Hlavní obsah

Jak se vypořádat s nízkou vlhkostí vzduchu v bytě

Právo, Karolina Černá

Ideální vlhkost vzduchu v bytě se pohybuje kolem 50 %. Je-li příliš nízká, pálí nás kůže, oči, máme často popraskané rty. Vysušené dýchací sliznice snáze podléhají infekcím. Jak vlhkost zvýšíme?

Foto: Dyson

Zvlhčovač AM10 s technologií Air Multiplier, která rovnoměrně rozptýlí mlhu do ovzduší. Patentovaná technologie UV záření zničí 99 % bakterií z vody přímo ve zvlhčovači. Zvlhčovač měří vlhkost a teplotu vzduchu, dálkové ovládání. Cena 14 499 Kč

Článek

Keramické odpařovače s vodou zavěšené na radiátorech jsou účinné, je-li odpařovací plocha misky velká – nejde tedy o nádobu s úzkým hrdlem. Vodu v odpařovači vyměňujeme každý den! V opačném případě se v nádobě začnou množit mikroorganismy.

Příliš zdravé není ani zvýšení vlhkosti v bytě sušením prádla. Z jeho povrchu se odpařuje také aviváž a zbytky pracího prostředku, což může někoho dráždit ke kašli.

Foto: Beurer

Malý ultrazvukový zvlhčovač vzduchu Beurer LB 12 má dva adaptéry na plastové lahve, vyjímatelnou nádržku, síťový adaptér. Vhodný do prostoru 20 m2. Cena od 897 Kč.

Rozšířené zvlhčovače

Ultrazvukové zvlhčovače vzduchu patří mezi nejužívanější a cenově dostupné. Jejich vibrující membrána díky ultrazvukové technologii rozkládá vodu na mikroskopické kapky, které ventilátor následně rozptýlí do ovzduší.

Přístroje při dostatečném výkonu spotřebují méně energie než parní zvlhčovač, který na rozdíl od nich ohřívá vodu na velmi vysokou teplotu.

Ultrazvukový přístroj má mít vodní filtr pro zachycení minerálních látek, aby zbytečně nepronikaly do ovzduší. Můžeme ho využít i jako vonný difusér, když do nádobky s vodou přidáme pár kapek vonné esence.

Foto: Hyundai

Zvlhčovač vzduchu Hyundai HUM 282 je ultrazvukový, má ochranu proti chodu naprázdno. Jeho hlučnost nepřesáhne 35 dB. Cena 699 Kč.

Zvlhčovače fungující na principu studeného odparu nechávají vodu odpařovat z filtračního papíru proudem suchého vzduchu z ventilátoru. Filtr se musí pravidelně měnit, dobré je opatřit zvlhčovač antibakteriální stříbrnou kostkou.

Speciality pro citlivé

Pro astmatiky a alergiky jsou určeny zvlhčovače s tepelným odparem. Přístroj ohřeje vodu uvnitř do té míry, že zničí bakterie, takže z něj vystupuje opravdu hygienická pára.

O parní zvlhčovač se pravidelně staráme, jinak topné elementy zanese vodní kámen, což snižuje výkonnost.

Foto: Alza

Vodní a antibakteriální filtr ultrazvukového zvlhčovače Steba zachycuje minerální látky obsažené ve vodě, omezuje množení bakterií a jejich následné šíření. Funkce předehřevu zahřeje páru na 40 °C. Cena 3199 Kč.

Skvělá je také kombinace čističky vzduchu se zvlhčovačem. Přes odpařovací rotující disky nasáklé vodou fouká ventilátor suchý vzduch, z něhož byly čističkou vychytány jemné i hrubé částice, mikroorganismy, vše v závislosti na typu filtru.

Proti mikrobům a bakteriím používají některé zvlhčovače antibakteriální stříbrné kostky nebo UV záření.

Foto: Hyundai

Hyundai HUM 770 je ultrazvukový zvlhčovač vytvářející tzv. studenou páru. Má ionizátor pro optimálně čerstvý vzduch, tichý chod (35 dB) a ovládání LCD displejem. Cena od 1499 Kč.

Co sledovat při nákupu
Hlučnost 30 dB a nižší
Poměr kapacita/spotřeba elektrické energie
Doba provozu bez doplňování vody
Do jakého prostoru (v m2) je přístroj určen
Ochrana proti chodu naprázdno
Možnost automatického vypnutí
Dálkové ovládání, ovládání přes LCD displej
Měřič teploty a vzduchu
Hydrostat — nastavení na požadovanou vlhkost
Podsvícení přístroje

Může se vám hodit na službě Zboží.cz:

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám