Hlavní obsah

Jak na zásuvky a spínače

Právo, Novinky, Jana Špatzová

Získat nadvládu nad elektrickým proudem asi jen tak nedokážeme, můžeme se ale pokusit o co nejpohodlnější a nejbezpečnější ovládání. Pokud plánujeme stavbu, je součástí projektu i umístění zásuvek a spínačů. S tím, jak roste počet elektrospotřebičů, zvyšují se i nároky na množství zásuvek.

Článek

Spínače se užívají nejen ke spínání osvětlení, ale také pro řízení provozu dalších spotřebičů a zařízení. Elektromechanické spínače - plně dostačují a uspokojí běžné potřeby spínacích funkcí. Spínače pro spínání osvětlení se umisťují tak, aby byly snadno dostupné při vstupu do místnosti. Ideální místo je ve svislé instalační zóně u dveřního otvoru. Výška je podle výšky postavy zhruba 1200-1400 mm od podlahy.

Vypínače mají vždy dvě polohy: vypnuto a zapnuto, bývají vyznačeny i grafickými prvky. Skupinové přepínače umisťované ve větším počtu do chodeb a velkých místností bývají kolébkové nebo otočné.

Kontrola slouží pro lepší orientaci ve tmě. Foto archív firem ABB, ESO

Sériový lustrový přepínač je určen k ovládání dvou svítidel, nebo jen části svítidla. Stmívače, regulátory - umožní nám nastavit různou intenzitu osvětlení. Kromě obvyklé polohy vypnuto/zapnuto dovolují tyto regulátory plynule nastavit jas žárovek.

Časové spínače - některé okruhy (chodby, ventilátory) používáme jen po omezenou dobu. Abychom se nemuseli spoléhat na ruční vypnutí, používáme časově zpožděné spínače (schodišťové). Zpožďovací prvek tvoří elektromechanický nebo elektronický přístroj, ke kterému připojujeme potřebná tlačítka.

Potřebujeme-li provozovat spotřebič (žaluzie, topení) v určitou dobu, je nutné použít programovatelné časové spínače. Dálkově ovládané spínače - bezkontaktní ovládání může být založeno na několika odlišných fyzikálních principech, na akustickém ovládání a na elektromagnetickém.

Rozvody zásuvek

Zásuvky instalujeme zásadně tam, kde předpokládáme umístění elektrického spotřebiče nebo stojací lampy. V kuchyni by jich mělo být pokud možno nejvíc, minimálně šest. V každé místnosti instalujeme jednu zásuvku, která bude určena pro vysavač. Měla by být v ose místnosti a co nejníž.

Pro výpočetní techniku volíme samostatný okruh, zpravidla i zálohovaný. Kotel, pračka nebo sporák či trouba jsou napojeny na samostatný okruh. Na zvláštním okruhu je napojena i chladnička. Na jednom okruhu může být maximálně 10 zásuvek. Zásuvkové rozvody by měly být chráněny vícestupňovou přepěťovou ochranou.

Výrazná barva sluší i zásuvce. Foto archív firem ABB, ESO

Omezovač výkonu

Stane se, že celkový počet spotřebičů v bytě či domě přesáhne možnosti dané přípojkou. V tom případě lze použít omezovač výkonu. Prioritní relé určuje pořadí jednotlivých spotřebičů při odběru proudu. Spotřebiče s krátkým, ale intenzivním odběrem omezují ostatní spotřebiče, takže třeba akumulační vytápění a praní může být přesunuto do nočních hodin.

Přepěťová ochrana

Chrání vnitřní rozvody a spotřebiče před možnými výkyvy napětí a od zásahu bleskem. Aby byla zajištěna správná funkčnost, musí být tyto systémy řešeny vícestupňově. Spínače reagují na přepětí v síti v několika napěťových úrovních a v časovém zpoždění. První ochrana je na vstupu rozvodů do domu, střední v rozvodové skříni a poslední, nejjemnější, je přímo v zásuvce. Instalací přepěťové ochrany zamezíme nejen poškození spotřebičů, ale také případnému požáru vzniklému zkratem.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám