Hlavní obsah

Dům, který roste s námi

Právo, Bohumír Bohata

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Modulové domy koncipované jako stavebnice - tak se s úspěchem staví už čtyřicet let v Kanadě, USA nebo v Austrálii. Zatímco v těchto zemích je hlavním důvodem častá migrace lidí, u nás je příznačným magnetem ekologická a moderní architektura. A také nízké náklady na provoz nebo údržbu, cena a rychlá výstavba.

Foto: archiv Cubespace, Právo

Fantazii architektů se meze nekladou.

Článek

Systém funguje v podstatě jako u nákupu auta, kdy si zákazník určí vše od barvy až po výbavu, a to za fixní cenu. Modul je vlastně prefabrikát. Změna fasády nebo technogií nepředstavuje žádný razantní zásah do konstrukčního systému. Modulové domy se vyrábějí v hale mimo vlastní stavbu, kde se celé zkompletují podle požadavku zákazníka, včetně sítí až po podlahové krytiny. Po převozu na místo se usadí na již založenou spodní stavbu.

.: Nový stavební systém umožňuje stavět i nízkoenergetické domy.foto: Právo/archiv Cubespace

Diktátem tu není jen pouhá kostka, je možné vytvořit jakýkoli jiný tvar, např. zkosené stěny, střechy apod. Velikost modulů je od tří do dvanácti metrů délky (respektive modul má velikost 3x3 nebo až 3x12 metrů ) a kombinují se různě délky a šířky k sobě tak, aby se docílilo designu, který zákazník potřebuje, a zároveň se vytvořil koncept, který bude splňovat energetické nároky i celkovou cenu samotné stavby, čili cenu sníží.

Nosný prvek: ocelová konstrukce

Nosným prvkem modulových domů je ocelová konstrukce, která slouží jako nosný skelet. Na ni je položen systém difuzních stěn. Ty jsou zhotoveny z materiálů zabraňujících únikům tepla a odvádí veškerou vlhkost z budovy. Používají se nejen slámové desky, ale také tradiční sádrokarton nebo fermacelové desky, dřevěné desky apod.

Architekti chtějí v domě vytvořit přirozené klima, a to tak, aby nemuselo být následně doháněno např. rekuperační jednotkou (nucená výměna vnitřního vzduchu za venkovní, kdy ve výměníku dochází i k částečnému ohřevu nového vzduchu) nebo jiným podobným zařízením. Na difuzní stěnu je nanesen rošt, na který je aplikována odvětraná fasáda, což je v podstatě vzduchová mezera mezi izolací a samotnou fasádou. Ta může být opět z libovolného materiálu - klasické omítky, vláknocementové desky, panelů, zdiva, cihel, dřeva nebo plastů.

Střecha na víc způsobů

V základní verzi domu se dodává plochá střecha včetně modulu. Lze mít plechovou krytinu, ale také vláknocementové šindele, desky či pálenou krytinu. Také zde je sortiment velmi široký, prakticky neomezený. V rámci požadavků trh může dodat ještě jiné varianty. To znamená střechy pultové, valbové, sedlové a další.

.: Modulové domy se ve světě s úspěchem budují již několik let.foto: Právo/archiv Cubespace

Je však nasnadě, že střecha bude stavbu vždy prodražovat, a přitom obvykle nenabízí optimální využití celého prostoru v celé šíři, který vytváří. Platí to především u sedlové střechy, kdy prostor pod ní bude vždy omezen o sklon této střechy. Každopádně je však nutné počítat s tím, že každá taková střecha je investicí navíc. Pomocí této technologie lze stavět i nízkoeneregetické domy.

Nový hit -zemní vrut

K montáži spodní stavby se používají zemní vruty. To je záležitost velmi revoluční, praktická, a navíc ekologická. Minimálně zatěžuje životní prostředí. Ušetříte peníze za radonový průzkum, izolaci spodní stavby a značně usnadníte montáž i případnou demontáž. Jestliže vznikne potřeba objekt odstranit nebo přistavět, vše je otázkou jen několika hodin, kdy se přidá pouze další vrut do země a přimontuje následující modul.

Jak dlouho trvá samotná výstavba domu?

Promítá se do ní několik okolností: způsob založení, provedení atypické střechy nebo složitost fasády. Klasický solitérní přízemní dům o rozloze 100 až 150 m2 je vyroben za tři až čtyři týdny v hale. Hovoříme o domě postaveném na klíč, tj. včetně spodní stavby, rozvodů, obkladů, sociálního vybavení, veškerých technologií. Samotná výstavba domu na pozemku pak trvá podle složitosti jednotlivého objektu týden až čtrnáct dnů.

První domy na startu

Startující projekt představuje solitérní rodinný dům o rozloze přibližně 100 m2, dále jde o administrativní budovu, jachtařskou boudu a konečně atypické vjezdové vrátnice do průmyslových areálů. Rozpracované jsou ale i další projekty. Modulové domy s námi porostou.

.: Pilotní český solitérní modulový rodinný důmfoto: Právo/archiv Cubespace

Nejdříve si stavebník může postavit malou základní verzi, tzv. small house, v případě potřeby tuto verzi může rozšiřovat, což lze uskutečnit bez závratných finančních prostředků a velmi rychle. Výhodou modulárního systému je možnost začít startovním domem, který lze následně rozšiřovat podle potřeb rodiny v návaznosti na nové přírůstky i ekonomickou stránku.

Modulové domy jsou bezesporu zajímavou novinkou. O to více, že se pomocí této technologie dají stavět i nízkoenergetické domy. Více na www.cubespace.eu

Orientační ceník
Základní cena za hrubou stavbu od 14 000 Kč/m2
Základní cena projektů na klíč od 21 000 Kč/m2
Základní řada obsahuje
Kompletně hotový dům včetně topení, dlažby, podlah, osvětlení, vybavení sociálního zařízení, kuchyňské linky a spotřebičů, rozvod připojení na TV, rozhlas a internet do všech pokojů a kompletních dokončovacích prací v interiéru a exteriéru
Dodací lhůty od šesti týdnů

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám