Hlavní obsah

Rekonstrukcí se byt dostal na vyšší úroveň

Těžko bychom hledali rekonstrukci bytu v panelovém nebo bytovém domě, která by neřešila koupelnu – konkrétně její velikost. Tady hodně záleží na původním řešení. Podle zkušeností architektů a projektantů je ale možné najít takové řešení, které umožní navrhnout tak velkou koupelnu, aby splňovala současné požadavky a především vyhověla přáním obyvatel bytu.

Foto: Kateřina Mlejnková, časopis PANEL PLUS

Článek

Výsledkem rekonstrukce by mělo být nejen více místa a pohodlí, ale především vyšší komfort koupelny, která musí odpovídat všem současným požadavkům.

Při rekonstrukci by nemělo docházet ke kompromisům – a to jak ze strany uživatele bytu, tak i z pohledu realizační firmy. V řadě případů je možné najít i zcela nové řešení, které posune koupelnu, toaletu a tím i celý byt opět na vyšší úroveň.

Maximum věcí do vestavěných skříní

Chyby vzniklé při stavbě panelových domů použitím nekvalitního materiálu na první pohled člověka příliš netrápí, mnohé jiné věci ale vadí. Mezi ně patří například stísněnost prostor, která je dána nejen velikostí místností, ale i jejich výškou. U obývacího pokoje často narušuje ráz místnosti i několikero dveří a oken.

Naopak až příliš prostoru v takových bytech zabírají chodby. Zkuste – je-li to možné, alespoň jedny dveře zrušit. A rozhodně se snažte umístit do chodeb vestavěné skříně, do kterých byste uložili maximum věcí.

Pokoje potom nebudete muset zbytečně zahltit skřínkami, policemi a dalším nábytkem a díky tomu budou působit opticky větším a vzdušnějším dojmem.

Do tvaru písmene L, případně U

Pokud už se rozhodnete pro celkovou rekonstrukci, měli byste volit řešení kuchyně do tvaru písmene L, případně U. Pak se stačí otočit, a máte vše při ruce bez zbytečného běhání. Ale teď už se věnujme dopisu čtenáře.

Dopis čtenáře
Dobrý den paní Mlejnková, před časem jsem na portálu Novinky.cz viděl návrh bytu. Měl jsem pocit, že konečně vidím něco, co je zajímavé, ale zároveň ne přehnané. Proto jsem se podíval i na vaše webové stránky a musím říci, že některé návrhy mne opravdu upoutaly. Hlavně také to, že dokážete navrhnout vše od případných stavebních úprav až po zařízení bytu.
Shodou okolností jsem se dozvěděl, že jste u nás v Klatovech už jednu rekonstrukci navrhovala a ta se mi opravdu líbila. Vzhledem k finanční náročnosti rekonstrukce jsem se rozhodl, že většinu prací budu dělat sám, případně za přispění kamarádů. Na plánku, který posílám, a v poznámkách k němu jsou základní informace, jak bych si celou rekonstrukci představoval. V obývacím pokoji by měly zůstat stávající parkety, chci dokoupit další a použít je také v kuchyni, aby vytvořený spojený prostor měl jednotnou podlahu. V obývacím pokoji počítám s umístěním knihovny a případně pracovního stolu pro počítač.
V kuchyni si přeji zachovat v rohu místnosti potravinovou skříň, protože je tam větrací mřížka do venkovního prostoru. Dále pak by měla být v kuchyni myčka, mikrovlnná trouba a základní vybavení. Radiátor pod oknem hodlám odstranit. Nově bych rád vybudoval v chodbě mezi předsíní a kuchyní prostor pro kotel, pračku a sušičku. To bych si přál nějakým způsobem zakrýt. Mezi touto chodbou a kuchyní chci umístit nové posuvné dveře. V jednom z pokojů by měla vzniknout ložnice a v druhém dětský pokoj pro chlapce. V obou prostorách bych si přál navrhnout dostatek úložných prostor. S pozdravem V.K.

Shrnutí požadavků

  • V obývacím pokoji by měly zůstat stávající parkety.
  • V kuchyni také použít parkety, aby vytvořený spojený prostor měl jednotnou podlahu.
  • V obývacím pokoji umístit knihovnu a pracovní stůl pro počítač.
  • V kuchyni zakomponovat myčku, mikrovlnnou troubu a základní vybavení.
  • V chodbě mezi předsíní a kuchyní vybudovat prostor pro kotel, pračku a sušičku.
  • Mezi touto chodbou a kuchyní umístit nové posuvné dveře.
  • V jednom z pokojů by měla vzniknout ložnice a v druhém dětský pokoj pro chlapce. Navrhnout dostatek úložných prostor v obou pokojích.

Parkety v celém bytě

"Nejprve jsem začala řešit možnosti podlah v bytových prostorách. Podle přání klienta jsem je ponechala v původní barevnosti, v přírodním provedení, tedy světlý buk, ale zvolila jsem pouze tmavší odstín. Tento typ podlahové krytiny jsem navrhla použít v celém bytě.

Foto: Kateřina Mlejnková, časopis PANEL PLUS

Původní stav

Ostatní barevná paleta vychází z šedého laku použitého na kuchyňské lince, ale i dalších nábytkových prvcích v kombinaci s tmavým palisandrovým dřevem. Ty jsou pak doplněny bílými a černými textiliemi a dalšími doplňky v barvách ladících s ostatními prvky jednotlivých místností," poznamenává návrhářka.

Foto: Kateřina Mlejnková, časopis PANEL PLUS

Upravený stav

Mramorová pracovní deska a skleněný obklad

V kuchyni zvolila návrhářka Kateřina Mlejnková kompletní provedení ve vysokém lesku a šedé barvě. Dále použila bílou mramorovou pracovní desku a skleněný obklad. Ve vybavení kuchyně jsou vestavné spotřebiče.

Foto: Kateřina Mlejnková, časopis PANEL PLUS

Klasickou potravinovou skříň nenavrhla, k tomu by měly sloužit jen horní skříňky vedle okna. V prostoru mezi kuchyní a obývacím pokojem je umístěn jídelní stůl se židlemi s vysokými opěráky. Elegantní prostředí vhodně doplňuje obrazová a květinová výzdoba.

Otevřená knihovna v obývacím pokoji

Pro vybavení obývacího pokoje použila dvě pohovky a křeslo, rozestavěla je po místnosti spolu s malými odkládacími stolky. Své místo si v daném prostoru našla i otevřená knihovna, vedle ní vzniklo místo pro umístění televizní obrazovky a polička pro případné dekorativní předměty.

Foto: Kateřina Mlejnková, časopis PANEL PLUS

Příjemný dojem ze vzniklého prostoru dotváří umístění orchidejí a decentní obrazová výzdoba a také centrální osvětlení a stojací lampy.

Pohodlné dvoulůžko a policová stěna

Ložnice je koncipována ve stejných barvách jako obývací pokoj, tedy kombinace šedé a palisandrového dřeva. K základnímu vybavení, což je pohodlná dvoulůžková postel, je dokomponována policová stěna, ve které je umístěna další televizní obrazovka.

Foto: Kateřina Mlejnková, časopis PANEL PLUS

Ložnici oživují jednotlivé polštáře v decentních barvách a centrální lustr. Pro intimní osvětlení je možno použít dvě nástěnné lampy.

Výrazná tapeta v dětském pokoji

"V dětském pokoji jsem po dohodě s majitelem bytu zvolila odlišnou základní barevnost. Místo tmavě hnědého palisandrového dřeva jsem zvolila sytou tmavě modrou v kombinaci s tmavě šedou, která se vyskytuje i v ostatních místnostech rekonstruovaného bytu. Do tohoto pokoje jsem umístila policovou stěnu se zásuvkami, dále přiměřeně velkou skříň na šatstvo a pracovní stůl s úzkou policovou skříní, která může sloužit jako příruční knihovna.

Stěnu za lůžkem jsem se snažila oživit pestrou tapetou, která koresponduje s výrazně barevným malým kobercem," poznamenává bytová návrhářka.

Foto: Kateřina Mlejnková, časopis PANEL PLUS

Splněné přání

V předsíni je ve výklenku zabudována vestavěná skříň pro obuv a svršky a vešel se i prostorný věšák, podařilo se vhodně umístit i zrcadlo. V chodbě za rohem je za dveřmi umístěn kotel a pračka se sušičkou, tak, jak si přál majitel bytu. Vybavení koupeny a WC je přiměřené rozpočtu, který byl na rekonstrukci vypracován.

Foto: Kateřina Mlejnková, časopis PANEL PLUS

Podle požadavků čtenáře byla do koupelny umístěna vana, kterou si vybral z nabízených možností, a skříňka se dvěma umyvadly. K šedému lakovanému nábytku byla navržena tmavě fialová mozaika.

Foto: Kateřina Mlejnková, časopis PANEL PLUS
Kateřina Mlejnková – návrhy nábytku a vybavení interiérů
Hlavním oborem a zároveň také jejím velkým koníčkem je navrhování nábytku a interiérů, jejich následná realizace se vším, co s vybavením interiérů více či méně souvisí a co vlastně dělá domov domovem. V letech 1997 - 2001 absolvovala SUPŠ obor nábytkářství. Od roku 2001 se zabývá projektováním interiérů a bytovým designem.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám