Hlavní obsah

Hundertwasserovy stavby působí trochu přiopile

Novinky, bav

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vídeňský Hundertwasser Haus je jednou z nejznámějších rakouských architektonických památek. Dílo Friedricha Hundertwassera je však daleko obsáhlejší. Většina domků, jako by se kácela v opileckém podroušení, přesto září barvami a odrážejí sluneční paprsky zlatými dlaždicemi a kupolemi.

Foto: Miloslav Fišer, Novinky

Kunsthaus považoval Hundertwasser za své vrcholné dílo, sám na něj dokonce napsal oslavnou báseň.

Článek

Rakouský malíř a architekt s původním jménem Stowasser se nechal na Hundertwassera přejmenovat, aby příjmení nepůsobilo natolik slovansky a dotvořilo jeho umělecký projev.

.: Hundertwasser Haus, Vídeňfoto: Novinky/Tomáš Holý

Po tříměsíčním studiu na Akademii výtvarných umění ve Vídni procestoval velkou část Evropy. Jeho dílo silně ovlivnila vídeňská secese Gustava Klimta. A nejen dílo malířské! I Hundertwasserovy stavby jako by obsahovaly vášeň, cit a vyzývavost Klimtových obrazů.

Hundertwasser Haus

Nejznámější Hundertwasser Haus byl vytvořen původně pro sociálně slabší obyvatele Vídně, poptávka po bydlení v tomto unikátu ale zanedlouho vymrštila ceny do jiných výšin a bydlení v domě se stalo prestižní záležitostí.

:.Jednotlivé pokoje v Hundertwasserově domě poznáte podle barvy fasády.foto: Novinky/Miloslav Fišer

Hundertwasserův dům je unikátní tím, že každá místnost je jiná, neexistují zde pravé úhly, rovné stropy ani stejně velká okna. Tvar bytu mohou turisté pozorovat na venkovní fasádě, jednotlivé pokoje jsou totiž odlišeny pestrými barvami.

.: Hundertwasser Haus, Vídeňfoto: Novinky/Tomáš Holý

Dva roky po dokončení nájemního domu zadal starosta města Vídeň Hundertwasserovi zakázku na „polidštění“ vídeňské teplárny a spalovny v městské části Spittelau.

:.O redesign spalovny a teplárny požádal Hundertwassera starosta města Vídeň v osmdesátých letech.foto: Právo/Archiv

Právě na této průmyslové stavbě architekt dokázal, že dokáže vnést do nudy a šedi nový pohled. Stavba se stala symbolem pro kompromis mezi průmyslem a ekologií a inspirovala například i architekty teplárny v japonské Osace.

Splynutí architektury s přírodou

Splynutí architektury a přírodou bylo jedním z Hundertwasserových cílů, na jeho domech rostou stromy a na střechách mech. Nejkrásnějším a nejpovedenějším příkladem je Lesní spirála v německém Darmstadtu. Tato šroubovice ve čtvrti Bürgerparkviertel působí jako z jiného světa, nikoho by asi nepřekvapilo, kdyby z otvorů, které vypadají jako nory, vylézali trpaslíci.

:.Cílem Lesní spirály bylo docílit toho, aby obytný prostor nevznikal na úkor přírody. Zdroj: pointoo.de

Další snovou stavbou je lázeňské středisko Blumau ve Štýrsku. Zde se v prostředí nepravidelných tvarů můžete koupat v minerálních pramenech. Krásnější a originílnější lázně byste hledali jenom těžko. Zakřivěné zdi, podlahy a předěly, kachličkové sloupy a zlaté kupole.

Některé stavby mohou působit nepříliš věrohodně. Hundertwasserovy projekty jsou ale naprosto geniální a architektonicky zcela v pořádku. Jen se vám může stát, že na záchod polezete po čtyřech a v obýváku budete bobovat na kopci od televize ke gauči. Může být inspirativnější bydlení?

:.V lázeňském středisku Blumau se jednoduše musí dít zázraky.foto: Profimedia

Reklama

Související články

Interiér v kubistickém stylu si zamilujete

Kubismus, styl doby první republiky, si někteří z nás stále ještě jasně vybavují ze školy. Proč? Je to jedinečný styl, kterému je vlastní zcela osobité...

Výběr článků

Načítám