Hlavní obsah

Nevšední zubní středisko v originální soše s organickými tvary

Novinky, tnk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Osmatřicetiletý český sochař Michal Trpák vytvořil v Českých Budějovicích obytnou sochu. Působivá stavba s oblými organickými tvary má tři patra a aktuálně slouží jako přístavba zubní ordinace a laboratoře. Jde o zajímavé architektonické zpestření městského prostoru.

Foto: Archiv Michala Trpáka, David Veis

Podle autora jde vlastně o velkou obytnou sochu. Zatím není dokončena.

Článek

Přístavba k původní budově se nachází dál od centra města, poblíž Malého jezu na Malši a svou podobou předznamenává funkci, které slouží. Vstup do stavby totiž vypadá jako ústa a je tak nasnadě, že půjde právě o zubní ordinaci. Stavba je podle Trpáka stylizovaná hlava s otevřenými ústy, která ještě bude završena „čapkou”.

Díky kulatému tvaru oken, který byl oblíbený zejména ve funkcionalistickém stylu a připomíná nautickou architekturu oken, mohou interiéry připomínat i lodní kajuty.

Foto: Archiv Michala Trpáka, David Veis

Nevšední čekárna působí útulně a hravě.

Železobetonová stavba svým ztvárněním vzdáleně připomíná architekturu katalánského architekta Antoniho Gaudího, který se proslavil tvarově pestrými stavbami v Barceloně.

Typická pro něj byla výrazná barevnost, použití mozaiky i organické tvary inspirované přírodou. Oblé tvary jsou známé i z tvorby zesnulého architekta Jana Kaplického.

„Organickou architekturu mám rád. Kaplický je určitě inspirativní, ale ještě více například mexický architekt Javier Senosiain,” přiblížil pro Novinky Trpák.

Foto: Archiv Michala Trpáka, David Veis

Interiéru kralují oblé tvary.

Stavba je vlastně takovou velkou sochou, která slouží jako zubní středisko. Pro její hravou podobu si ji bezpochyby oblíbí i děti a dospívající, kteří mívají s návštěvou zubaře často problémy.

Foto: Archiv Michala Trpáka, David Veis

Pobyt ve stavbě pobaví dospělé i děti.

Předloha stavby vznikla původně z hlíny, následně byla převedena do počítačového modelu.

Stavba by měla být dokončena nejpozději do konce tohoto roku. Futuristická hmota pochopitelně budí různé emoce, podobně jako kdysi návrh Národní knihovny od architekta Jana Kaplického.

Reklama

Související články

Českou cenu za architekturu dostala školka

Hlavním vítězem soutěže Česká cena za architekturu se stali Petr Stolín a Alena Mičeková, podle jejichž návrhu byla postavena mateřská škola v Nové Rudě na...

Výběr článků

Načítám