Hlavní obsah

Jaká přání plní hodinový manžel

Novinky, nes

Hodinový manžel je řemeslník, kterého se vyplatí mít v telefonním seznamu. Odvede spoustu práce v krátkém čase, čímž - do jisté míry - uhladí i nejeden domácí spor. Co všechno po něm můžeme požadovat a co dokáže splnit, v tom ale pořád hodně lidí tápe.

Foto: Milan Malíček, Právo

Pro zkušeného řemeslníka je hračkou sestavit nový nábytek dovezený z obchodu. Často si poradí i s poškozeným nábytkem.

Článek

Na rozdíl od jiných řemeslných profesí není rozsah prací hodinového manžela přesně stanoven. Přestože existují výjimky, většina hodinových manželů se rekrutuje z řad řemeslníků, kteří svou původní profesi rozšířili léty praxe o další dovednosti. Díky tomu je mnohdy výhodnější pozvat si domů jednoho takového "Ferdu Mravence", jak si sami s nadsázkou často říkají, než několik různých firem.

Co nabízejí

Základem služeb snad všech hodinových manželů je montáž nově zakoupeného nábytku. Ať již jedné skříňky, nebo celé kuchyně. Dále to jsou kapající kohoutky, protékající toalety, připevnění poliček nebo obrazů na stěnu, instalace garnýží, ale třeba i set-top boxu nebo televize. Pomohou s výměnou žárovky ve špatně přístupném svítidle, umyjí okna, opraví mírně pošramocený nábytek nebo vytapetují. Škála prací, které doma vykonají, je nesmírně pestrá.

Ke složitějším úkolům, na něž si ale ne každý hodinový manžel troufá, patří zednické, bouračské, obkladačské a speciálnější elektrikářské práce. Těmi se zabývá spíše ten, kdo se dané profesi věnoval už dříve. A tak, zatímco jeden hodinový manžel vám nad rámec běžných úkonů navrhne a vytvoří bezpečnostní kamerový systém, jiní vám rekonstruují bytové jádro, položí dlaždičky na balkóně, vymalují byt nebo natřou okna.

Při zadávání zakázky se velmi vyplatí pídit se po všech dovednostech osloveného řemeslníka.

Funguje i jako poradce

Často se stává, že zákazník potřebuje vyměnit starý spotřebič, ale s výběrem nového si neví rady. V takových případech hodinový manžel přijede, zjistí veškeré potřebné informace o starém spotřebiči a poté buď sám, nebo v doprovodu klienta, vybere a koupí nový. Tento postup bývá častý i při výměně vodovodních baterií a jiných doplňků v domácnosti, o jejichž vzhledu si zákazník rád rozhoduje.

Foto: Milan Malíček, Právo

Mnoho hodinových manželů nabízí i základní zámečnické práce - výměnu zámků apod.

 Jak se připravit

Před objednávkou služeb hodinového manžela si pečlivě projdeme celou domácnost a sestavíme seznam všech věcí, které je třeba udělat. Není nutné mít nářadí ani spojovací materiál, to si řemeslník doveze sám.

Hodinový manžel odhadne dobu potřebnou ke splnění zakázky a nabídne volné termíny. Pokud jej čekají složitější zásahy do bytu nebo domku, bude si chtít nejprve místo práce zaměřit.

Může se stát, že hodinový manžel zvládne všechny úkoly dříve, než byl původní odhad. Většina z nich ochotně pokračuje v dalších drobnostech, aby se využila již započatá hodina, eventuálně si tím vyplní čas zbývající do odjezdu k dalšímu klientovi. Vše je jen otázkou dohody se zákazníkem.

Na rozdíl od běžných řemeslníků hodinoví manželé za příplatek často pracují i ve večerních hodinách, o víkendech a svátcích.

Bývá dobrým zvykem, že si hodinový manžel po skončení práce po sobě uklidí tak, jak by se to očekávalo od skutečného manžela.

Příklad kalkulace za složení skříňky
Vybalení skříňky a sestavení – 1 hodina práce260 Kč*)
Doprava po Praze200 Kč*)
Práce ve večerních hodinách, tj. + 50 %130 Kč
Celkové náklady590 Kč
*) Uvedená sazba je pouze příklad

Základní sazby jsou podobné

Finální částka za služby hodinového manžela se sčítá z několika položek. Předně je to hodinová sazba, která se pohybuje v rozpětí 230 až 280 korun na hodinu, plus 90 až 150 korun za každou další započatou půlhodinu. K tomu je třeba připočítat dopravu a náklady na materiál. Za speciální práce (např. vrtání do panelu) si hodinoví manželé obvykle účtují zvláštní sazby.

Foto: Milan Malíček, Právo

Připevnění uvolněných dvířek u skříňky je jednou s prací, sníž se můžeme obrátit na hodinového manžela.

Není ostudou, když zavolá muž

Je velký počet domácností, kde hodinový manžel funguje spíše jako bubák, kterého žena používá vůči vlastnímu muži. Ten se pak, aby měl klid a nebyl zahanben, nechá dotlačit k dlouho oddalované práci.

Je ale i čím dál více mužů, kteří si hodinového manžela objednají sami. Vycházejí z jednoduchého výpočtu, že řemeslník provede potřebné práce rychleji i lépe než oni, a oni pak ušetřený čas i energii mohou věnovat rodině.

Anketa

Pozvali byste si domů hodinového manžela?
Ano, služeb hodinového manžela běžně využívám.
5,1 %
Ano, myslím, že by se mi jeho dovednosti doma hodily.
32,5 %
Ne, vše si udělám doma sám/vše zvládne udělat můj vlastní manžel.
58,6 %
Ne, raději se spolehnu na specializovaného doborníka.
3,8 %
Celkem hlasovalo 5654 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám