Hlavní obsah

Digestoř - design a funkčnost v jednom

Právo, Novinky, Jana Špatzová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Digestoře jsou neodmyslitelnou součástí varného centra. Zbavují kuchyň nežádoucího pachu a páry vznikající při přípravě pokrmů. Zajišťují cirkulaci a kvalitu vzduchu. Na jejich výkonu a kvalitě do značné míry závisí komfortnost kuchyňské práce. V příliš hlučném a nevětraném prostředí není pobyt zrovna příjemný.

Článek

Ještě dříve, než začneme plánovat kuchyň, měli bychom mít jasno, kde bude stát sporák a digestoř. Jestliže požadujeme opravdu tichý chod a vysoký výkon, neměli bychom mít příliš dlouhé potrubí. Optimální průměr potrubí je cca 150 -120 mm.

S každým záhybem, zatáčkou a centimetrem délky přibývá úměrně i hlučnost. Potrubí s menším průměrem je nevyhovující a mělo by být užíváno jen u digestoří podvěsných, přímo napojených na větrací šachtu. V potaz při výběru bereme také velikost místnosti, kuchyně.

Nejjednodušší digestoř by měla být schopná vzduch v místnosti vyměnit alespoň sedmkrát až desetkrát za hodinu. Je-li kuchyň integrovaná v obytném prostoru, měl by být výkon podstatně vyšší, odhadem alespoň 600 m3/h. Účinnost digestoře umocníme otevřeným oknem v protilehlé straně místnosti.

Vzduchotechnika by měla být opatřena zpětnou klapkou. Pokud ji z jakéhokoli důvodu vynecháme, vracejí se zplodiny zpět do místnosti a v chladných měsících může od takové digestoře nepříjemně táhnout.

Kombinace skla, kovu a dřeva se v kuchyni dobře vyjímá. Foto archiv DůmBydlení

Správný typ

Digestoře rozdělujeme podle způsobu provozu na odtahové, recirkulační, teleskopické a štěrbinové se spodním odtahem. Posledně jmenované se používají zpravidla jen ve velkokapacitních kuchyních, není tedy nezbytné jim zde věnovat pozornost. Pokud je to možné, volíme nejlépe odtahové odsavače, ty se vyznačují podstatně lepším výkonem v porovnání s recirkulačními.

Filtr

V zásadě známe dva typy filtrů - tukové papírové nebo kovové. Papírové po znečištění jednoduše vyměníme a použité vyhodíme. Kovové omyjeme v saponátu nebo v myčce nádobí. Jedině čistý a nezanesený filtr chrání motor před poškozením a nesnižuje účinnost přístroje.

Druhým typem jsou filtry uhlíkové, které se používají do recirkulačních zařízení. Ty je nutné měnit minimálně po šesti až dvanácti měsících provozu, ale při větším zatížení také podstatně dříve. Moderní odsavače mají elektronické čidlo, které nás upozorní na nutnost výměny.

 Můžeme se ale také spolehnout na čidlo vlastní, na náš nos. Když ucítíme, že digestoř pachy neabsorbuje, je čas filtr vyměnit.

Inspirujte se. Foto archiv DůmBydlení

Odsávání páry

Pokud bydlíme v bytě, který byl zateplený, trpí prostor velkou kondenzací páry vzniklé při vaření. V tom případě je nezbytné pořídit si opravdu výkonnou digestoř, která páru bezpečně odvede. Jinak dochází ke kondenzaci nejen na oknech, ale i v rozích místnosti a po čase dojde i k zaplísnění takových míst.

Výkon a hlučnost

Neměla by platit přímá úměra ve zvyšování hlučnosti spolu s narůstajícím výkonem. Před nákupem vyhlédnutého spotřebiče musíme opravdu pečlivě prostudovat technické parametry. Pozdě potom budeme litovat, když budeme mít v kuchyni hluk jako z přistávajícího boeingu.

Nástěnná digestoř. Foto Miele

Stejně tak jako u ostatních spotřebičů nevyužijeme všechny nabízené funkce ani u digestoře. To hlavní, co požadujeme, je kvalitní odtah a osvětlení varné plochy. Vše ostatní je nadstandard, který sice práci může zpříjemnit, zpravidla se ale projeví také na vyšší pořizovací ceně.

Prostudujeme také maximální výkon a střední výkon. V případě, že si totiž koupíme příliš slabý odsavač, budeme nuceni pravidelně spínat nejvyšší stupeň. Nejenže tím stoupá spotřeba energie a hlučnost, ale výrazně také snížíme životnost výrobku.

Opravdu tichý chod

Požadujeme-li opravdový komfort a nehlučný chod, zvolíme přístroj s externí ventilační jednotkou. Tyto spotřebiče mají neuvěřitelně tichý hod, jsou také velmi výkonné, a to až 1000 m3/h. Externí jednotku umístíme na takovém místě v domácnosti, kde nebude rušit. Například ve spíži, sklepě nebo na půdě. Ideální je umístění mimo objekt. Tento způsob odsávání ale vyžaduje speciální digestoř.

Ostrůvková digestoř. Foto Miele

Design v kuchyni

Digestoř je nepřehlédnutelnou součástí kuchyňského zařízení a podle toho také volíme nejen správný tip, ale i design. V kurzu jsou stále vysoce elegantní nerezové spotřebiče v kombinaci se sklem. Jejich půvab ale vynikne jedině tehdy, když údržbě jejich povrchu věnujeme neustálou pozornost.

Kuchyň vybavenou spotřebiči v barvě černé doplníme rovněž černou digestoří. Rustikálním kuchyním sluší digestoře obestavěné a obložené. Pokud nově zařizujeme celou kuchyň, pořizujeme ideálně spotřebiče nejen jedné značky, ale také designové řady.

Rady pro výběr

Funkčnost     velikost a výkon volíme podle rozlohy kuchyně a potřeby domácnosti.

Hlučnost        zvlášť v polyfunkčních prostorách je přílišná hlučnost na závadu.

Umístění        v závislosti na celkovém projektu kuchyně.

Design           měl by ladit s typem kuchyňské sestavy a s ostatními spotřebiči.

Údržba           snadná možnost čištění a výměny filtrů.

Typy digestoří podle odtahu

Odtahové      klasický odtah mimo prostor.

Recirkulační vybaveny vyměnitelným uhlíkovým filtrem.

Reklama

Související témata:

Související články

Práci v kuchyni usnadní digestoř

Komfort vybavení moderních kuchyní je dnes základním tématem při zařizování nejen nových bytů, ale i těch rekonstruovaných. A nelze zapomenout...

Jídelní stůl je nenahraditelný společník

Zmenšené kuchyně, které byly obvyklé ve starší zástavbě, nahradily prostornější jídelny nebo jídelní kouty v obývacím pokoji. Spolu s tím se zvýšily i nároky...

Výběr článků

Načítám