Hlavní obsah

Údržba oken není jen o mytí, pozornost věnujte i kování a rámům

Právo, Karolina Černá

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mytí oken není věda. Navíc existují pomocníci, kteří šetří námahu takovým způsobem, že je čištění prosklených ploch docela zábava. Údržba oken však spočívá i v kontrole jejich kování, těsnění a správného seřízení.

Foto: Vileda (2x)

Elektrický vysavač na okna Windomatic odsaje špinavou vodu do integrované vodní nádržky, kterou lze mýt v myčce na nádobí. Cena od 999 Kč

Článek

Při čištění oken se v honbě za zářivým výsledkem raději vyvarujeme čisticích a lešticích prostředků na bázi rozpouštědel nebo přípravků obsahujících agresivní látky.

Vynecháme aceton či zředěné syntetické pryskyřice a abrazivní čistidla. Mohou totiž narušit nejen povrch skla, ale také kování a těsnění, která zodpovídají za správné osazení okna a izolaci.

Aby okna byla čistá

Pro mytí oken určíme čas, kdy do nich právě nepálí slunce a zároveň není venku přílišná zima. V prvním případě voda i přípravky rychle zasychají a tím vznikají šmouhy. Při nízkých teplotách si snadno přivodíme zánět průdušek nebo angínu, a ještě budeme bojovat se zamrzlou špínou na skle.

Foto: Vileda

Actifibre hadřík z mikrovláken sklo nepoškrábe, nezanechá na něm šmouhy ani chloupky. Před použitím ho stačí mírně namočit, nepotřebujeme chemické prostředky. Cena od 60 Kč.

Z okolí okna odstraníme nábytek a věci, které by nám bránily ve volném pohybu. Při mytí hůře přístupných míst použijeme schůdky, stoličku nebo teleskopickou tyč s vyměnitelnými čisticími nástavci.

K čištění oken stačí voda o teplotě kolem 30 °C s trochou octa, na větší zašpinění použijeme speciální přípravky doporučené výrobcem.

Nejprve otřeme žaluzie a rámy, poté sklo, nejlépe vlhkým bavlněným hadříkem. Pro doleštění můžeme použít místo chemických přípravků jelenicovou utěrku, tzv. švédskou utěrku, která nezanechává na skle chloupky. Dobré lešticí přípravky obsahují alkohol. Protože se rychle odpařují, nezůstávají na skle žádné stopy po čištění.

Foto: Minirol

Okna před vnějším znečištěním chrání předokenní rolety a žaluzie. Ty z pevných materiálů můžeme umývat zvenku třeba tlakovou myčkou, s materiály s příměsí textilu a plastů si poradí běžný vysavač a poté vlhký hadřík.

Ruční bateriové vysavače

Práci na větších plochách usnadní ruční bateriové vysavače, které odsávají vodu s čisticím přípravkem ze skla do vlastní nádobky a zároveň leští jeho povrch gumovou stěrkou. Některé typy na jedno nabití umyjí až 105 m².

Foto: Kärcher

Sada Kärcher Aku stěrka na okna Kärcher WV 5 Premium zahrnuje rozprašovač s tzv. rozmývákem, vlastní vysavač s gumovou lištou a s nádobkou na odsávanou vodu i nabíječku baterie. Komplet za 2990 Kč.

Při nákupu vysavače na okna nás zajímá doba nabíjení a výdrž baterie, sací síla a počet odsávacích kanálků, šířka gumové lišty, případně dalších nástavců. Pro pohodlné užívání jsou také důležité váha přístroje, případně možnost uchycení přístroje na teleskopickou tyč a její dosah (obvykle až 4 m).

Součástí balení některých vysavačů je rozstřikovač čisticího prostředku s integrovaným čisticím mopem, díky kterému nemusíme používat kbelík s vodou a čisticím prostředkem.

Foto: Kärcher

Na okno naneseme rozprašovačem vodu a mikrovláknovým rozmývákem ji rozetřeme po celé ploše okna, aby největší nečistoty povolily. K dostání v sadě s Aku stěrkou na okna Kärcher WV 5 Premium.

Funkční kování a těsnění

V čistotě a ve funkčním stavu udržujeme také okenní kování, okna a kličky by neměly při provozu drhnout. Pohyblivé části jako panty, zavírací díly promažeme kapkou oleje doporučeného výrobcem. Vhodný je silikonový olej, olej do šicího stroje, vazelína.

Kování může poškodit kuchyňský olej, přípravky, jejichž součástí jsou kyselé a pryskyřici obsahující tuky, které narušují povrchovou úpravu kování proti korozi.

Foto: Dafe-plast

Těsnění z extrudované gumy, které se běžně používá u plastových oken, čistíme prostředky bez agresivních chemických látek.

Ztrouchnivělé těsnění nezajistí potřebnou izolaci, okny bude nejen táhnout, ale může jimi i zatékat. Proto ho pravidelně kontrolujeme, jednou ročně ho můžeme přetřít glycerinem nebo silikonovým olejem. Výměnu špatného těsnění ponecháme na odborníkovi.

Správné seřízení okna

Okna, která drhnou v pohybu, dokáže napravit šikovný kutil. Ideálním řešením je však nechat seřízení na odborníkovi či certifikovaném montážníkovi.

Ke správnému seřízení okna potřebujeme šestihranný imbusový klíč 4 mm. Veškeré seřizování vykonáváme při otevřeném okně.

Foto: Dafe-plast

Seřízení okna provádíme šestihranným imbusovým klíčem velikosti č. 4 v poloze, kdy je okenní křídlo otevřeno.

V případě, že okno při otevírání a zavírání drhne ve spodní části, je třeba ho výškově seřídit směrem nahoru. Odejmeme krytku spodního pantu a vsuneme do něj imbusový klíč. Poté otáčením imbusu ve směru hodinových ručiček křídlo zvedáme a naopak.

Svěšené okno, které dře v horní části, musíme vrátit zpět dolů do původní polohy. V tomto případě je nutné celé seřízení provést na vrchním pantu. Opět vsuneme imbusový klíč do pantu, otáčíme s ním proti směru hodinových ručiček a okno suneme dolů.

Foto: Dafe-plast

Body v okenním kování, určené k promazávání, ošetříme oleji či bílou vazelínou doporučenými odbornými výrobci.

Když svěšené okno nedoléhá, zvýšíme přítlak okna v horní části. Případně okno posuneme doprava či doleva pomocí spodního okenního pantu.

Maximální těsnosti okenního křídla dosáhneme seřízením uzavíracích bodů, které jsou umístěny po celém obvodu okenního křídla. Zvýšení přítlaku křídla docílíme pootočením uzavíracího bodu směrem k těsnicí gumě. Pokud budeme otáčet uzavíracím bodem od těsnicí gumy, přítlak okenního křídla snížíme.

Foto: Renolit

Solární štít (fólie) zabezpečí, aby teplota okenního profilu nepřekračovala 60 °C. Tvorba tepla v profilu je redukována o více než 10 °C.

Pozor, správně seřízené okno zůstane otevřené, aniž by se samovolně zavíralo! Samo se může zavírat z důvodu dilatačních změn novostavby, která ještě po nějaký čas pracuje a tzv. si sedá. Většina firem v tomto případě nabízí spolu s montáží oken jedno seřízení po půl roce od montáže zdarma.

Seřízení se provádí pomocí pantů okna. Na vině může být ale také špatná montáž, při které se okno usadí v nerovnováze. V této situaci je bohužel nutné ho celé přemontovat.

Může se vám hodit na službě Zboží.cz:

Ochrana rámů

Okna v obývacích místnostech jsou většinou orientována na strany s maximem slunečního svitu, není divu, že jsou plastové rámy v létě rozpálené nebo se dokonce kroutí. Pomohou moderní technologie prodlužující životnost okenních rámů. Tzv. solární štít (Solar Shield Technology) ocení především tmavé dřevodekory nebo tmavé barvy s extrémními absorpčními schopnostmi.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám