí.

Životnost betonových krytin je zhruba 80 let.

Foto: BRAMAC

Povrch tašky Protector Plus tvoří vrstva vysoce probarveného jemného betonu, která je opatřena dalšími nástřiky. Výsledkem je hladký a atraktivní povrch, který zvyšuje odolnost krytiny před extrémními vlivy počasí.

Také betonová střešní krytina má matnou i lesklou povrchovou úpravu. Tašky s dvojitým akrylátovým nástřikem mají matný povrch, nebo je na tyto dvě vrstvy aplikována ještě ochranná vrstva silikátů, které vytvoří na krytině lesklý povrch.

Přírodní břidlice 

Je to metamorfovaná hornina s jemnou zrnitostí, jež vzniká z jílovců a prachovců. Většinou má šedou až černou barvu. Díky množství minerálů a oxidů kovu hraje barvami, povrch má přírodní strukturu. Břidlice štípaná má nepravidelné tvary, zatímco řezaná pravidelné.

Foto: SATJAM

Nejnovější krytina Taurus Premium má výrazný, nepřehlédnutelný design, je pro ni charakteristická vysoká kvalita zpracování. Cena za m2 od 247 Kč.

Používá se k pokrývání různých typů střech, oblíbená je také na obklady a dlažby. Je dekorativní a nenáročná na údržbu, má i výborné tepelné a hlukové vlastnosti. Vyznačuje se dlouhou životností.

Vláknocementová krytina

Je známější pod názvem eternit a pokládá se formou šablon různých rozměrů a tvarů. Krytina je šetrná k životnímu prostředí. Rozmanitost systému se hodí pro klasické i moderní stavby.

Foto: SATJAM

Pro všechny zájemce o krytinu s tradičním vzhledem a dobrou kvalitou při nízké ceně je připravena střešní krytina Trend. Cena 159 Kč za 1 m2.

Díky cementu, vodě, mletému vápenci, vzduchu a celulózovým vláknům jde o materiál nehořlavý, který už dnes neobsahuje azbest ani jiné škodliviny.

Pro tuto krytinu je charakteristická nízká hmotnost, dlouhá životnost a vysoká odolnost vůči vodě, mrazu, hnilobě i korozi.

Vlnité střešní krytiny

Patří mezi tzv. lehké krytiny, které vynikají nízkou hmotností a rychlou pokládkou buď na bednění při nižších sklonech, nebo na laťování. Patří mezi nejlevnější a přitom kvalitní krytiny pro šikmé střechy s životností od 20 do 40 a více let.

Foto: LINDAB

Střešní krytina SRP Click nabízí jednoduchou montáž bez speciálního nářadí, atraktivitu a stylovost, je vhodná pro novostavby i rekonstrukce s možností pokládky na nízké sklony střechy bez přidaných pojistných vrstev se zárukou až 30 let.

Vlnité krytiny se vyrábějí jako bitumenové (asfaltové) desky, vláknocementové desky, vlnité plechové desky a pásy, plastové (světlopropustné) desky, pásy a role.

Používají se k pokrývání šikmých střech i pro opláštění fasád. Tento typ střešních krytin je určen spíš na zemědělské budovy, haly či sklady.

Plechové skládané krytiny

Jde o plechové taškové krytiny, trapézové plechy a tvarované plechové šablony.

Krytiny mají nízkou hmotnost, vyrábějí se v mnoha tvarech, barvách a povrchových úpravách. Koupíme je většinou ve formě pásů (mimo plechové šablony), které se pokládají od hřebene k okapu na laťování.

Záruky na plechové skládané krytiny poskytují výrobci v závislosti na druhu materiálu a povrchové úpravy od 10 do 50 let. Nejdelší tradici výroby těchto krytin mají ve skandinávských zemích.

Falcované plechy

Falcování je metoda spojování plechů. Na falcovaném plechovém pásu je otevřená stojatá drážka (falc), kladená od okapové hrany k hřebenu střechy. Plechové pásy se bočně spojují uzavřením zmíněné dvojité stojaté drážky.

Falcované plechy jsou krytiny vhodné k pokládce od 3° na dřevěné bednění nebo OSB desky. Pod falcované plechy se dává strukturovaná rohož, umožňující odvod případného kondenzátu na vnitřní straně plechu.

Foto: KM BETA

Širokou nabídku různých typů střešní krytiny v mnoha formátech a barevných provedeních včetně bohatého výběru střešních doplňků nabízí KM BETA.

Mezi falcované plechy patří hliníkový plech, měděný plech, nerezová ocel, pozinkovaný plech přírodní nebo s povrchovou úpravou a titanzinkový plech.

Tloušťky falcovaných plechů jsou závislé na typu materiálu od 0,55 mm až po 0,7 mm. Dodávají se ve svitcích v doporučené šířce 670 mm.

U falcovaných krytin je nutné počítat se ztrátou 15–25 % podle složitosti střechy a detailů na střeše.

Plastové krytiny 

Vyrábějí se ve formě šablon, desek nebo rolí buď recyklací plastů za nižší cenu, nebo z nových nepoužitých materiálů – PVC, polykarbonátu, polyesteru či polyetylenu a dalších. K dostání jsou jako imitace mj. břidlice, dřevěných došků. Výhodou jsou nižší cena i hmotnost proti klasickým šablonám.

Foto: SATJAM

Na stále populárnější trend výstavby dřevostaveb a srubových staveb reaguje nový tvar střešní krytiny pod názvem Šindel. Cena za m2 je 375 Kč.

Plastové krytiny, propouštějící světlo, se používají k prosvětlení interiéru i jako doplněk k jiným krytinám, také na pergoly, altány a garážová stání. Označují se jako tzv. světlopropustné plastové krytiny.

