Hlavní obsah

Jak vytvořit působivé a levné květinové dekorace do bytu

Novinky, Kristýna Křížová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jestli na vás začíná padat podzimní splín, možná potřebujete nějakou vzpruhu. Tou může být třeba změna vzhledu interiéru bytu. Nemusíte hned nakupovat nový nábytek, dokonale stačí několik dekorací. Ukážeme vám, jak vytvořit působivou květinovou výzdobu na stůl, která do vašeho domova zaručeně přinese slunnou atmosféru.

Článek

Nejlevnější dekorací, kterou můžete vyzdobit jídelní stůl, je květinová mísa. Vytvořit ji můžete z postupně uvadajících květin, díky seříznutí stonků vás vydrží ještě dlouho těšit. Na vytvoření takové dekorace budeme potřebovat:

  • květiny (suché či živé)
  • zelenou floristickou hmotu  
  • mísu (pohár, šálek, sklenici)

Nejlépe se vám bude dekorovat jednoduchá bílá mísa. Můžete užít i hluboký porcelánový talíř.

Uplatníte také různé pentle, ozdobné špendlíky, krepový papír apod., fantazii se meze nekladou.

Speciální zdobení uzpůsobte příležitosti

Vánoční květině bude slušet umělý sníh a jehličnany. Svatební květině zase špendlíky s hlavičkou z imitace perel, které dodají aranžmá na honosnosti. Pro speciální příležitosti můžete do kytice přidat slavnostnější květiny, vyzkoušejte třeba hortenzie nebo lilie.

V podzimní květinové dekoraci budou dobře vypadat šípky nebo uschlé makovice (ty můžete také libovolně nabarvit).

Základní pravidla aranžování

Květinám seřízneme stonky tak, aby odpovídaly velikosti dekorační mísy. Na dno vložíme zelenou dekorační pěnu, do níž budeme květiny umísťovat.

Pěnu seženete ve floristických potřebách nebo v běžném obchodě pro kutily (Obi, Baumax, Bauhaus, Hornbach). Pokud používáte živé květiny, pěnu navlhčete roztokem vody a výživy pro řezané květiny.

Květiny pak umístíme do středu mísy (zapíchneme je šikmo seříznutými stonky do hmoty), okolní prostor vyplníme zelenými listy, kterými překryjeme okraje mísy. Listy necháme volně splývat dolů.

Anketa

Už jste někdy vytvářeli větší květinové aranžmá na jídelní stůl?
Ano.
33,3 %
Ne.
33,3 %
Zatím ne, ale chystám se.
33,4 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 2038 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám