Hlavní obsah

Super byt Kryštofa Michala ze Support Lesbiens

Právo, Novinky, Zdeněk Smíšek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Apartmán v Praze Bubenči je tak prostorný a šikovně řešený, že se v něm čtyřletý synek muzikanta a zpěváka Kryštofa Michala (kapela Support Lesbiens) může na plastové motorce prohánět nejen do kolečka, ale prý i do osmičky. Vychytávek je tu více a rozhodně je co obdivovat.

Článek

Lví podíl na tom má zpěvákova manželka Kláry, která si ze zařizování pečlivě zrekonstruovaného bytu udělala koníčka. Na dobrý vkus má tak trochu patent, protože pracuje jako módní redaktorka 

Byt sehnal Kryštof (popis vzniku kupní smlouvy s původními majiteli družstevního bytu by vydal na samostatný text - dva roky čekali, než na ně bude byt převeden) a jeho žena se starala o průběh stavebních prací i podařené vylaďování.

:. Zrekonstruované zasunovací dveře mají původní kování z dvacátých třicátých let a zdobí předěl mezi obývákem a kuchyní s jídelnou. Foto Právo/Václav Jirsa

To začalo před rokem a půl. Přestože jsou tříčlennou rodinou, místnosti s moderní kuchyňskou linkou dominuje velký, téměř selský stůl se sbírkou židlí. "Je z teakového dřeva, které se ničím nenatírá a případné nečistoty se prý mají přebrousit jemným smirkem," pochvaluje si jednu z ozdob - kontrastující s ostatními, spíše modernistickými doplňky - interiéru Kryštof.

S pomocí architekta a designérky - kamarádů - vyřešili a předělali celou dispozici čtyřpokojového bytu s velkou předsíní. Koupelnu, přístupnou z ložnice (kde byla původně kuchyň) i z dětského pokoje, odděluje od budoucí pracovny stěna ze skleněných kostek.

:. Obývací pokoj, se zajímavými okny, která mají historickou cenu, je zařízen moderně a vzdušně. Foto Právo/Václav Jirsa

Majitelé by se asi divili

Sádrokarton pomohl při budování šatny v dětském pokojíku i při vylepšení stěny v ložnici, kde vznikla i efektně osvětlená nika. Nejviditelnějším trumfem jsou v bytě odvážné a přitom jemné tapety a celkové barevné vyladění. Od stříbrošedé v obýváku až po červenou v předsíni - obrazárně.

"Myslel jsem si, že bych sem pozval původní majitele, ale pak jsem si uvědomil, že bych jim to nemohl udělat. Asi by to tu opravdu nepoznali," usmívá se Kryštof a přiznává, že byt se jim hned zalíbil, aniž by tušili, že je v domě vystavěném v puristickém a i v Praze vzácném stylu.

:. Hned za dveřmi příchozí dostane varování, že vstupuje do originálních prostor. Foto Právo/Václav Jirsa

Linie oken je prostě jedinečná a zachovány jsou i dvoukřídlé dveře zasunované do zdi s původním kováním. "Žádnou dosavadní rekonstrukci jsme neprožívali tak, jako tuto. Šlo nám jen o to, aby bydlení bylo funkční a vždycky, když jsem si uvědomil, že si vložené peníze neodnesu, tak jsem se to rozhodl nedělat. Tady mě investovat baví."

Jeden z prvních zásahů do bytu bylo odstranění linolea a objevení parket, které si také zasloužily rekonstrukci. Dohled nad řemeslníky nechali na kamarádovi odborníkovi, který si tak užil za ně. 

Šedá je zlatá

"Tuhle židli čeká také výměna. Ale aby to zas pak nebylo moc ,pinktlich‘. Jediný můj výrobek je šedivá stěna v předsíni, na které jsem napodobil takzvaný marocký štuk, který máme za kuchyňskou linkou," chválí Kryštof sebe i ženu, která se nechala inspirovat holandským časopisem a našla jedinou firmu u nás, která se touto technikou zabývá.

:. Originální police barvou koresponduje se vzorem tapety a vůbec jí nevadí, že stůl je zástupcem poctivé a tradiční stolařiny. Foto Právo/Václav Jirsa

 Lampy českých výrobců korunují posezení u jídelního stolu lemovaného různými židlemi jako krajkou konkurující tapetám. "Tapety objevila i prosadila žena. Dokonce uvažovala i o fototapetách, ale z těch opravdu sešlo... Ta v obývacím pokoji se mi opravdu líbí, protože při nasvícení má proměnlivé barvy."

Doladění obývacího pokoje se prý celé, včetně barevného vyladění, odvíjelo od pohovky, kterou ke svému překvapení objevili poměrně za pár peněz v obchodu, o kterém si Kryštof nikdy nemyslel, že by si právě tam vybral. 

Reklama

Výběr článků

Načítám