Hlavní obsah

Dům, ve kterém vyrostl zpěvák Elvis Presley, jde do dražby

Novinky, Jana Nesvadbová

Milovníci krále rokenrolu by měli zbystřit pozornost. Dům, ve kterém zpěvák Elvis Aaron Presley vyrostl, jde totiž do dražby. Stojí na předměstí města Tupelo, v americkém státě Mississippi.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Dům, ve kterém vyrůstal Elvis Presley, jde do dražbyVideo: AP

 
Článek

Bíle natřený dřevěný domek jednoduché konstrukce postavil Elvisův otec, Vernon Presley se svým bratrem. Vybudovali jej jen kousek od domku, kde se malý Elvis 8. ledna roku 1935 narodil.

Dům, jenž jde do dražby a ve kterém budoucí král rokenrolu strávil dětství a hrál si společně se svými kamarády ze školy, nestojí v současnosti ale na svém původním místě. Kolem roku 1942 byl přestěhován o několik metrů dál na nedaleké návrší.

K domu patří i okolní pozemky o výměře zhruba 6,5 hektaru. Právě zde si malý Elvis hrál, plaval v potoce, lovil veverky a zajíce, jak pro agenturu AP malebně popsala Brogitte Kruseová z aukční společnosti GWS, která má prodej na starosti.

Aukce je naplánována na 11. listopadu a proběhne přes internet. Prodej Elvisova domu z dětství bude jednou z mnoha položek spojených nějak se slavnými osobnostmi, které se v daný den budou dražit.

Foto: Profimedia.cz

Domek, ve kterém vyrůstal Elvis Presley

Nejistá je zatím částka, na kterou by se cena domu mohla při aukci vyšplhat. Aukční společnost však připomíná, že právě letos v květnu zprostředkovávala podobným způsobem i prodej Elvisova tryskáče, za který nakonec šťastný kupec zaplatil půl miliónu dolarů, tedy v přepočtu něco kolem 11 miliónů korun.

Samotný Elvisův dům je velice prostý, má podlouhlý obdélníkový půdorys, v přední části směřující do ulice i malou verandu. V přední části je kuchyň s jídelním stolem, v zadní části ložnice.

„Jako historik jsem si vždy přála, aby dům zůstal zachován, pokud možno v původní podobě. Aby v něm byl například obchod s pamětihodnostmi a upomínkovými předměty,” svěřila se pro agenturu AP zpěvákova vzdálená příbuzná Charlene Presleyová s podotknutím, že dům je zachován v původním stavu a po celá desetiletí jej nikdo neobýval.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

V místě, kde stál původně, vzniklo kdysi pět stejných domů. Říkalo se jim „shotgun houses” (brokovnicové domy), právě podle jejich protáhlého tvaru. Ani jeden z nich však už na svém místě nestojí. Jediný, který se z logických důvodů zachoval, je právě ten, kde vyrůstal Elvis Presley. Podobně jako zpěvákův dům v Memphisu, stal se i tento skromný domek poutním místem pro všechny příznivce a fanoušky této nesmrtelné (a pro některé z nich dokonce stále ještě žijící) legendy.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám