Hlavní obsah

Jak relaxuje zpěvák a hudební skladatel Petr Rezek na šumavské chalupě

Právo, Zdeněk Smíšek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zpěvák a hudební skladatel Petr Rezek už roky patří ke klasikům nejen českého popu, ale i chalupářství. Polosamotu s výhledem na Šumavu přetvořil a zmodernizoval, aniž by ublížil původnímu kouzlu. Houpací síť v zahradě a vždy připravený bag s golfovými holemi napovídají, jak se mu tu s jeho ženou žije.

Foto: Zdeněk Smíšek, Právo

V místě dveří bývalo jen okno, nový vstup na zahradu rovnou z ložnice stojí za to.

Článek

Z pražského bytu ve zrenovovaném panelovém domě, kde se jim také hezky bydlí, sem vyjíždějí, jak to jde. Většinu léta na chalupě zůstávají. Odjíždět na koncerty od Javorníku na Šumavě Petru Rezkovi nedělá problém. A z víkendů se vracívají domů v pondělí ráno. Do tohoto kraje jezdí chalupařit už přes třicet let.

Foto: Zdeněk Smíšek, Právo

Řízná muzika ano, pila ne

Ač muzikant, nemá tu ani kytaru. „Tady je pořád nějaká práce, nedávno jsem natíral okapy a od své profese si tu rád odpočinu. Byly ale doby, kdy mi v Praze nešlo skládat, a nevěděl si rady, tak jsem přijel sem a vždy to nějak dopadlo. Hlavně když jsem psával scénické muziky pro divadlo. Teď si sem přivezu práci, ani ji nevyndám a zase ji vezu do Prahy,“ připouští neskrývaný romantik, který má v kapele pořád přezdívku Rocker, protože nepřestává rád chodit na koncerty velkých zahraničních kapel.

„Hudbu skládám v Praze, tady uhlí a brikety.“

Foto: Zdeněk Smíšek, Právo

Soukromí a klid je hlavní předností chalupy, navíc uprostřed zachovalé přírody.

Při práci na chalupě se o prsty sice bojí, ale dává pozor. „Jak říkají různí adrenalinoví sportovci: Je to naprosto bezpečné, jen nesmíš udělat chybu. Jediné, čemu se opravdu vyhýbám, je motorová pila. Mám ji tři roky a ještě jsem na ni ani nesáhl,“ přiznává.

„Jsem původem strojař, tak bych měl být trošku zručný, ale potřebnou praxi s motorovkou nemám. Když vidím místního dřevaře, jak řeže kládu s pantoflema na nohách, tak se hrozím za něj.“

Foto: Zdeněk Smíšek, Právo
Foto: Zdeněk Smíšek, Právo

Ústřední topení zajišťuje pohodlí, původní pec útulno i teplo.

Chléb lepší než dort

„Nikdy jsem se tady nesnažil budovat něco moderního. Původně jsem si myslel, že tu nebudu potřebovat vylepšovat ani koupelnu, ale když jsem se čtvrtý den zaprášený sunul večer od míchačky, tak jsem si řekl, že to tak dál nejde. Máme tady i původní a funkční pec. Nicméně jsem vybudoval i ústřední topení a probourával se metrovými stěnami...“

Foto: Zdeněk Smíšek, Právo

Pohoda nepotřebuje nic okázalého.

Foto: Zdeněk Smíšek, Právo

Pohoda nepotřebuje nic okázalého.

Přímo heroickým výkonem muselo být vybourání nových dveří místo okna. Ale vyplatilo se a z ložnice se teď vstupuje rovnou do zahrady s výhledem přes louku na zvedající se Šumavu. Nádhera v kteroukoliv denní i noční hodinu!

„Je pravda, že dneska už tu nebýváme v období podzimních plískanic. To tu je opravdu šedivo - depka, vlhko, mlha... Když se topí v kamnech a mám co dělat, tak je to také dobré, ale za pár dnů už stačí. To pak je třeba zařadit do programu výlety.

Foto: Zdeněk Smíšek, Právo

Pohodlné křeslo působí i na návštěvy jako magnet.

Foto: Zdeněk Smíšek, Právo

A Vánoce? To už je tu zase nádhera! I když teplota uvnitř bez topení klesne třeba na dva stupně. Když jsme ještě neměli ústřední topení, v noci jsme se střídali v přikládání do kamen.“

K výbavě chalupy patří i studánka s pitnou vodou ve sklepě. Lze tu prostě přežít vše! A navíc jak Petr Rezek - nad názornou ukázkou a ochutnávkou během posezení pod stromem - dodává: „Teplý chleba z pekárny s máslem je lepší než dort. A pekárnu nedaleko taky máme.“

Foto: Zdeněk Smíšek, Právo

Starožitné doplňky tu mají přirozené místo.

Foto: Zdeněk Smíšek, Právo

Ceněný golf

Zpěvákovu formu a činorodost by mu mohli podstatně mladší závidět. Před pár lety se ženou Hankou objevili kouzlo golfu i pro sebe.

„Golf je celý o lehkosti. Jakmile do toho začnete mlátit, tak je konec. Tenis hrávám v zimě se synem (tři sety ještě uhraji), ale golf je jako letní sport úžasný. Ono už jenom obejít osmnáct jamek je devět, deset kilometrů. Dobrý pohyb,“ pochvaluje si zpěvák svoji volnočasovou aktivitu.

Foto: Zdeněk Smíšek, Právo

Druhá polovina ložnice je dalším příjemným místem k posezení.

Foto: Zdeněk Smíšek, Právo

„Nehrajeme se ženou v klubech, kde se VIP členové pyšní, že mohou zaplatit za členství dvě stě tisíc ročně... Dají se vybrat levnější hřiště a už také máme věk na seniorské slevy,“ usmívá se s tím, že prý ženu na recepci napomíná, aby je nehlásila tak nahlas.

„Rádi jezdíme hrát na nedaleké hřiště u Písku. Staré Kestřany. Tam jsme členy už čtvrtým rokem. Je tam krásná příroda i poměrně těžké a uznávané hřiště. Odsud je to kousek, ale někdy si tam ,tajně‘ vyrazím i z Prahy.“

Spokojené návraty

Když se před časem Petr Rezek takříkajíc přiženil k paní Hance do paneláku (během příjemného posezení na zahradě bylo občas obtížné rozlišovat, kdy hostitel mluví o své ženě, a kdy o kolegyni Hance Zagorové, se kterou jezdí opět na koncerty), tak z toho měl obavy, protože do té doby bydlel v nádherném bytě na Pankráci.

Foto: Zdeněk Smíšek, Právo
Foto: Zdeněk Smíšek, Právo

Přírodní zahrádka a výhled do šumavské krajiny se neokouká nikdy.

„Ale zvykl jsem si rychle. Je to tam šikovné, každý máme u pokojů ,svoji‘ lodžii a i tam jsme si to upravili, doslova od podlahy, k našemu obrazu. Je to normální, příjemný a povedený, dobře dispozičně řešený byt. Včetně dvacetimetrového obýváku a dvou komor. Hlavně je výhoda, že nekoukáme do žádného dalšího baráku. Z jedné strany je park a zahrada školky.

Na druhou stranu mám z lodžie u pracovny výhled na průhonický zámek a okolní lesy, včetně slavného - chráněného Milíčovského. Navíc jsme si s nájemníky byty stihli koupit ještě za staré ceny. Hezké bydlení, ale o to víc mi vadí, že se i teď objeví nějaký sprejer a zničí výtah... Člověk by si myslel, že když bude ve svém, tak bude mít čistou chodbu a fungující domovní dveře.

Ale máme to přesně tak, jak to jistě mají i jiní, že z Prahy jedeme rádi sem, a když se vracíme do bytu, tak nám to také nevadí.“ Inu, jak psáno v úvodu - i tulák po hvězdách může byt příkladným chalupářem!

Foto: Zdeněk Smíšek, Právo
Foto: Zdeněk Smíšek, Právo

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám