Hlavní obsah

Stará dřevěná okna v bytě či chalupě se dají snadno zrenovovat

Právo, Gisela Růžičková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jak udělat ze starého okna nové, aniž bychom ho museli totálně vyměnit? Otázka, kterou si klademe každoročně při pohledu na stará dřevěná okna či balkonové dveře, na nichž se podepsal zub času.

Foto: Gisela Růžičková, Právo

I na chalupě se dají zrenovovat stará dřevěná okna.

Článek

Plně funkčních oken, i když zrovna nesplňují estetické požadavky, se nemusíme hned zbavovat. Zvládneme to s trochou šikovnosti, správnými pomůckami a okna budou zase jako nová! Stačí odstranit starou barvu, napustit dřevo impregnační základovou barvou a natřít!

Postup renovace starých oken
1. Odstranění staré barvy
Nejjednodušším řešením, jak odstranit staré nátěry z oken, je odstraňovač, např. P8212, při použití běžného štětce z přírodních štětin. Díky gelové konzistenci se dobře nanáší, drží a nestéká ani ze zárubní.
V létě dáme pozor při otevírání plechovky. Nátěr po nanesení reaguje téměř okamžitě a narušuje strukturu většiny barev, jak syntetických, nátěrových tak disperzních (vodou ředitelných).
Po nabobtnání odstraňovače (rozrušení barvy) stahujeme starý nátěr ocelovou špachtlí. Nakonec plochu omyjeme technickým benzínem, acetonem nebo jiným přípravkem. Omytí je důležité, aby se nenarušil nový nátěr. Dbáme na bezpečnost práce!
2. Napouštění barvou
Po odstranění a obroušení použijeme Lazurol (impregnační základ) nebo penetrační nátěr, např. Fermbal (napouštěcí fermež). Poté dřevo ještě jednou obrousíme a oprášíme a natřeme základním nátěrem (např. Pragoprimer plus na dřevo). Je to syntetická rychleschnoucí základová barva, která se dobře brousí a vyplňuje póry i nerovnosti ve dřevě. Rychle zasychá a nepropouští pryskyřičné složky do dalších nátěrů (záhněda).
Dáváme-li přednost fermežovým nátěrům použijeme Unbal (má delší výdržnost, ale také déle zasychá). V případě nutnosti použijeme plnicí tmel, ale čím méně, tím lépe pro životnost okna. Jakýkoli tmel je vlastně mrtvý materiál, kdežto dřevo i přes svou vyzrálost stále pracuje. A mohlo by dojít k narušení ztvrdlého tmelu, zatímco nátěr na dřevu se pohybuje zároveň se dřevem. Na zatmelení mezi dřevem a sklem použijeme sklenářský tmel. Před vlastní aplikací naneseme na dřevěné části také fermež nebo impregnační nátěr. Pak uděláme druhý nátěr základní barvou, obrousíme a oprášíme.
3. Konečný nátěr
Posledním obroušením nám vznikla krásná hladká plocha, na niž naneseme speciální barvu na okna Oknobal. Jde o uretanizovaný email, který je speciálně určen pro nátěry oken, dveří a dalších výrobků ze dřeva. Obsahuje antiblokační složky, takže okno rychle zasychá, dá se brzy zavěsit i zavřít, aniž by se okenice slepily.
Barva dobře drží i na hranách a krásně se rozlévá. Tím činí plochu hladkou, lesklou a dobře udržovatelnou. Vyrábí se ve třech odstínech: bílé, slonové kosti a tmavě hnědé. Je možné aplikovat i nátěr do zaschlého nátěru. Oba nátěry se propojí a vytvoří prodyšnou, ale odolnou vrstvu.

Rady & tipy

V letních měsících použijeme igelit, kterým přikryjeme okno natírané odstraňovačem. Tím zpomalíme odpařování a zvýšíme účinnost odstraňovače.

Reklama

Související témata:

Související články

Jak lze zrekonstruovat původní cihlovou klenbu

Staré věci mají svoji duši stejně jako staré domy. Podepsaly se ale na nich roky, často konstrukčně nevyhovují a potřebují kompletní renovaci. Včetně klenutých...

Jak na montáž stahovacích schodů

Do hůře přístupných půdních prostor ukládáme sezónní věci, pro které chodíme občas. Vytahovat a skládat žebřík každého dříve nebo později otráví. Elegantním...

Výběr článků

Načítám