Hlavní obsah

Interiérová designérka Denisa Bartošová si zařídila dům ve stylu Provence

Právo, Sylva Svobodová

Interiérová designérka, autorka dvou netradičních knih o vaření Denisa Bartošová bydlí ve starém domě ve stylu Provence. Z okna kuchyně má krásný výhled do přírody, na zahrádce pěstuje bylinky, na verandě fotí a aranžuje. A společnost jí dělají čtyřnozí přátelé – dvě kočky a dva psi.

Foto: Petr Hloušek, Právo

V kamenném domě majitelka pořídila masivní dubovou podlahu z velkoformátových prken. Cení si i dřevěná eurookna.

Článek

Přijali jsme pozvání do Kostelce nad Černými lesy. Městečka, které má svoje charisma, dýchá atmosférou čistého venkova a k sousedům je stále blízko. Prohlédli a nafotili jsme krásný dům ve stylu Provence, v němž se zastavil čas v tom nejlepším slova smyslu.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Dům se sedlovou střechou má příjemnou venkovní terasu s posezením. V blízkosti jsou bylinkové záhony a vzrostlé stromy.

Denisa ho s nadšením renovovala, dala mu jedinečnou tvář, ale teď se její život ubírá jiným směrem, a tak je v jednání prodej. Kromě toho plánuje vydat třetí knihu. Po titulech o vaření a kreativních jedlých dárcích – Láskominy a Láska prochází kuchyní – ji láká téma proměn v bydlení.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ve vstupní prosklené verandě přesazuje kytky, tvoří aranže a fotí. A ve volných chvilkách odpočívá a setkává se s přáteli.

Příběh jednoho domu

Denisa Bartošová zakoupila kamenný dům zhruba před deseti lety. Byl po částečné rekonstrukci, ale protože ji oslovil, neváhala s nabídkou a rozhodla se ho dále zvelebovat.

„Ne všechny zásahy předešlých majitelů byly šťastné. Dávala jsem do pořádku různé technické nedostatky, měnila podlahy, okna,“ říká naše hostitelka.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Designérka Denisa Bartošová

Kromě stavebních vylepšení byl zásadní změnou její přístup – začala respektovat krajinu, preferovala přírodní materiály. Dům dostal masivní dubovou podlahu z velkých prken, která se hodí k venkovskému stylu. Zprovoznila vytápění a založila krásnou zahradu. Okna jsou dřevěná, jak jinak. Starému domu sluší, správně dýchají a vytvářejí příjemné klima v interiéru.

Patrový dům s klasickou sedlovou střechou působí na první pohled nenápadně, ale je poměrně rozlehlý. Užitná plocha je zhruba 198 m2, původní dispozice 7+1 se z praktických důvodů po čase změnila. Denisa totiž zjistila, že dům je příliš velký, dcera jezdí jen na víkend, a proto se rozhodla pro radikální řešení.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Porcelán, staré formy bábovek, cedníky a čajové konvičky jsou starožitné kousky, které mají svoji duši. Ale slouží ke každodennímu používání.

Nemovitost částečně rozdělila příčkou a vybudovala samostatnou bytovou jednotku 1+1 s krbovými kamny a plnohodnotnou zahrádkou. Dříve tu měla Denisa obchod s dekoracemi, nyní provozuje pouze internetový obchod. S konečným řešením je ale spokojená, protože v původní části, kterou obývá, má komfort v podobě 5+1.

Kuchyň by mohla vyprávět…

Denisa má sice samostatnou pracovnu se stolem, pohodlnými křesly a výhledem na prosklenou verandu, ale nejraději se zdržuje v kuchyni.

Foto: Petr Hloušek, Právo

V kuchyni má majitelka vše při ruce, pěkně uspořádané na poličkách, zavěšené na háčcích.

„U jídelního stolu dokonce píšu, tady vznikají moje kulinářské nápady, které realizuji u plotny. Na verandě pak přesazuji květiny, fotím a aranžuji dekorace do knih a tisku,“ vysvětluje naše hostitelka. Znát ji můžeme z oblíbeného časopisu Krásný venkov, kde učí čtenáře mj. stáhnout a připravit králíka nebo uvařit výtečnou slepičí polévku.

Kuchyň byla původně jinde, ale tady je větší prostor a báječný výhled do krajiny. Korpus sestavy je z větší části Ikea, ale s pomocí truhláře ji proměnila podle svých představ.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Kuchyňská sestava má korpus z IKEA, ale jsou vyměněná dvířka, nový je i ostrůvek.

„Nechala jsem přidělat jiná dvířka, a navíc přidala ostrůvek. Mám ráda, když je zařízení variabilní a v domě stojí rychle. Čekat tři měsíce, než se něco vyrobí, se mi nechce,“ přiznává Denisa.

Zatopit a bydlet

Kamenný dům má zdi silné 70 cm a je bez dodatečného zateplení. To ale nikterak nevadí, protože je vyhříván důmyslným topným systémem.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Do pracovny vstupuje denní světlo z verandy. Na křeslech nejčastěji odpočívají čtyřnozí mazlíci.

„V Kostelci není plyn, ale mám komín napojený na krbovou vložku s teplovodním rozvodem s čerpadlem,“ vysvětluje majitelka. Vytopí pohodlně celý dům, teplo jde i do samostatné bytové jednotky, kde je navíc možné přitápět krbovými kamny. Kotel se vyhřívá kůrovými briketami, není starost se štípáním dřeva, jde o čistý, ekologický provoz.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Pracovní stůl Denisa příliš často nevyužívá. Nejraději se zdržuje v kuchyni, kde i píše a připravuje návrhy na proměny interiérového bydlení.

Jejím snem je mít i kamna s troubou. Ne jako hlavní zdroj vytápění, ale vedlejší. „Přijde mi geniální, když člověk topí, a ještě u toho peče. Tak to bývalo běžné. Kuchyň a její atmosféru miluju, a chtěla bych to dělat stejně,“ říká s úsměvem.

Ve stylu Provence

Kreativita a energie Denisy je znát v každé místnosti. Stěny jsou barevné, ladí s textiliemi, které si sama šije. Málokdy koupí již tzv. hotový nábytek, preferuje bazary a kousky, jež sama dotvoří: natře dřevo, vymaluje stěny, vymění čelní dvířka nábytku za jiná, zakoupí nápadité úchytky, ušije závěsy, přehozy.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Starý kamenný dům je rozlehlý, ale přitom útulný. Převládají pastelové odstíny – bílá, šedá a krémová, nechybí romantické dekorace.

Preferuje jednoduchost a přírodní materiály. Hledá inspiraci ve francouzském venkovu. A tak je její dům útulný, vkusně romantický, v němž mají výsadní místo květiny. Převládají jemné pastelové odstíny – bílá, krémová, smetanová a šedá.

Foto: Petr Hloušek, Právo

V ložnici zvolila světle modrou, která zklidňuje a přivádí ke snění. V odpočinkovém koutku najdeme spoustu knih, květin a zrenovovaný starý nábytek.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Typický je rustikální styl nábytku z masivního dřeva, často běleného nebo lakovaného s nádechem patiny. Důležitý je detail: prošívané tkaniny s květinovým vzorkem, polštářky, přehozy přes pohovky, vzdušné záclony, svícny a lampy z mosazi, tepaný kov, porcelánové dekorace, plechové obaly na květináče a samozřejmě levandule.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám