Hlavní obsah

Jak si vyrobit nápaditý balicí papír

Právo, Miroslava Kubišová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Při procházce přírodou nás upoutávají krásné barvy spadaných listů. S jejich pomocí si můžeme vyrobit originální balicí papír s podzimními motivy technikou savení.

Foto: Miroslava Kubišová, Právo

Výroba podzimně laděného balicího papíru je snadná.

Článek

Pracovní postup je snadný a budeme mít v záloze hned několik archů papíru pro balení dárků. Pro naši tvořivou práci použijeme obyčejný, levný, bílý balicí papír.

Pracovní postup
1. Spadané listy složíme na sebe a na několik hodin je zatížíme knihou, aby se srovnaly. Rovné a nezkroucené listy později použijeme pro šablonování. Stačí lehká zátěž, která listy nepoškodí.
2. Na stůl rozložíme igelit nebo balicí fólii. Arch obyčejného silného, bílého balicího papíru položíme na podložku a natřeme jej jedním nebo dvěma lihovými mořidly na dřevo (např. červenou a hnědou).
3. Mořidlem pokryjeme celý arch papíru, přičemž barvy můžeme překrývat přes sebe. Po uschnutí lihový papír zesvětlí a zůstává rovný. Papír necháme proschnout a pak na něj rozložíme listy. Savo nalijeme do lahvičky s rozprašovačem a vše postříkáme. Pracujeme v rukavicích a při práci v místnosti větráme.
4. Savo stříkáme asi ze vzdálenosti 50 cm po celé ploše krouživými pohyby a necháme je působit. Pak z listů odsajeme vlhkou vatičkou přebytečné savo, aby nestékalo na papír. Po dostatečném vybělení listy sundáme.
5. Vybělená místa krásně prokreslí obrysy listů, které zůstanou pod šablonou tmavé. Zbytky sava pak odstraníme ve vodní lázni nebo osprchováním. Papír nemáčíme příliš dlouho, avšak dobře jej omyjeme. Obrysy se trochu změkčí, lihová barva ale zůstane.
6. Archy papíru zavěsíme jako prádlo na šňůru a necháme uschnout.
Papír pak srovnáme žehličkou nastavenou na nejvyšší stupeň. Otočíme-li papír na rubovou stranu, uvidíme výraznou kresbu sytě červených listů s hrubě vybělenými místy.
I tato strana je použitelná.
7. Nakonec můžeme listy ještě zvýraznit typickým žilkováním. Prohlédneme si pozorně kresbu žilek na uvadajících listech a perem namočeným do barevné tuše nakreslíme žilky v siluetách listů. Můžeme přitom střídat různé barvy, třeba červenou, hnědou a zelenou.
8. Při balení by papír na krátkých stranách měl přesahovat krabičku o polovinu její výšky plus 2,5 cm. Dlouhé strany po zabalení by se měly překrývat 2 cm. Kouskem průhledné pásky papír zachytneme ke krabičce, zabalíme ji a okraj založíme.
Záložku přilepíme zevnitř oboustranně lepicí páskou.
Horní stranu přeložíme, přilepíme a boční chlopně přehneme šikmo dovnitř.
9. Okraj spodní strany založíme dovnitř, zvedneme a nenápadně přilepíme oboustranně lepicí páskou. Ze zbývajícího pruhu papíru složíme dvakrát mašli, uprostřed slepíme a střed ovážeme lýkem. Balíček též převážeme lýkem a oboustranně lepicí páskou mašli přilepíme.
10. Válcovou krabičku zabalíme do pruhu papíru, okraj zahneme a nenápadně zevnitř přilepíme. Okraje u dna a víka by měly sahat do poloviny víka plus 2,5 cm (viz krok 8). Okraje válce paprskovitě složíme dovnitř, přelepíme oboustranně lepicí páskou a překryjeme kolečkem. K víčku přilepíme ozdobnou mašli.

FOTOGRAFIE: Miroslava Kubišová, Právo

Rady & tipy

  • Savo Perex pro bělení prádla i lihová mořidla na dřevo koupíme v drogerii.
  • Zaschlé mořidlo na papíře vydrží i máčení vodou a téměř nepouští.
  • Pro savení i máčení ve vodě lze použít i obyčejný silný bílý balicí papír. Málo klížený a nekvalitní papír raději nepoužíváme.
  • Pro stříkání sava lze použít prázdnou lahvičku s rozprašovačem od staré kolínské.
  • Při práci se savem používáme gumové rukavice a místnost dobře větráme.

Reklama

Související články

Triky s nafukovacími barvami na textil

Nafukovacími barvami se dá malovat na papír, dřevo, vlnu, tkaniny. Obrázek po úplném zaschnutí zahřejeme fénem či žehličkou z rubu. Barvy se teplem nafouknou...

Jak si vyrobit vkusný sáček na sušené houby

Také máte z letošních houbařských žní hodně nasušených hub? Aby byly skladované na suchém a větraném místě, hodí se k tomu plátěný sáček. Máme pro vás tip, jak...

Výběr článků

Načítám