Hlavní obsah

Klenot jménem nika

Právo, Sylva Svobodová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Když je málo úložného prostoru, máme potřebu vybavit ho skříněmi, policemi, nábytkovou sestavou. Interiér ale působí přecpaně, neuspořádaně. Jde-li to, zkuste využít stěny jinak. Třeba nika neboli výklenek ve zdi nabízí spoustu řešení.

Foto: Jika

Větší výklenek nabídne prostor pro komfortní sprchový kout. Poskytne soukromí a přitom „nepřekáží“.

Článek

Výklenek poskytne místo navíc, ale elegantně. Místo na uložení předmětů je jaksi „uvnitř“, nevyčnívá, nepřekáží.

Foto: JAP Future

I v obývacím pokoji lze efektně využít prázdný výklenek, třeba knihovnou vyrobenou od truhláře.

Nika se stává praktickou poličkou na uložení kořenek, v koupelně poskytne místo na mycí potřeby. A v hlavním prostoru v ní může stát zajímavý umělecký objekt či lampička.

Dívejte se jinak

Stojíte v prázdném bytě a přemýšlíte, jak ho vybavit? Zkuste nejdříve zapomenout na koupi nábytku, ale pozorovat daný prostor a vnímat ho jinak.

Určitě objevíte výklenky, rozmanitá zákoutí, úzké prodloužené prostory, které na první pohled vypadají bezcenně.

Foto: Rigips

Úzké chodby bez denního světla se zdají marné. Ale na šatny, vestavěné skříně a uložení sportovního vybavení jsou skvělé.

Foto: Alcaplast

Podkrovní prostory jsou atypické, originální, ale také mohou být omezující. Pod šikmou stěnu se nepostavíme, ale na police na míru zde nabídne úložné místo.

Když se nebudete držet zavedených pravidel, vystoupíte z komfortní zóny, tak budete jenom překvapeni, co vás napadne. Zjistíte, že tady může být vestavěná skříň, šatna, sprchový kout, sem do výklenku se hodí na míru vyrobené poličky.

Do větších výklenků se schová žehlicí prkno a přípravky na úklid, nebo dokonce malá pracovna, čtecí koutek s křeslem, knihovnička.

Foto: Rigips

Niky v koupelně lze obložit a využít je na ukládání hygienických potřeb.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Související články

Úložná řešení pro přehlednou kuchyni

Praktickou kuchyň poznáte snadno – je v ní pořádek. Každá věc má své místo, nikde nic nepřekáží, nic se zbytečně nepovaluje. Zkrátka je dobře uspořádaná....

Výběr článků

Načítám