Hlavní obsah

Něžné dekorace navodí správnou adventní atmosféru

Novinky, Pavel Hruška

Advent je doba očekávání a překvapení, těšení se na něco příjemného. Tak se těšte také, milí čtenáři, vánoční čas už se pozvolna blíží. Nechte se inspirovat floristickými aranžemi od Pavla Hrušky.

Foto: Petr Horník, Právo

Zahradní adventní věnec

Článek

Zimní stromek

Z větviček libovolného roští jsem začal vázacím drátem ovinovat otýpku, postupně ji rozšiřoval, až vznikl kužel. Nabarvil jsem jej nabílo a poté postupně lepil tavnou pistolí stříbrné kuličky, plody bělotrnu a vlněné bambule.

Foto: Petr Horník, Právo

Zimní stromek

Nakonec jsem na bělotrn aplikoval lepidlo ve spreji a posypal ho temně fialovými glitry.

Hvězda s hvězdami

Na talířek jsem položil dva zelené základy na věnečky, ozdobené jedlovým chvojím, polepené vánočními kouličkami a pozlacenými hvězdami (karton obalený dubovými listy, ty jsou omotané drátkem a postříkané zlatou barvou).

Foto: Petr Horník, Právo

Hvězda s hvězdami

Do středu jsem vsunul květináč s poinsettií a substrát jsem zakryl opět kouličkami.

Zahradní adventní věnec

Základem je seno omotané vázacím drátem, vytvarované do tvaru věnce.

Rozcuchané seno jsem ostříhal a bílou barvou ve spreji ho zvýraznil.

Tavnou pistolí jsem přilepil bodce se svíčkami a zdobil ho podle libosti sušeným plodenstvím bodláku — bělotrnu — a vlněnými bambulkami.

Hvězdy jsou z vystřiženého kartonu, na němž jsou drátkem omotávány lístky čistce vlnatého. Dalším prvkem ze zahrady jsou větvičky bílého vřesu. Pozor! Svíčky musejí být z důvodů bezpečí na kovových kalíšcích!

Česká vánoční hvězda

Vánoční hvězda (Poinsettia — Euphorbia pulcherrima) — rostlina od českých zahradníků — je v květináči s podmiskou. Zdobí ji borová kůra, přichycená stříbrným drátkem, na němž září látkové hvězdičky. Tuto velmi jednoduchou dekoraci zvládne opravdu každý.

Foto: Petr Horník, Právo

Česká vánoční hvězda

Hyacintové kvarteto

Černý talíř se čtyřmi prohlubněmi si přímo říká o adventní zpracování. Hyacinty jsem vyjmul z květináčků, bílou vlnou omotal kořenový bal a suché slupky cibule jsem postříkal zlatou barvou. Na drátku jsou připevněné plody pepřovníku.

Foto: Petr Horník, Právo

Hyacintové kvarteto

Než hyacinty vyrostou, ruličky pepře levitují jako malé hvězdičky na obloze. Tato dekorace se bude každým dnem měnit a na Vánoce se nádherně rozvoní.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám