Hlavní obsah

Grafička Petra Novotná utekla z bytu do prvorepublikového domu

Právo, Sylva Svobodová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Prvorepublikový dům v malém městě na Labi působí klidně a nostalgicky. Kolem vzrostlá zahrada, klid, žádný shon. Interiér domu je ale zařízen pro děti a žije to v něm. Konkrétně v kuchyni vznikla inspirativní knížka o vaření, ve které jsou ti nejmenší v hlavní roli.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Kuchyň je kreativní prostor s uspořádáním linky do tvaru písmene L a samostatným ostrůvkem. Barevná kombinace – černá a bílá s červenými doplňky.

Článek

Petra Novotná je původní profesí grafička, ale dnes ji více baví focení receptů do kuchařek. Ke krásné a kreativní práci se dostala přes děti. Nejstarší dcerka Linda nebyla zrovna jedlík, a tak Petru napadlo, že jí bude více chutnat, když zkusí vařit obě. Přibraly i mladšího brášku Vojtu a společné vaření si nakonec všichni moc užívali.

Díky tomu vznikla kniha Vaříme s dětmi pro děti, která vyšla v nakladatelství Smartpress. Je plná báječných a netradičních receptů na dětské oslavy, rychlé večeře, pikniky v přírodě a svačinky na výlety. Nejoblíbenější kapitolou jsou tipy na zdravé mlsání, které děti milují. Kniha je přehledná, ingredience běžně dostupné a hlavně – vše je opravdu uvařeno s dětmi.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Z bytu do krásného domu

Petra bydlela s manželem a dvěma malými dětmi v pražském bytě. Nevyhovovala jim velikost ani lokalita, proto se rozhodli vydat jinou cestou. Pořídit si dům se zahradou, kde je více místa na hraní, vaření i odpočinek na čerstvém vzduchu. Zvolili malebné městečko u vody, přiblížili se k babičkám a dnes jsou moc spokojení.

„Prvorepublikový dům má svoji duši, hned se nám zalíbil a neváhali jsme s koupí. Navíc s manželem pracujeme z domu, nepotřebujeme dojíždět, a to rozhodlo,“ vysvětluje Petra.

Vysoký podlažní dům má zhruba 250 m2, spoustu úložného místa a prostoru, kde si každý může realizovat svoje sny, věnovat se koníčkům. Dům prošel částečnou rekonstrukcí, dispozice místností je stále stejná. Ale mají novou střechu, zrenovovali parkety v přízemí, položili nové podlahy do horních pokojů a dřevěným oknům pořídili izolační dvojskla, aby neutíkalo teplo ven.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Volný prostor na chodbě vyplnila domácí horolezecká stěna. Dobrý trénink na chladné dny.

Retro a děti

V přízemí je vstupní šatna, koupelna s toaletou a pracovna. Nechybí samozřejmě kuchyň a obývací pokoj, dvě samostatné místnosti, které na sebe navazují.

Obývací pokoj je velký a prosvětlený díky výklenku, z něhož je od stolu báječný výhled na zahradu.

Foto: Jan Handrejch, Právo

V obývacím pokoji mají čestné místo na stěně rodinné fotografie dětí v rozmanitém věku.

Nás zaujalo piano, knihovna se spoustou dětských knížek, rodinné fotografie na stěně a malované obrázky od dětí.

„Rádi se na fotky díváme a porovnáváme děti v určitém věku. Hlavně s nejmladším Eduardem, kterému je devět měsíců,“ říká naše hostitelka.

Foto: Jan Handrejch, Právo

V obývacím pokoji je krásné piano, na které hraje Petra. A brzy se možná přidá i malý Edík, u kterého se začínají projevovat hudební vlohy.

Styl retro v domě reprezentují židle značky Ton, krásné zarámované zrcadlo, stromečkové parkety.

„Nábytek z Ikey míchám s kousky, které mě zaujmou. Máme tři děti a vybavení je samozřejmě podřízeno jim. Zatím nechceme do vybavení tolik investovat,“ vysvětluje Petra a my díky vlastní zkušenosti s fotografem jenom souhlasíme.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Od jídelního stolu je z výklenku báječný výhled do zahrady. Židle značky TON jsou namíchané s běžnou produkcí Ikea.

Jak jen to jde, rodina tráví čas na zahradě o velikosti 800 m2, kde je venkovní kuchyně s grilem, bazén, prostor na hraní pro děti a odpočinkové posezení.

„Zkoušeli jsme pěstovat ovoce a zeleninu, ale není moc času. Mám hlavně bylinky, které ještě čerstvé zpracovávám v kuchyni,“ říká paní domu.

Vůně se line...

Kuchyň je středobodem všeho dění v domě. Tady se kulinaří, povídá, schází se rodina i přátelé. Prostor vyplňuje kuchyňská sestava od prověřené firmy, jejíž uspořádání si Petra navrhla sama.

„Přesně jsem věděla, co chci, a díky velkorysému prostoru jsem si mohla dopřát přípravný ostrůvek. Pod ním mám zásuvky, kolem jsou barové židličky. Na ně si každý, kdo přijde, hned sedne a dělá mi při vaření společnost. Zde i káva chutná nejlépe.“

Foto: Jan Handrejch, Právo

Petra si moc pochvaluje přípravný ostrůvek se spodními zásuvkami. Kolem jsou barové židle, které nikdy dlouho nezůstanou volné.

Linka je prakticky uspořádaná do tvaru písmene L, nabízí hodně úložného prostoru a barevně tvoří kontrast bílá–černá s doplňky červené. Nádobí a pomůcek na vaření má Petra mnoho, vždy preferuje kvalitu, jednoznačně např. litinové pánve.

Nás zaujal i netradiční vzkazovník – na jedné ze stěn je pás černé tabulové barvy. Sem se zapisuje, co chybí v kuchyni, čas převozu dětí na kroužek a vše kolem organizování rodiny.

Ráj pro děti

Sen každého dítěte – tak vypadá společný pokoj tří potomků. Připomíná vilu Vilekulu Pipi Dlouhé punčochy. Dětem nic nebrání volně se pohybovat v prostoru, mohou snít, být kreativní, užívat si her. V patře totiž vznikl jeden obrovský prostor, který se ještě dále otevírá i vertikálně směrem nahoru.

„Vybourali jsme půdu, udělali novou střechu, zateplili jsme a dětem tak vzniklo velkorysé místo do dalšího patra,“ vysvětluje Petra.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Společný pokoj dětí, který vyzývá k pohybu a hrám. Prostor se po rekonstrukci podkroví otevřel i směrem nahoru pod střechu.

Rekonstrukce byla náročná, trvala půl roku, protože vybourat starou podlahu pod střechou, vyvézt suť a odpad dalo zabrat. Proto teď manželé ani další akce v domě neplánují, chtějí si od stavebních prací odpočinout.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Děti mají své soukromé místo na učení i spaní. Až bude dcerka starší, dostane svůj vlastní pokoj a mladší bráškové zůstanou spolu.

V budoucnu je ale pravděpodobně čeká nová fasáda. „Já se jenom těším, že si upravím ložnici. Ráda cvičím jógu a chtěla bych mít i relaxační prostor,“ přiznává Petra Novotná.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Tady jsou děti opravdu prioritou a myslí se hlavně na ně. Mohou si volně hrát, šplhat, nic nezničí.

Vánoční přehlídka betlémů na Novinkách

Máte také doma svůj rodinný betlém? Rádi byste se s ním pochlubili? Pošlete nám jeho snímek a třeba i připište příběh, který se k němu váže! Na Štěpána připravujeme článek, v němž ty nejhezčí betlémy rádi představíme. Bude tam i ten váš?

Napište nám do redakce na adresu: bydleni@novinky.cz.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám