Hlavní obsah

Na co dbát při péči o zahradní techniku

Právo, Karolina Černá

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Čištění, případně promazání kloubů ručního nářadí zvládne i laik. Výměna oleje, paliva či broušení nožů u motorové techniky jsou náročnější.

Foto: Kärcher

Sudy na jímání dešťové vody po sezóně dokonale vyprázdníme. Ponorné čerpadlo suché a čisté uskladníme v nemrznoucích prostorách.

Článek

Autorizované servisy výrobců nebo hobbymarketů pro takové případy nabízejí služby jako třeba základní čištění zahradní techniky, mazání, ostření, vyvážení nožů, ošetření paliva.

Ceny za servis se pohybují od 300 Kč za péči o křovinořez až po zhruba 1000 Kč za kompletní péči o zahradní traktor. Záleží samozřejmě na rozsahu údržby a typu stroje.

Co máme přenechat odborníkům

Pro profesionální servisní prohlídku je vhodná doba od konce listopadu do poloviny března. Někteří výrobci dokonce zákazníka k odborné údržbě motivují prodlouženou záruční lhůtou, podmíněnou každoroční servisní prohlídkou.

Týká se to hlavně techniky, u níž je třeba nastavit otáčky motoru, zkontrolovat těsnost spalovacího prostoru, vyvážení nože atd. Zahradní traktory vždy svěřte autorizovanému servisu.

Foto: Mountfield

Péči o zahradní traktor raději svěříme autorizovanému servisu.

Co zvládneme sami

Základní údržbu jako vyčištění menšího stroje, výměnu motorového oleje, vypuštění paliva z palivové soustavy, jeho ošetření stabilizátorem zvládne laik, třeba i s pomocí speciální údržbové sady nabízené k produktu. Vždy však při vypnutém motoru, vytaženém síťovém kabelu či kabelu svíčky a podle pokynů výrobce!

Foto: Robomow

Údržba robotické sekačky je minimální - sestává z jejího čištění a kontroly, případně ostření žacího ústrojí.

Motorové stroje

Prvním krokem je celkové očištění stroje od trávy, hlíny, pilin vlhkým hadříkem, smetáčkem, vysavačem. Prohlédneme pohyblivé části (lanovody, ložiska, klouby, seřízení táhel) a promažeme přípravkem doporučeným výrobcem. Zkontrolujeme a dotáhneme šroubové spoje.

Motory potřebují k provozu typ a množství oleje podle specifikace svého výrobce. Hladinu oleje sledujeme kvůli provozuschopnosti stroje v průběhu sezóny. Když je motor delší dobu nečinný, olej v něm stárne, v zimě navíc absorbuje vodní páru, která ho znehodnocuje. Proto olej v dubnu před začátkem sezóny vyměníme!

Vyjetý olej ze čtyřtaktních motorů shromažďujeme v kanystru a po několika výměnách kanystr i s olejem necháme zlikvidovat ve sběrném dvoře.

Foto: Husqvarna

Řezací řetěz pily brousíme opatrně a vždy v ochranných rukavicích.

Před zazimováním zbavíme motorovou techniku paliva. Názory na to, zda tak máme učinit úplně, nebo jen částečně, se různí. Čtyřdobé motory snášejí úplné i dílčí vypuštění paliva přes zimu s menšími újmami než dvoutaktní motory. Hlavně v jejich případě (křovinořez, pila, sekačka) odborníci doporučují uskladnit stroj se zbývajícím palivem, přičemž do nádrže přilijeme stabilizátor bránící jeho znehodnocení. Tento způsob ošetření chrání membránu karburátoru a kapalinový filtr.

Na jaře palivo vylijeme a nahradíme ho čerstvým. Východiskem pro dvoutakty může být také použití dražšího alkylátového benzinu (tento benzin je vyráběn syntetickou cestou z čistého plynu, který se získává při rafinaci ropy). Na rozdíl od toho běžného vydrží dva roky.

Foto: Briggs & Straton

Poškozený vzduchový filtr sekačky na trávu raději vyměníme za nový.

Zapalovací svíčky benzinových strojů měníme po 100 hodinách provozu, kontrolujeme je, čistíme jejich kontakty.

Akumulátorovou baterii vyjmeme z techniky a vždy skladujeme v plně nabitém stavu, jednou zhruba za tři měsíce dobijeme.

Drobné nářadí

Lopatky, pilky, ruční nůžky, rýče, hrabičky a motyky důkladně očistíme od zbytků rostlin, hlíny a smůly hadříkem, případně novinami, kouskem dřeva.

Foto: Gardena

Čisté a suché zahradní náčiní pověsíme na speciální věšák, připevněný na dveřích, na stěně zahradního domku, stodoly či garáže.

Čepele, pružiny a klouby můžeme ošetřit trochou oleje na nářadí, který doporučuje výrobce. Nůžky a štípačky nám tak déle vydrží. Čepele nůžek s pružinami na zimu zavřeme.

Foto: Mountfield

Pružinu dvoubřitých zahradních nůžek pro střih živého a čerstvého dřeva, bylin a květin můžeme ošetřit olejem, určitě však nůžky necháme přes zimu zavřené.

Foto: Husqvarna

Mechanicky poškozenou dřevěnou násadu zbrousíme, abychom zamezili zadření třísky. Následně násadu ošetříme voskem nebo olejem.

Nářadí vytřeme do sucha a uskladníme přes zimu na suchém a mrazu vzdorném místě, nejlépe v garáži, v zahradním domku. Proti zaprášení ho chráníme plachtou, dekou.

Foto: Mountfield

Zahradní techniku při dlouhodobém skladování přikryjeme speciálními plachtami, dekou.

Abychom si z náčiní s dřevěnou rukojetí nezadřeli příští sezónu třísku, ohladíme rukojeť jemným skelným brusným papírem. Zarovnáme drsný povrch, rukojeť namažeme olejem na dřevo a necháme vsáknout.

Péče o závlahu

Pokud v automatickém zavlažovacím systému zůstane voda, led většinou dané zařízení poškodí. Proto potřebujeme dostat všechnu vodu pryč. Vypneme hlavní přívod vody a výpustnými ventily veškerou vodu ze systému odstraníme.

Kompresorem a stlačeným vzduchem zkontrolujeme, zda je systém opravdu zcela vyprázdněn. Používá-li systém čerpadlo ohrožené mrazem, odmontujeme ho, odvodníme a uskladníme na suchém místě.

Foto: Mountfield

Před zimou ukryjeme i nadzemní závlahu, pokud mrzne, neměla by v zavlažovacích hadicích ani v postřikovači zůstat voda.

U nadzemní závlahy po vypnutí přívodu vody odmontujeme hadice, postřikovače a necháme vyschnout. Pak spolu se zahradními počítači uskladníme na místě, kde nemrzne.

Uskladnění techniky

Elektrické a zejména akumulátorové přístroje během zimního období skladujte v nemrznoucích prostorech. Plastové části techniky totiž při velmi nízkých teplotách křehnou a jsou poté náchylné k prasknutí. 

Elektronické systémy mají díly, které by mohly velmi nízké teploty poškodit, akumulátory zase nenávratně ztrácejí při nízkých teplotách svou kapacitu a rychleji se vybíjejí.

Stroje (jako např. sekačku) postavíme na rovnou plochu, nezavěšujeme ji ani nepřeklápíme, chráníme je před prachem.

Nádoby na déšť

Barely a sudy překryjeme, zaklopíme nebo obrátíme dnem vzhůru, aby do nich během zimy nenatekla voda z tajícího sněhu. Ta by při opětovném zamrznutí mohla sud roztrhat.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám