Hlavní obsah

Před koupí nového bytu dali přednost rekonstrukci stávajícího

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Před mladými majiteli bytu na pražských Petřinách vyvstala zásadní otázka, jak vyřešit jejich budoucí bydlení. Nabízela se jim totiž možnost prodeje bytu a následná koupě bytu nového, nebo rekonstrukce toho stávajícího.

Foto: Nabastav a časopis PANEL PLUS (9x)

Článek

Vzhledem k faktu, že většina novostaveb v dostupné cenové relaci vyrůstá na periferiích měst, kde většinou chybí i zcela zásadní infrastruktura a dopravní spojení s centrem bývá velmi špatné, a i k tomu, že nedaleko od stávajícího bydliště majitelů bytu v době jejich rozhodování byla před dokončením prodloužená trasa metra, zvolili majitelé druhou variantu, tedy rekonstrukci.

Vyřešit prostor účelně a ekonomicky

Byt je situován ve čtvrtém patře menšího bytového domu, který kromě výměny oken zatím žádnou zásadní stavební úpravou od svého postavení neprošel. V samotném bytě také žádné zásadní úpravy provedeny nebyly.

Foto: Nabastav a časopis PANEL PLUS

Původní stav

Zadání bylo jasné, zvětšit koupelnu tak, aby se do ní vešla pračka, a dále zvětšit pracovní prostor v kuchyni. Proto se majitelé obrátili na společnost Nabastav s požadavkem vyřešit prostor účelně a ekonomicky k obrazu svému.

Vzhledem k faktu, že prostor koupelny a kuchyně nebyl dostatečně velký, bylo nutné jeho zvětšení provést na úkor chodby, která byla sice osazena úložnými skříněmi, ale i tak byl prostor celkem velkorysý.

Foto: Nabastav a časopis PANEL PLUS

Nový stav

Místo pro pračku

Došlo tedy k vybourání umakartového jádra včetně souvisejících rozvodů a současně byla vybourána i čelní zděná stěna, jejíž posun umožnil zvětšit koupelnu, aby bylo možné do koupelny pohodlně umístit sprchový kout, umyvadlo a pračku.

Původní ocelové zárubně byly vyřezány, aby bylo možné osadit obložkové. Nové příčky byly vyzděny z plynosilikátových tvárnic podle nově navržené dispozice.

Foto: Nabastav a časopis PANEL PLUS

Nový otopný žebřík

„V koupelně vedle prostoru pro pračku bylo zrušeno stávající otopné těleso a byl napojen nový otopný žebřík, avšak toto řešení je možné provést pouze v tomto případě, kdy je bytová jednotka umístěna v posledním podlaží, neboť v nižších podlažích bývají pouze otopné průběžné registry, jejichž zrušení či jakákoliv úprava není možná," popisuje Martin Klíma ze společnosti, která se na rekonstrukci podílela.

Foto: Nabastav a časopis PANEL PLUS

Otopná tělesa s termostatickými hlavicemi

V rámci úprav ústředního vytápění byla vyměněna všechna stávající litinová otopná tělesa za desková s termostatickými hlavicemi. WC bylo použito závěsné a přístup do instalační šachty, která je umístěna za zadní stěnou nad splachovacím modulem, je zajištěn podobkladovými dvířky.

V kuchyni došlo k přípravě rozvodů vody a odpadů pro montáž kuchyňské linky.

Foto: Nabastav a časopis PANEL PLUS

Došlo i na kabelovou televizi

Stávající plynová přípojka byla zrušena a v rámci přípravy byl do bytu navýšen příkon elektroinstalace pro možnost napojení indukční varné desky.

Veškeré původní rozvody elektroinstalace v celém bytě byly kompletně vyměněny, nad vstupními dveřmi byla osazena nová bytová rozvodnice s jisticími prvky. Současně byl proveden i rozvod kabelové televize.

Sádrokartonový podhled s bodovkami

„Po rozvodech elektroinstalací byly začištěny drážky, původní malby oškrábány a provedena vyrovnávací stěrka s lokální aplikací vyztužující sklo-textilní síťoviny a povrch byl celkově vyštukován.

Foto: Nabastav a časopis PANEL PLUS

Stropy v chodbě, koupelně a na WC byly opatřeny sádrokartonovými podhledy, které umožnily osazení zapuštěných bodových svítidel a současně byly využity pro vedení elektroinstalací, což nejen ušetřilo sekání drážek do stěn a stropů, ale došlo i ke zkrácení celkové délky vodičů," konstatuje Klíma.

Foto: Nabastav a časopis PANEL PLUS

Podlaha z lepených vinylových dílců

Obklady v koupelně a na WC majitel zvolil v béžovo-hnědé kombinaci s doplňkem ve formě listely. Dlažba je jednolitá ze stejné série v hnědé barvě.

Prostor chodby a kuchyně byl zbaven zbytků lepidla na podkladu, byla provedena nivelace podkladu a položena podlaha z lepených vinylových dílců se soklovými lištami.

Podlaha v obývacím pokoji a ložnici byla parketová a její velmi zachovalý stav vybízel k renovaci, takže povrch byl celoplošně zbroušen, došlo k vytmelení prasklin a aplikaci vrchního polomatného laku ve třech vrstvách.

Foto: Nabastav a časopis PANEL PLUS

Předčí všechny tradiční materiály

Dveře byly v celém bytě voleny tradičně otevíravé s obložkovými zárubněmi, povrch dveří byl použit z CPL laminátu, jehož odolnost předčí všechny tradiční materiály.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Vstupní dveře byly nahrazeny novými certifikovanými bezpečnostními dveřmi s vlastní bezpečnostní ocelovou zárubní.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám