Hlavní obsah
Foto: Nabastav a časopis PANEL PLUS (9x)

Před koupí nového bytu dali přednost rekonstrukci stávajícího

Před mladými majiteli bytu na pražských Petřinách vyvstala zásadní otázka, jak vyřešit jejich budoucí bydlení. Nabízela se jim totiž možnost prodeje bytu a následná koupě bytu nového, nebo rekonstrukce toho stávajícího.

Foto: Nabastav a časopis PANEL PLUS (9x)
Před koupí nového bytu dali přednost rekonstrukci stávajícího

Vzhledem k faktu, že většina novostaveb v dostupné cenové relaci vyrůstá na periferiích měst, kde většinou chybí i zcela zásadní infrastruktura a dopravní spojení s centrem bývá velmi špatné, a i k tomu, že nedaleko od stávajícího bydliště majitelů bytu v době jejich rozhodování byla před dokončením prodloužená trasa metra, zvolili majitelé druhou variantu, tedy rekonstrukci.

Vyřešit prostor účelně a ekonomicky

Byt je situován ve čtvrtém patře menšího bytového domu, který kromě výměny oken zatím žádnou zásadní stavební úpravou od svého postavení neprošel. V samotném bytě také žádné zásadní úpravy provedeny nebyly.

Původní stav

Foto: Nabastav a časopis PANEL PLUS

Zadání bylo jasné, zvětšit koupelnu tak, aby se do ní vešla pračka, a dále zvětšit pracovní prostor v kuchyni. Proto se majitelé obrátili na společnost Nabastav s požadavkem vyřešit prostor účelně a ekonomicky k obrazu svému.

Vzhledem k faktu, že prostor koupelny a kuchyně nebyl dostatečně velký, bylo nutné jeho zvětšení provést na úkor chodby, která byla sice osazena úložnými skříněmi, ale i tak byl prostor celkem velkorysý.

Nový stav

Foto: Nabastav a časopis PANEL PLUS

Místo pro pračku

Došlo tedy k vybourání umakartového jádra včetně souvisejících rozvodů a současně byla vybourána i čelní zděná stěna, jejíž posun umožnil zvětšit koupelnu, aby bylo možné do koupelny pohodlně umístit sprchový kout, umyvadlo a pračku.

Původní ocelové zárubně byly vyřezány, aby bylo možné osadit obložkové. Nové příčky byly vyzděny z plynosilikátových tvárnic podle nově navržené dispozice.

Foto: Nabastav a časopis PANEL PLUS

Nový otopný žebřík

„V koupelně vedle prostoru pro pračku bylo zrušeno stávající otopné těleso a byl napojen nový otopný žebřík, avšak toto řešení je možné provést pouze v tomto případě, kdy je bytová jednotka umístěna v posledním podlaží, neboť v nižších podlažích bývají pouze otopné průběžné registry, jejichž zrušení či jakákoliv úprava není možná," popisuje Martin Klíma ze společnosti, která se na rekonstrukci podílela.

Foto: Nabastav a časopis PANEL PLUS

Otopná tělesa s termostatickými hlavicemi

V rámci úprav ústředního vytápění byla vyměněna všechna stávající litinová otopná tělesa za desková s termostatickými hlavicemi. WC bylo použito závěsné a přístup do instalační šachty, která je umístěna za zadní stěnou nad splachovacím modulem, je zajištěn podobkladovými dvířky.

V kuchyni došlo k přípravě rozvodů vody a odpadů pro montáž kuchyňské linky.

Foto: Nabastav a časopis PANEL PLUS

Došlo i na kabelovou televizi

Stávající plynová přípojka byla zrušena a v rámci přípravy byl do bytu navýšen příkon elektroinstalace pro možnost napojení indukční varné desky.

Veškeré původní rozvody elektroinstalace v celém bytě byly kompletně vyměněny, nad vstupními dveřmi byla osazena nová bytová rozvodnice s jisticími prvky. Současně byl proveden i rozvod kabelové televize.

Sádrokartonový podhled s bodovkami

„Po rozvodech elektroinstalací byly začištěny drážky, původní malby oškrábány a provedena vyrovnávací stěrka s lokální aplikací vyztužující sklo-textilní síťoviny a povrch byl celkově vyštukován.

Foto: Nabastav a časopis PANEL PLUS

Stropy v chodbě, koupelně a na WC byly opatřeny sádrokartonovými podhledy, které umožnily osazení zapuštěných bodových svítidel a současně byly využity pro vedení elektroinstalací, což nejen ušetřilo sekání drážek do stěn a stropů, ale došlo i ke zkrácení celkové délky vodičů," konstatuje Klíma.

Foto: Nabastav a časopis PANEL PLUS

Podlaha z lepených vinylových dílců

Obklady v koupelně a na WC majitel zvolil v béžovo-hnědé kombinaci s doplňkem ve formě listely. Dlažba je jednolitá ze stejné série v hnědé barvě.

Prostor chodby a kuchyně byl zbaven zbytků lepidla na podkladu, byla provedena nivelace podkladu a položena podlaha z lepených vinylových dílců se soklovými lištami.

Podlaha v obývacím pokoji a ložnici byla parketová a její velmi zachovalý stav vybízel k renovaci, takže povrch byl celoplošně zbroušen, došlo k vytmelení prasklin a aplikaci vrchního polomatného laku ve třech vrstvách.

Foto: Nabastav a časopis PANEL PLUS

Předčí všechny tradiční materiály

Dveře byly v celém bytě voleny tradičně otevíravé s obložkovými zárubněmi, povrch dveří byl použit z CPL laminátu, jehož odolnost předčí všechny tradiční materiály.

Napište nám

Postavili jste dům, rekonstruovali byt nebo máte hezkou zahradu a rádi byste se pochlubili?

Napište nám do redakce na adresu: bydleni@novinky.cz.

 

Vstupní dveře byly nahrazeny novými certifikovanými bezpečnostními dveřmi s vlastní bezpečnostní ocelovou zárubní.

yknivoNumanzeSaNyknalC

Výběr článků