Bitumenové šindele

Vyrábějí se v různých tvarech a skládají se ze skelné nosné vložky, technologicky upraveného asfaltu a kamenného posypu. Jsou k dispozici v různých tvarech, cenách i kvalitě. Některé typy šindelů jsou samolepicí.

Foto: IKO

Laminovaný dvouvrstvý šindel Cambridge Xtreme s možností pokládky již od sklonu 9,5°, nezatěžuje střechy, je vhodný i na rekonstrukce s minimem prořezu. Záruka 30 let, výběr ze sedmi barev v přírodních odstínech. Cena 279 Kč/m2.

K přednostem šindelů patří nízká hmotnost, tvarová flexibilita a doporučené sklony již od 9,5°. Při pokládce je nutné pod šindele aplikovat podkladní pás podle pokynů výrobce.

Šindele se používají k zastřešení nových i památkově chráněných staveb, altánů či pergol.

Slaměné a rákosové došky

Tradiční došková střecha vydrží až 40 let, má skvělé izolační vlastnosti, stabilizuje teplotu v interiéru. Pokládá se na laťování v tloušťce kolem 30 cm.

Dříve se krytina vázala povřísly, později drátem. Při opravě doškové střechy by se měly brát v úvahu krajové zvyklosti.

Dřevěné šindele

Jejich předností kromě vzhledu jsou výborné izolační a tepelné vlastnosti a nízká hmotnost. Dřevěné šindele se uplatní na památkových objektech, hodí se i pro moderní dřevostavby, roubenky a sruby, lze je použít i k zakrytí stěn.

Vyrábějí se ze smrkového a modřínového dřeva, které obsahuje hodně silic, čímž je odolnější vůči povětrnostním vlivům.

Foto: IKO

Dvouvrstvý laminovaný šindel Cambridge Xpress se zárukou 25 let a s výběrem 7 barev je lehká střešní krytina s hmotností 11,4 kg/m2 vhodná pro rekonstrukce. Instalace na sklony 15°–85°.

U štípaných šindelů se povrch dále upravuje. Při tomto postupu nedochází, na rozdíl od řezaných šindelů, k narušení dřevních vláken, což zaručuje odolnost a vysokou životnost střechy.

Sendvičové panely

Jsou to vlastně tvarované plechové pásy spojené izolační vrstvou z polyuretanové pěny a minerálního vlákna. Vynikají tepelnou izolací, jednoduchou manipulací, splňují konstrukční požadavky pro stavbu střech a stěn.

Používají se při výstavbě průmyslových hal a zemědělských objektů, ale třeba i na opláštění fasády. Vyžadují minimální údržbu a zaručují nízkou spotřebu energie. Jednoduchá koncepce sendvičových izolačních panelů umožňuje rychlou montáž.

Asfaltové pásy (lepenky)

Využívají se jako hydroizolační vrstva u plochých střech a u střech s mírným sklonem. Pokládají se nahříváním asfaltu plynem a natavením na podkladovou konstrukci, nebo se kotví a ve spojích nataví.

Modifikované pásy se používají jako vrchní i spodní (podkladní) vrstva hydroizolačního souvrství ploché střechy. Vrchní vrstva se dodává s posypem pro prodloužení životnosti pásu proti UV záření.

Oxidované asfaltové pásy se využívají jako podkladní vrstva ve střešní konstrukci nebo jako provizorní vrchní vrstva střechy (natavené nebo mechanicky kotvené). K výhodám asfaltových pásů patří rychlá aplikace, vysoká odolnost proti vodě, cena, flexibilita asfaltu, možnost kombinace s polystyrenem.

Foto: LINDAB

Střešní krytina Seamline je z vysoce tvárného plechu. Lze ji použít pro historické i moderní budovy, nabízí systém povrchové úpravy Premium v mnoha barvách, má dlouhou životnost. Cena 466 Kč/m2.

Pásy nejsou vhodné při použití u vyšších sklonů, jsou tvarově nestálé při vyšších teplotách, jsou méně šetrné k životnímu prostředí a křehké při aplikaci za nižších teplot.

Dají se využít jako hydroizolační vrstva u spodních izolací proti vodě, vlhkosti, radonu a také jako hydroizolační vrstva na terasách či zelených střechách.

Střešní hydroizolační fólie

Používají se u plochých střech i střech s mírným sklonem jako finální hydroizolační vrstva. Na střechu se aplikují mechanickým kotvením a horkovzdušným svařením jednotlivých pásů mezi sebou. Systémovým doplňkem ke střešním fóliím jsou ukončovací poplastované plechy, na něž se fólie navařuje a podkládá se separační rohoží.

PVC fólie se dodávají v tloušťkách 1,5 až 2,0 mm a v šířkách 1 až 2 m. Rychle a snadno se svařují, jsou tvárné a flexibilní. Oproti jiným fóliím mají nižší životnost.

Foto: WWW.CIUR.CZ

Systémy difúzních kontaktních fólií, pásek a průchodek německého výrobce pro clima, dodávané firmou Ciur, umožňují komplexní řešení střešních konstrukcí.

Často se využívají jako hydroizolační vrstva spodní stavby proti vlhkosti, stékající a tlakové vodě.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

FPO (TPO) fólie jsou k dispozici v tloušťkách 1,5 až 2,5 mm a v šířkách 1 až 2 m. Mají delší životnost než PVC fólie, ale jsou dražší a náročnější na svařování a flexibilitu. Dodávají se v různých barevných odstínech včetně dekoračních plastových profilů imitujících falcované krytiny.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám