Hlavní obsah

Jak bydlí operní pěvkyně Christina Johnston ve vesničce u Ondřejova

Právo, Zdeněk Smíšek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tenhle dům ve vesničce u Ondřejova je opravdu velký, i když jej obývají jenom dva mladí lidé a dvě kočky. Operní pěvkyně, pocházející z Anglie, Christina Johnston ještě upřednostňuje kariéru, za kterou přišla i do Prahy. Pokoje, které třeba budou jednou dětské, jsou zatím hostinské.

Foto: Milan Malíček, Právo

Bílý je krb i piano. Rapsodie v bílém.

Článek

Aby toho zeměpisu nebylo málo, dodejme, že manžel naší půvabné hostitelky je Rus z Petrohradu Slávek Myachin a s rodiči se k nám přestěhoval už před osmi roky.

Manželé jsou už pět let a seznámili se při studiu na střední škole v Londýně. Takže, když přijedou jedni nebo druzí rodiče na návštěvu, mají rozhodně kde přespat.

Foto: Milan Malíček, Právo

Operní pěvkyně Christina Johnston

„Ze začátku se mi hodně stýskalo po rodičích a dalších příbuzných. A občas mi chybí i anglická kuchyně, ale vlastně se tu dá také vše koupit a vařím ráda,“ konstatuje naše hostitelka s tím, že se jí u nás moc líbí. I kvůli lidem v jejím okolí. „Jsem tu ráda se vším všudy.“

Příroda rozhodla

Dům, už vzhledem k jejich povoláním, nestavěli, ale koupili přes realitní kancelář od předchozího majitele s tím, že jim z mnoha důvodů vyhovoval na první pohled.

Nejen proto, že je to takzvaně chytrý dům, vybavený více či méně neviditelnou elektronikou a ovládacími prvky, ale také je nádherně ve svahu usazený do krajiny.

Foto: Milan Malíček, Právo

Preferujeme moderní zařízení a nejvíc nábytku je z manželova obchodu. Hlavní obytný prostor je opravdu vzdušný a s vysokým stropem až ke krovům, kam sahá digestoř.

Právě tuto přednost umocňuje zimní zahrada - kancelář, do které se vstupuje i z ložnice. Vstupů z domu na zahradu je hned několik a samozřejmě nechybí kryté posezení hned na zápraží s nerušeným výhledem. Když tedy nepočítáme okolní stromy.

Foto: Milan Malíček, Právo

„Nechceme být pořád v centru, máme rádi přírodu. Když jsme se sem nastěhovali, měli jsme volný výhled daleko do údolí. Teď nám ho částečně zakrývají vyrostlé borovice,“ konstatuje Slávek Myachin.

Foto: Milan Malíček, Právo

Prostorný je také ochoz, přes který se prochází k pokojům v podkroví a kam se vejdou i posilovací stroje a sauna.

Christina při vybavování nového domova nábytkem neměla problém, protože svého partnera ráda doprovází do Číny, kde mu pomáhá vybírat nábytek, který on pak u nás prodává. „Každý rok tam jezdíme vybírat a nakupovat přímo k výrobcům.“

Noty a nábytek

„Vlastně téměř vše, co tu vidíte, je z manželova obchodu,“ usmívá se Christina při pohledu na jednotlivé solitéry v prostorném obývacím pokoji, kde je místo i pro bílé piano.

Foto: Milan Malíček, Právo

Chceme tu mít své zázemí a vyjíždět kamkoliv, kam mě zpívání přivede.

Přízemí je jeden velký obytný prostor - obývák s kuchyní a jídelnou má otevřený strop až ke krovům. Točité schody vedou na ochoz, z něhož se vchází do dalších pokojů i k druhé kuchyni a slouží hlavně jako posilovna (sauna nechybí).

„Vařím ráda a teplá jídla každý den, pokud tu jsme. A hrozně ráda i peču,“ pochvaluje si Christina při naší prohlídce velkorysou kuchyňskou linku navazující na jídelní stůl. Od vestavné trouby to má k pianu jen pár kroků.

Foto: Milan Malíček, Právo

„Výhodou tohoto bydlení je i to, že neruším sousedy při cvičení hlasivek.“

Christina Johnston je talentovaná operní pěvkyně ověnčená mnoha cenami a spolupracuje se světově uznávanými skladateli, dirigenty a tělesy. Na turné po Německu hrála roli Paminy v Mozartově Kouzelné flétně.

Mimo operní domy (včetně pražské Státní opery) ji mohli posluchači zaznamenat i jako interpretku písně k filmu Století Miroslava Zikmunda. Spolupracuje i s organizací UNICEF. Na cestách je často.

Foto: Milan Malíček, Právo

Zimní zahrada je i pracovnou.

Manžel Slávek připouští, že až do jejich seznámení neměl velký přehled o operách. „Ale je můj velký fanoušek, a když jsem před rokem měla ve Stavovském divadle deset představení opery Don Giovanni, tak na devíti byl. On pomáhá mně, jako manažer, a já pomáhám jemu při výběru nábytku, protože mě to také zajímá.“

Uprostřed domova

Koupí hotového domu si mladý pár ušetřil starosti stavebníků, ale přece jenom jednu pikantní zkušenost také získali. Původní majitel dům s velkou zahradou prodával s tím, že k domu patří krytý bazén.

Foto: Milan Malíček, Právo

Úžasný výhled do údolí patří k plusům domu.

Foto: Milan Malíček, Právo

Můj koníček je i zahrada. I když je pravda, že se na ni nejraději koukám. Bez zahradníka bychom si tu neporadili.

„Jenže ten je jen obestavěn dřevostavbou s průsvitnou střechou, takže je tam v zimě mráz a v létě se pro horko ve vodě ani u bazénu nedá vydržet, i když jsou všechny dveře otevřené. Budeme muset nechat udělat novou střechu.“

Foto: Milan Malíček, Právo

Na zadní část domu navazuje před deštěm a větrem krytý bazén. Ale v létě je v něm horko a v zimě i mráz. Přestavba už je plánována.

Prostě se tu mladí manželé stále zabydlují, ale už se cítí jako doma a světové strany příliš neřeší.

Slávek Myachin dodává: „K tomu mám sestru, která bydlí v Irsku a tatínek nyní ve Španělsku, takže jsme všichni v eurozóně a my uprostřed Evropy…“

Foto: Milan Malíček, Právo

Míst se zahradním posezením je tu více, toto je hned u zápraží.

„Chceme tu mít své zázemí a vyjíždět kamkoliv, kam mě zpívání přivede. Tady to už ale budu mít navždy jako místo, kde jsem začínala s kariérou. Taky mi tady hodně lidí pomohlo.“

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám