Hlavní obsah

Tipy a rady, jak proměnit obyčejnou koupelnu v moderní relaxační prostor

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vycházíte každé ráno i večer z koupelny s pocitem, že ta vaše není dostatečně moderní, hezká, příliš funkční a myslíte si, že rekonstrukce je nevyhnutelná? Pokud přemýšlíte o definitivní likvidaci starého umakartového jádra, tak právě v letních měsících přichází ta nejvhodnější chvíle se jej zbavit, pustit se do rekonstrukce koupelny a splnit si tak svůj sen.

Foto: Vizualizace: archiv časopisu PANEL PLUS

Moderní černá koupelna plná elegance

Článek

Proto jsme se rozhodli, že vám přiblížíme, jak rekonstrukce probíhá. Přinášíme také několik zajímavých nápadů a praktických tipů, jak na novou koupelnu.

Nejdůležitější je důkladná příprava, proto nejdříve vše pečlivě změřte a naplánujte si, jak má vypadat výsledek. Hledejte inspiraci například v časopisech, na internetu, v koupelnových studiích nebo u známých. Rozhodně se poraďte s odborníky a za pomoci grafického návrhu zkušeného koupelnového studia vyberte konkrétní řešení.

Svépomocí nebo na klíč?

Rekonstrukci panelového jádra či stávající koupelny můžete realizovat buď svépomocí, najímáním řemeslníků jednotlivých profesí, nebo zadáním celé rekonstrukce tzv. na klíč.

Doporučujeme vše pečlivě zvážit s ohledem na finanční a časové možnosti. Pokud zvolíte poslední variantu a kompletní realizaci svěříte stavební firmě, pečlivě vybírejte. Od jednotlivých firem žádejte ukázky jejich realizovaných projektů, nechte si předložit kalkulaci, termínový plán, včetně smluvních podmínek a záručních ujednání.

Přestavbu koupelny s pomocí firmy lze zvládnout dokonce během jediného týdne. Pokud si budete všechny stavební práce dělat sami, počítejte minimálně se třemi týdny a revizí od elektrikáře či instalatéra, u nichž jsou poměrně dlouhé čekací doby, a celou rekonstrukci to může nepříjemně prodloužit.

Návrh a projekt

Ať už se rozhodnete rekonstruovat svépomocí nebo na klíč, tak v obou případech doporučujeme obrátit se na odborníky, ať už se jedná o architekta, stavebního inženýra, nebo koupelnové studio, kteří zpracují jednodušší, či komplexnější projekt a poradí s celkovou koncepcí prostoru. Zároveň vám pomohou s volbou stavebních materiálů a zařizovacích předmětů.

Kdy potřebujete stavební povolení?

V případě jednoduchého vyzdění bytového jádra může stačit jen ohlášení stavby, se základním zakreslením půdorysu rekonstrukce.

Stavební povolení je potřeba při náročnější rekonstrukci, kdy měníte dispozice bytu a zasahujete do nosných konstrukcí. Vždy je vhodné konzultovat svůj záměr na příslušném stavebním úřadě. Žádost o stavební povolení, včetně vypracovaného stavebního projektu a statického posudku, předkládá majitel nemovitosti stavebnímu úřadu. Všechny tyto úkony za vás může vyřídit i renomovaná stavební firma.

Na co nezapomenout?

Podle vkusu a možností lze koupelnu sloučit s WC, čímž celý prostor provzdušníme a zvětšíme. Ale pozor, tato varianta je doporučována spíše jednotlivcům, než rodinám s větším počtem členů.

O způsobu vytápění je vhodné se poradit s projektantem, stejně jako o odvětrávání koupelny vhodným způsobem.

Rozvody studené a teplé vody, včetně odpadů raději přenechejte odborníkům, předejdete tak možným nepříjemnostem s neodborně provedenou prací.

Vanu, nebo sprchový kout? Záleží především na velikosti prostoru. Pokud máte nedostatek místa, pak můžete vybírat mezi minivanou o rozměru 150 x 60 cm či sprchovým koutem.

Přestože osvětlení bývá instalováno až úplně na závěr, je nutné rozhodnout o umístění jednotlivých zásuvek, vypínačů, světel a spotřebičů již při přípravě rekonstrukce. Obecně lze říci, že koupelna vyžaduje dostatek osvětlení, centrální světla je vhodné doplnit osvětlením nad zrcadlem, či vedle něj, zvážit můžete také relaxační osvětlení, či světelné scény.

Zelená koupelna pro každodenní relaxaci

Původně miniaturní koupelna se díky propojení s toaletou o trochu zvětšila. I přesto nebylo možné s prostorem příliš experimentovat a nejschůdnější variantou bylo dát do výklenku klasickou vanu. Dveře, které byly původně na okraji stěny, se přemístily do středu. Vznikly tak prostory pro umístění WC a umyvadla.

Foto: Vizualizace: archiv časopisu PANEL PLUS

Dobrou volbou jsou designové poličky z tvrzeného lesklého plastu, které jsou odolné proti vlhkosti a snadno se udržují.

Foto: Vizualizace: archiv časopisu PANEL PLUS

Rekonstrukce panelového jádra v Karlových Varech.

Foto: PANEL PLUS

Rozměry místnosti – 2,39 x 2,02 m, 3,9 m2

Přáním majitelů ve středním věku bylo zakomponovat zelenou barvu, která uklidňuje a je příjemná k relaxaci. V kombinaci se světle hnědou a béžovou mozaikou působí dobře a opticky místnost nezmenšuje.

Moderní černá koupelna plná elegance

Koupelna a toaleta se spojila, aby vznikl větší prostor. WC je umístěno za zástěnou, aby nebylo při vstupu do koupelny "přímo na ráně". Byla provedena instalace nové rohové vany se zástěnou, takže lze využít i ke sprchování. Nechybí ani sprchový panel s masážními tryskami.

Foto: Vizualizace: archiv časopisu PANEL PLUS

Zrcadla v rohu opticky zvětšují prostor a zároveň díky skleněným poličkám poskytují odkládací prostor pro každodenní drobnosti. Nechybí ani četné niky, které nahrazují koupelnový nábytek.

Foto: časopis PANEL PLUS

Rozměry místnosti – 2,76 m x 2,0 m, tj. 5,5 m2

Koupelně dominuje černá mozaika, kterou si mladý pár přál. Na podlahu dali světlé marmoleum, které oproti chladné dlažbě hřeje a je příjemné na dotek.

Reklama

Související témata:

Související články

Návrhy rekonstrukce typových panelových bytů

K blížící se rekonstrukci bytu vzhlížíme s rostoucími obavami. Děsí nás nepořádek, hluk, časová náročnost, omezení provozu domácnosti. To vše jsou důvody, proč...

Výběr článků

Načítám