Hlavní obsah

Venkovní rolety pomohou snížit úniky tepla

Novinky, nes

Pokud uvažujete o tom, jak snížit úniky tepla ze svého bytu nebo domu, zvažte pořízení venkovních rolet. Ty totiž, na rozdíl od všeobecně zažité představy, dobře poslouží nejen v létě, ale i v chladném zimním období. Zatímco v létě pomohou uspořit peníze vydávané jinak za provoz klimatizace, v zimě mírně sníží náklady na vytápění. Dobrá zpráva je, že jejich instalace nevyžaduje nezbytně zásah do již existujícího stavebního otvoru.

Foto: Climax

Venkovní rolety pomohou zamezit ztrátám tepla v zimě a sníží přehřívání interiéru v létě.

Článek

Uvádí se, že předokenní rolety mohou v zimě zabránit úniku 17 až 30 procent tepla z interiéru. (V létě pak sníží prostup tepla směrem do bytu až o 97 %.) Stačí je jen nechávat pravidelně zatažené, jakmile do oken nesvítí slunce, nebo kdykoli v místnosti či v bytě nikdo není.

Mezi skly a roletami se vytvoří vzduchový polštář, který funguje jako izolační vrstva. Díky ní neprochládají okna tak snadno a z interiéru tudíž uniká méně tepla.

V zimních měsících jsou okna také častěji vystavena nepřízni počasí. I tomu předokenní rolety poměrně snadno zabrání. Zrovna tak jako eventuálnímu poškození kroupami v letních bouřkách a poničení skel odletujícími kamínky zpod kol kolem jedoucích aut po celý rok. Nezanedbatelná je jejich schopnost odfiltrovat hluk přicházející z ulice.

Foto: Lomax

Rolety se zaomítaným boxem jsou řešením, pro něž se nejčastěji rozhodují majitelé nemovitostí rekonstruující okna.

Způsoby instalace

Roletové komplety mají všechny velmi podobnou stavbu - soustava lamel (nejčastěji z hliníku vyplněného polyuretanovou pěnou) je zasazena do vodicích lišt a svinuje se do boxu upevněného v horní části okenního otvoru. Způsob upevnění boxu se odvíjí od toho, v jaké fázi a při jaké příležitosti si rolety pořizujeme.

V ideální situaci jsou stavitelé novostaveb, kteří mohou s roletami počítat již v návrhu a box si nechají zabudovat do zdi ve speciálním nadokenním překladu, eventuálně v tzv. podomítkovém provedení, kdy je pouzdro rolety schované pod omítkou.

Foto: Heluz

V ideální situaci jsou stavitelé novostaveb, kteří mohou s roletami počítat již v návrhu a box si nechají zabudovat do zdi ve speciálním nadokenním překladu.

Při rekonstrukci oken lze volit tzv. nadokenní rolety. Ty se přimontují shora na okenní rám, s nímž se pak už jako kompletní stavební díl zabudují do připraveného stavebního otvoru. Běžněji se ale volí boxy podomítkové.

Majitelé bytu či domu s již hotovými okny, které není třeba měnit, volí tzv. předokenní rolety s viditelným boxem. Je umístěn před oknem, takže většinou mírně zasahuje do jeho světlosti. Vodicí lišty se montují na rám okna, nebo na fasádu.

Jak vypadá instalace rolet v praxi
U velkých výrobců si můžeme už na jejich stránkách pomocí interaktivního průvodce udělat představu o účelu a umístění jednotlivých stínicích prvků.
Při první návštěvě pobočky výrobce s přítomným odborníkem vybereme nejlepší typ rolet. Stačí znát přibližně rozměry okenních otvorů a mít alespoň základní představu, co chceme. Už tehdy bychom se měli dozvědět orientační cenu. Na pobočce mívají také jednotlivé typy rolet vystavené, takže si uděláme lepší představu, z čeho vybíráme. Na závěr se dohodneme na termínu návštěvy technika.
Technik u nás doma posoudí stavební připravenost míst, kam se budou rolety instalovat. Pokud něco nevyhovuje, sdělí nám, jaké stavební úpravy si máme nechat stavební firmou nebo vlastními silami provést. Po jejich dokončení technik společnosti dorazí znovu a zaměří. (Pokud jsou okenní otvory vhodné k instalaci rolet bez dalších úprav, zaměří je technik už při první návštěvě.)
Výrobci trvá obvykle jeden až tři týdny, než rolety vyrobí. Vždy jde o výrobu na zakázku.
Jakmile jsou rolety vyrobené, dorazí technici firmy a namontují je. Seriózní firmy trvají na instalaci rolet vlastními techniky, protože pouze tak mohou ručit za jejich kvalitu a správné fungování minimálně po dobu záruky, která v některých případech trvá až 5 let. Po namontování rolet nám je technik předvede a seznámí nás se správnou obsluhou i údržbou.

Jak rolety nejlépe využít pro úspory

Rolety je možné ovládat ručně, pomocí šňůry, popruhu, nebo kliky. Kdo je chce ale opravdu důkladně využít pro úspory za energie, svěří jejich ovládání elektronice.

V takovém případě je třeba rolety vybavit elektromotorkem (každou vlastním) a připojit je k centrální jednotce, která je bude sama zatahovat a roztahovat na základě námi zadaných časových údajů, nebo podle informací získaných z čidel sledujících ať již intenzitu slunečního jasu, venkovní a vnitřní teplotu nebo deštivé počasí.

Foto: Minirol

Venkovní roleta s viditelným boxem, lamely lakované dle vzorníku RAL, elektrické ovládání.

Uspoří i jako zábrana proti zlodějům

Rolety dokážou při stažení vytvořit velmi odolný pancíř, který lze jen těžko porušit. Navíc je systém chráněn i pružinami proti nadzvednutí rolety. Už jen psychologicky působí stažené předokenní rolety jako prevence proti krádežím a vloupání.

Kolik to stojí

Ačkoli konečná cena za rolety závisí na mnoha aspektech, lze odhadnout alespoň základní rozpětí, v jakém se platby za rolety pohybují. Výrobci jednotlivé částky vztahují k nejběžnější velikosti okenních otvorů, která je 1,3 m (nebo 1,2 m) x 1,7 m.

Rolety s přiznaným, viditelným boxem

cca od 4500 Kč

Rolety s podomítkovým boxem

cca od 5250 Kč

Rolety do stavebních překladů

cca od 7900 Kč

Poznámka: Uvedené ceny jsou za rolety s manuálním pohonem, za motor je třeba počítat s částkou minimálně ve výši 1900 korun.

Může se Vám hodit na službě Zboží.cz:

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám