Hlavní obsah

Na co nezapomenout při předvánočním úklidu

Právo, Gisela Růžičková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vánoční úklid bývá fyzicky namáhavý, ale i časově náročný. Proto si zakoupíme nejen osvědčené chemické prostředky nebo přírodní přípravky a obklopíme se praktickými pomocníky. Usnadní nám péči o domácnost a přispějí i k tomu, že Vánoce budou skutečnými svátky klidu, nikoli úklidu.

Foto: Profimedia.cz

Předvánoční úklid je stále ještě strašákem mnoha žen

Článek

Na výběr máme dvě možnosti: buď úklid domácnosti svěříme profesionální úklidové firmě, nebo se o domácnost postaráme sami. V prvním případě je nejvyšší čas službu objednat a počítat s tím, že kromě dopravy zaplatíme za jednotlivé činnosti podle objednávky.

Jestli úklid domácnosti zastaneme s ostatními členy rodiny sami, naplánujeme si jednotlivé kroky, podle nichž budeme postupovat. Samozřejmostí je nákup hadříků, prachovek, rukavic, utěrek, pytlů na odpadky, či vlhčených dezinfekčních utěrek. Hodně pomůže předem vyprané prádlo, záclony a závěsy i umyté nádobí.

Úklid krok za krokem

Stropy a stěny místností

Z vymalovaných stropů a stěn setřeme prach suchou prachovkou na smetáku. Hodně špinavé stěny umyjeme mokrým hadříkem namočeným v saponátové vodě. Suchý hadr použijeme také na neomyvatelné tapety. Omyvatelné tapety vyčistíme houbou namočenou v saponátu (zezdola nahoru) a pak přetřeme vyždímaným hadříkem namočeným v teplé vodě. Prach ze slaměných a látkových rohoží na stěnách vysajeme. Současně utřeme vypínače a zásuvky hadříkem navlhčeným v denaturovaném lihu. Suchým hadříkem setřeme prach ze žárovek a vlhkým setřeme prach ze skleněných lustrů a nástěnných lampiček. Širmy z látkových a přírodních materiálů vysajeme.

Nábytek, závěsy, záclony, rolety a radiátory

Z nábytku vyndáme obsah všech skříněk a zásuvek, které vymyjeme a urovnáme. Dřevěný nábytek čistíme vlhkým hadříkem namočeným ve vodě se speciálním přípravkem a po zaschnutí použijeme leštěnku. Prach z intarzovaného nábytku odstraníme antistatickou prachovkou, zatímco prach z čalouněných částí vysajeme.

Snímatelné potahy ze židlí a sedaček, ale také závěsy a záclony vypereme, případně vyžehlíme. Čalounění čistíme speciálním přípravkem. Rolety většinou vysajeme, žaluzie a topná tělesa otřeme vlhkým hadrem namočeným v běžném saponátu. Máme-li krb, věnujeme mu v tomto období zvýšenou pozornost.

Okna, dveře a parapety

Poté, co jsme odstranili prach ze stěn a nábytku, se zaměříme na okna. V domácnostech, kde jsou okna nadměrně velká nebo méně přístupná, svěříme práci odborníkům. My ostatní umyjeme napřed rámy, pak skleněné výplně. Někdo myje okna hadrem namočeným v saponátu na okna a leští jelenicí, jiný používá vodu s octem a stěrku nebo naopak. Každý má určitě svou osvědčenou metodu. Nezapomeneme na parapety a dveře. Tady záleží na materiálu. Máme-li dřevěné nebo dýhové, budeme postupovat jako u nábytku ze dřeva. Lakované, laminátové či fóliované dveře a parapety zvládne běžný saponát a teplá voda, skleněné dveře ošetříme stejně jako okna.

Podlahy, schody a zábradlí

Každý druh podlahy vyžaduje zvláštní péči. PVC a linoleum zameteme a umyjeme teplou vodou se saponátem. Nakonec použijeme leštěnku na bázi vody. Dřevěné podlahy s povrchovou úpravou setřeme navlhčeným hadrem či mopem. Nakonec použijeme vysoce kvalitní a ekologický lak na vodní bázi, který zachovává přirozené zbarvení dřeva. Případně ošetříme voskem či emulzním leštidlem. Laminátové podlahy ošetříme speciálním přípravkem. Korek vytřeme vodou se saponátem a po zaschnutí natřeme voskem.

Keramické obklady a dlažbu čistíme vlhkým hadrem namočeným v teplé vodě a saponátu, pak vytřeme do sucha jelenicí. Špínu ze spár odstraníme silným roztokem saponátu nebo horkou párou.

Stejnými pravidly, to znamená podle materiálu, se budeme řídit u ošetření schodů a zábradlí. Koberce nejdřív vysajeme a pak zvolíme mokrou cestu. Máme-li, použijeme přístroj na mytí koberců, nebo zaklekneme a vykartáčujeme je. Výběr přípravků je velký. Pozor na vlněné koberce! Ty pouze vyklepeme. Nechceme-li koberec namáčet, vyzkoušíme jedlou sodu. Pravidelně ji rozházíme po koberci, necháme působit a nakonec vysajeme.

Jednotlivé místnosti

K nejfrekventovanějším patří kuchyň a koupelna - prostory, kde musíme udržovat perfektní pořádek během celého roku. V kuchyni se zaměříme kromě úložných prostor, na něž použijeme mírný saponátový roztok, také na povrch kuchyňské linky včetně dřezu a spotřebičů. Zejména na troubu, lednici, mrazák a další kuchyňské pomocníky, které důkladně vyčistíme.

V koupelně bude středem našeho zájmu vana, umyvadlo, WC, bidet i baterie a sprchové hlavice. Také zde máme na výběr chemické či přírodních prostředky. Osvědčené přípravky použijeme na usazené soli, rzi a vodní kámen.

Ložnici, obývák a dětský pokoj nejdříve vyvětráme, vysmýčíme stropy a stěny, dokonale utřeme prach, umyjeme okna, podlahy, dveře a ostatní předměty. V rámci vánočního úklidu sundáme ve všech místnostech obrazy a dekorativní předměty, které zbavíme prachu.

Funguje i úklid bez chemie

Dobře poslouží sůl, ocet i citron. Sůl odstraní skvrny od červeného vína, kávy, čaje nebo od krve, ale dobře vybělí i starší záclony. Využijeme ji i při čištění grilu a trouby. Čisticí vlastnosti má také ocet. Aplikujeme ho na zašlou vanu či umyvadlo, nebo jím rozpustíme usazeniny na WC a vodovodních bateriích. Octem oživíme i zašlé barvy na koberci nebo jím nahradíme čisticí prostředky k mytí oken. Zatímco citronová šťáva se hodí na vytrvalé skvrny na kuchyňské lince, kůra citronu pomůže při čištění sklokeramické desky sporáku.

Generální úklid zahrnuje:

smýčení stropů a stěn

stírání prachu a nečistot z nábytku a radiátorů

otření prachu z vypínačů a světel

mytí oken

mytí dveří, parapetů, schodů, zábradlí

čištění čalouněného nábytku

úklid a mytí podlah, luxování a čištění koberců

úklid kuchyně včetně kuchyňské linky a spotřebičů

čištění koupelen včetně sanity

úklid a dezinfekce WC

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám