Hlavní obsah

Dáte přednost skleníku, nebo fóliovníku? Vybírejte nejen podle pěstovaných plodin

Právo, Gisela Růžičková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Skleník i fóliovník poskytují efektivní řešení, jak prodloužit vegetační období pěstovaných rostlin a zároveň se radovat z bohaté úrody buď brzy na jaře, nebo v pozdním podzimu. Ať už se rozhodujete pro skleník, fóliovník či pařeniště, zaměřte se na hlavní kritéria výběru. Jsou jimi zejména plodiny, které budete pěstovat. Také zvažte velikost stavby, kterou podřídíte rozsahu pozemku a produkci plodin.

Foto: Gutta (2x)

Sedlový zahradní skleník v různých velikostech, osazený kvalitním polykarbonátovým pláštěm, osloví každého zahrádkáře svým precizním technickým provedením. Záruka 10 let na polykarbonát/15 let na konstrukce.

Článek

Dalším parametrem by měla být konstrukce, nejlépe hliníková nebo ocelová. Podle toho, chcete-li stavbu dočasnou, nebo trvalou, budete vybírat materiál (plast, sklo, či fólii). Nepodceňte ani systém otevírání a větrání, zaměřte se nejlépe na vstup s pevným rámem dveří či oken.

U skleníku musíte počítat s vyššími vstupními náklady a s nutností dodržet stavební předpisy při jeho výstavbě.

Foto: Lanitplast

Klasický robustní ocelový skleník Lanit Plast Dodo, 8 x 7 PC 6 mm, zelený, šířka 235 cm x délka 222 cm, prosklení z polykarbonátu 4 mm, zastavěná plocha 5,22 m2, cena 8549 Kč.

Fóliovník je naproti tomu lehký, levnější, ale zase ne příliš trvanlivý. Ceny se obvykle řídí velikostí a použitým materiálem zahradních staveb.

Skleník

Tato jednoduchá zahradní stavba vytváří rostlinám optimální podmínky k růstu. Hlavně jim zajišťuje vyšší tepelný komfort ve srovnání s venkovním prostředím.

Slouží k předpěstování sadby, rychlení rostlin před výsadbou na volné záhony nebo jako zázemí pro choulostivější rostliny.

Foto: Gutta

Obloukový zahradní skleník Gutta Gardentec Standard, 4 x 2,5 m, PC 4 mm, je vyroben z žárově pozinkovaného plechu o síle 1 mm a šířkou profilu 78 mm, cena 17 422 Kč.

Kromě menších skleníků jsou to i velké oranžérie (původně zámecké stavby s velkými okny a vytápěním), které se využívají k pěstování exotických rostlin, především citrusů. Dnes jsou k vidění i v botanických zahradách.

Přestože je ke stavbě skleníku nad 40 m nutné stavební povolení a jde o větší finanční investici ve srovnání s fóliovníkem, většina zkušených zahrádkářů nedá na zahradní skleník dopustit. Mezi nesporné výhody skleníku patří možnost celoročního pěstování, delší životnost stavby, snadnější údržba a množství doplňků, jako jsou automatické otevírače oken, poličky či stínidla.

Foto: Skleniky.EU

Skleník M 33 je určen ke zdi, konstrukce je z pozinkovaného plechu, výplň tvoří sklo Helios tloušťky 4 mm, délka 3 m, cena 15 602 Kč.

K nevýhodám patří vyšší pořizovací cena a také fakt, že skleník nelze snadno přemístit. Také lehké skleníky z polykarbonátu vyžadují kamenný nebo betonový základ, složitější je i jejich montáž. Proto se vyplatí svěřit výstavbu skleníku odborné firmě. Montáž jednoduchého polykarbonátového skleníku od renomovaného výrobce ale zvládnete svépomocí.

Fóliovník

Fóliovník je jednoduchý plastový přístřešek, který nemá složitou konstrukci. Ovšem, aby byl funkční a odolal rozmarům počasí, musí se dobře připevnit k zemi.

Fóliovníky jsou oblíbené zejména kvůli nízké pořizovací ceně a snadné montáži. Výhodou fóliovníku je možnost jeho snadného přemisťování v případě potřeby.

Foto: Zboží

Fóliovník Happy Green, 3 x 2 x 2 m, má dva vstupní otvory se dvěma zipy, tři okna na každé straně, vyztužená fólie v průhledné zelené barvě, konstrukce ze silnější pozinkované oceli, cena 2199 Kč.

Fóliovníky jsou vhodné pro začínající zahrádkáře, kteří si chtějí pěstování v chráněném přístřešku zatím jen vyzkoušet a nemají zájem investovat hodně peněz do skleníku. Také fóliovník ochrání pěstované rostliny a vytvoří jim vhodné klima pro zdárný růst. Jsou to hlavně rajčata, okurky hadovky a papriky.

Jestli zvolíte skleník, nebo fóliovník, záleží jen na vašich finančních možnostech, velikosti pozemku a pěstebním záměru.

Pařeniště

Pařeniště si obvykle pořizujete kvůli urychlení růstu rostlinek na jaře a prodloužení zahrádkářské sezony na podzim.

Výhodou pařenišť je velký výběr, nízká pořizovací cena (na rozdíl od některých skleníků) a také to, že si lze jednoduché pařeniště vyrobit i svépomocí.

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám