Hlavní obsah

Jak vyhnat z dílny chaos i špínu

Právo, Karolina Černá

Během broušení, hoblování, řezání se ruční nářadí často zatoulá, kam nemá a kde ho jen těžko hledáme. Přitom jeho přehledné uložení v dílně není žádná věda.

Foto: Trachea

Dílenský nábytek - skříňky, ponk a závěsné tabule. Nábytek s LTD laminem na povrchu ustojí špínu i prach, je odolný i proti mechanickému poškození. V dílenských kufřících skladujeme drobné nářadí.

Článek

Vybavení dílny se odvíjí od účelu a frekvence jejího užívání. Někomu stačí univerzální souprava v praktickém kufříku, díky jehož obsahu sestaví nově zakoupený nábytek, vyváží lednici, vrátí vypadlý šroubek do brýlí, vyčistí odpad pračky nebo třeba utáhne matice na kole či koloběžce.

Jiný ve větší místnosti vyrábí drobný nábytek, loď, opravuje veterána. V každém případě však platí, že dílenské vybavení udržujeme čisté a přehledně uložené.

Foto: Mountfield

Základem dílenského nábytku Patriot je stůl s pracovní deskou a dostatečnými odkládacími prostory. Ideálním řešením jsou zásuvky, kam se dá uložit elektrické i ruční nářadí a další věci.

Stůl a úložné prostory

Ponk musí být stabilní. Některé typy mají kolečka pro přemístění podle potřeby a zároveň s brzdou jako s fixací, aby se stůl neposunoval vlivem nárazů. Pro různé činnosti jsou optimální výškově regulovatelné nohy nebo podstavec.

Kolem stolu zachováme volný prostor nejen kvůli vlastnímu přecházení, ale také kvůli manipulaci s větším materiálem. K robustním stolům patří ty s antikorozní kovovou konstrukcí rámu a s masivní dřevěnou deskou.

Menší stoly mívají pracovní desku z dýhy, vždy však silnější než 3 cm.

Foto: Bauhaus

Pracovní stůl s osvětlením a třemi zásuvkami má desku z bambusového dřeva. Děrovaná stěna slouží k zavěšení nářadí a strojů, výhodou jsou elektrické zásuvky po straně stolu.

Výrobci nabízejí montované dílenské pracovní stoly s pestrým výběrem komponent, které umožňují sestavení dílenského ponku podle vlastních požadavků. Nechybí nabídka zásuvek s organizéry, skříňky s perforovanými panely pro držáky nářadí, vyjímatelné police pro jeho ukládání. Přidružit lze pojízdný i podvěsný kontejner se zásuvkami a uzamykatelnými dvířky, roletami.

Minimalistickou variantou jsou kufříkové a boxové sestavy s drobnějším nářadím. To aktuálně používané zavěsíme na perforovanou dílenskou desku, zbytek necháme v organizéru kufříku.

Dílenský kout mohou lemovat otevřené kovové regály a policové systémy, stohovatelné plastové boxy a organizéry s drobným příslušenstvím (šroubky, hmoždinky, hřebíky, matice). Praktický a úsporný je nářadím vybavený dílenský vozík.

Foto: Mountfield

Sada čtyř boxů na nářadí poslouží jako malá přenosná dílna. Boxy jsou z kvalitního plastu a pevného plechu, spolehlivě v nich dopravíme na místo určení všechno potřebné nářadí, a ještě v nich udržíme pořádek.

Favorité dílny

V domácnostech patří k nejvyužívanějším stálicím kladivo, kleště kombinační a štípací, klíče oboustranné, očkoploché, imbusové a šroubováky křížové a ploché, které svým magnetickým hrotem najdou zapadlý šroubek či hřebík.

Foto: Mountfield

Příklepová vrtačka Patriot PV0900 o příkonu 900 W je osazena standardním sklíčidlem pro upínání vrtáků s max. průměrem stopky 13 mm. Samozřejmostí je možnost levého a pravého chodu a aretace spínače.

Na ponku nechybí svěrák, k nejvyužívanějšímu nářadí patří vrtačka, vrtací kladivo, páječka, bruska, kotoučová a přímočará pila či úhlová bruska.

Stranou nezůstává ani multifunkční nářadí na broušení, řezání apod.

Foto: Bauhaus

Sada nářadí, 127dílná, poskytuje v kufru rychlý přehled. Kromě jiného obsahuje posuvné pravítko, svítilnu, pilku na kov, imbusový i přestavitelný klíč, šroubováky.

Elektrické nářadí ustupuje aku přístrojům tam, kde je problém s přívodem elektřiny, ale i tehdy, překáží-li kabel kutilovi v pohybu.

Foto: Fieldmann

Sada zahrnuje v domácnosti nepostradatelné pomocníky jako například kombinované kleště a kleště s dlouhými čelistmi, kladívko, vodováhu, nůž nebo třímetrové měřicí pásmo.

Chybět by neměly vodováha, metr, tmely, nátěrové hmoty, lepidla.

Foto: Kärcher

Dílenský multifunkční vysavač WD 6 P Premium vyniká vysokým sacím výkonem při spotřebě proudu pouhých 1300 wattů. Mokré i suché nečistoty vysajeme bez výměny filtru, který lze snadno čistit.

Bezpečí prioritou

Při práci je důležité stát nohama bezpečně na zemi, takže dbáme, aby podlaha v dílně měla protiskluzový povrch, a také odolala mechanickému poškození.

Klasikou je beton. Na zpevnění jeho svrchní vrstvy použijeme cementové vsypy. Vyplatí se investovat do kvalitních PVC dlaždic, které lze snadno vyměnit. Stojíme-li u ponku dlouho, od únavy nohou pomůže ergonomická podlahová rohož z vinylové pěny.

Foto: Hecht

Ochranný přední štít je vhodný pro práci s pilou. Kvalitní síťovina chrání zrak a obličej před odletujícími pilinami.

Výhodou je okno poskytující očím šetrné přirozené světlo. Zároveň jím větráme, především při činnosti s barvami, ředidly, lepidly a benzínem. Okno otvíráme až po úklidu dílny, aby průvan nezvedal prach, hobliny. S nimi si lehce poradí multifunkční dílenský vysavač.

Neméně důležité je LED osvětlení, které nevytváří teplo. Pracovní prostor vyžaduje umělé osvětlení, centrální i bodové, mířící přímo pod ruce. Vyplatí se investovat do přenosné lampy s ohebným kloubem, díky němuž nasměrujeme kužel světla, kam potřebujeme, a s klipsnou pro případné uchycení na desku stolu, polici. Při detailní práci využijeme tzv. čelovku.

Foto: Hecht

Pracovní rukavice mají speciálně navrženou ergonomii, snadno se s nimi manipuluje s nářadím i pracovními nástroji. Jsou vyrobeny z textilu, který odvádí vlhkost, doplňují je gumové protiskluzové části.

Dveře se zvukově izolačními doplňky ochrání zbytek domácnosti od zvuků vrtačky, úderů kladiva a podobně. Při jejich výběru proto sledujeme hodnotu útlumu neboli schopnost snížit hluk. Perfektní těsnění zárubní, do kterých dveře osadíme, a utěsnění jejich spodní hrany zabrání kromě hluku i úniku výparů ředidel.

Dveře by měly být odolné proti požáru. Jejich povrch ošetřený laminátovou úpravou, např. CPL, HPL, odolá poškrábání i skvrnám od chemikálií. Vhodná je nerezová klika, umožňující svým tvarem otevření dveří loktem, když máme špinavé nebo plné ruce.

Foto: Mountfield

Kvalitní obuv a ochranné rukavice jsou základem pro práci v dílně. Moderní volnočasové oblečení Patriot je určeno domácím i zahradním kutilům. Vysokou funkčnost a odolnost zajišťují různé typy látek.

Pamatujte na bezpečnost

Ochranné brýle a vyztužené rukavice jsou samozřejmostí.

Ochranné brýle a vyztužené rukavice jsou samozřejmostí. S hlukem si poradí tlumící sluchátka.

Ochranné brýle a vyztužené rukavice jsou samozřejmostí. S hlukem si poradí tlumící sluchátka. Používáme pevnou obuv s protiskluzovou podrážkou.

Do dílny patří předpisově vybavená lékárnička a hasicí přístroj.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám