Hlavní obsah
Obývací pokoj je oddělen od kuchyňské zóny pouze opticky, světlou koženou pohovkou. Foto: Tomáš Dittrich a časopis Panel Plus

Běžný panelákový byt architektka proměnila v moderní domov na úrovni

Rekonstrukce panelových bytů nabízejí možnost, jak vhodněji řešit vnitřní uspořádání prostoru. Přestože bývají požadavky majitelů bytů nejrůznější, stavební firmy se shodují: nejčastěji jde o přestavby koupelny a toalety. V řadě případů se v rámci akce současně řeší i kuchyně v těsné blízkosti jádra. Podobné to bylo i u jednoho pražského bytu.

Obývací pokoj je oddělen od kuchyňské zóny pouze opticky, světlou koženou pohovkou. Foto: Tomáš Dittrich a časopis Panel Plus
Běžný panelákový byt architektka proměnila v moderní domov na úrovni

Dispozice pražského panelákového bytu majitelce příliš nevyhovovala, obrátila se proto na Atelier Spectrum a architektku Lucii Mlýnkovou. Kromě ložnice a pracovny, které zůstaly v původním půdorysu, prošel byt téměř kompletní proměnou.

Bourané a měněné příčky v bytě

Foto: Tomáš Dittrich a časopis Panel Plus

Během rekonstrukce panelákového bytu zmizela hlavně malinká kuchyňka, velmi nešikovně oddělená od zbytku bytu. Majitelka si představovala byt v jednoduché klidné barevnosti, v kombinaci bílé a odstínu dubu, což architektka ráda do svého návrhu zapracovala. Podlahy jsou v odstínu běleného dubu.

Na podlahu a obklady v koupelně, WC a předsíni byla zvolena velkoformátová dlažba ve velmi světle béžovém odstínu. Veškerý nábytek zhotovil na zakázku truhlář, uplatnila se tu poctivá dubová dýha v kombinaci s bílou barvou.

Původní dispozice bytu pro majitelku zcela nevyhovující, byla kompletně změněna až na dva pokoje - ložnici a pracovnu, které zůstaly v původním půdorysu.

Foto: Tomáš Dittrich a časopis Panel Plus

Majitelka rekonstrukcí získala elegantní bydlení s pohodlným obytným prostorem, luxusní koupelnou a množstvím úložných skříní a skříněk. U krbu bylo nutné opatření proti přehřívání nábytku, vzduchová mezera a větrací otvory v čele obruby.

Šedá tapeta v předsíni

Z šedě vytapetované předsíně se vstupuje do všech místností v bytě. Dveře na toaletu na první pohled nepoznáte, jsou skryty ve skříni. Do předsíně architektka navrhla skříně na úklidové prostředky, ručníky a mnoho dalších předmětů, vše působí jako jeden velký blok.

Do předsíně architektka navrhla skříně, vše působí jako jeden velký blok.

Foto: Tomáš Dittrich a časopis Panel Plus

Dále je předsíň vybavena prostornou šatní skříní na kabáty a botníkem. Zrcadlová skříňka má uvnitř háčky pro zavěšení kabelek, v horní části ukrývá elektrický rozvaděč.

Foto: Tomáš Dittrich a časopis Panel Plus

Kompletní výměna elektroinstalace

Stavebně byla v bytě provedena kompletní výměna elektroinstalace, nové rozvody vody a kanalizace. Kompletně se nechaly vybourat původní podlahy, které byly bohužel v různých výškových úrovních, takže se musely dorovnávat stěrkami.

Nově vznikla praktická úklidová komora, kde je umístěna pračka a veškeré potřebné úklidové prostředky.

Našlo se místo i na vinotéku

V kuchyni si majitelka přála především dostatek dobře členěných úložných prostor. Vznikl zde i malý barový pult, pod nímž se v rohu schovala vinotéka.

Za pracovní plochu za dřezem nechala architektka instalovat místo obkladu dobře udržovatelný skleněný podsvícený panel.

Foto: Tomáš Dittrich a časopis Panel Plus

Za pracovní plochu za dřezem nechala architektka instalovat místo obkladu dobře udržovatelný skleněný podsvícený panel.

Na kuchyň plynule navazuje jídelní prostor s kulatým stolem ve stejném materiálovém provedení. Nad ním je zavěšený skleněný lustr.

Díky vybourání příček mohla být kuchyň spojena s jídelnou a obývací zónou.

Foto: Tomáš Dittrich a časopis Panel Plus

Lihový krb a akvárium

Obývací pokoj je oddělen pouze opticky, světlou koženou pohovkou. Na protější stěnu navrhla architektka celistvou nábytkovou stěnu s dalšími potřebnými úložnými prostory. Sem si majitelka přála umístit lihový krb a akvárium.

U krbu se to neobešlo bez opatření proti přehřívání nábytku, navíc je tu vzduchová mezera a větrací otvory v čele obruby.

V obývacím pokoji byla kvůli prostupu denního světla do předsíně zvolena varianta klasicky otevíravých dveří s velkoplošným prosklením.

Foto: Tomáš Dittrich a časopis Panel Plus

Pro akvárium byla samozřejmě zapotřebí také zvláštní úprava, silnější nosná konstrukce se zabudovala do nábytku. V obývacím pokoji architektka kvůli prostupu denního světla do předsíně zvolila variantu klasicky otevíravých dveří s velkoplošným prosklením.

Vznikl prostor pro sprchový kout

Dispozici v koupelně bylo potřeba vymyslet tak, aby se sem vešla vana i sprchový kout, což byl trochu oříšek. Nakonec se záměr povedl, architektka navrhla odsunout toaletu dále od původního jádra a na místě původního WC vznikl prostor pro sprchový kout.

Skleněné zástěny u vany i sprchy byly voleny z čirého skla, které místnost opticky neruší, ale úniku vody spolehlivě zabrání. Zavěšená toaleta je rafinovaně skrytá ve dřevem obloženém bloku.

Do nové koupelny se vešla hluboká vana i prostorný kout s mělkou sprchovou vaničkou.

Foto: Tomáš Dittrich a časopis Panel Plus

Koupelna i toaleta jsou obloženy světlou velkoformátovou dlažbou, v koupelně se uplatňuje skříňka v provedení z dubové dýhy, která je jednotná pro celý byt. Do nové koupelny se vešla hluboká vana i prostorný kout s mělkou sprchovou vaničkou.

Měkká nálada intimního budoáru

Ložnice byla pojata v jednoduchém stylu, pro toto bydlení charakteristickém. Díky komfortnímu lůžku s množstvím polštářů však byla zachována měkká nálada dámského intimního budoáru.

Zeď v záhlaví postele je finálně upravena tapetou Marburg v teplém odstínu země, o dlouhý nerušený spánek se starají také dlouhé okrové zatemňující závěsy.

Ložnice je pojata v jednoduchém stylu.

Foto: Tomáš Dittrich a časopis Panel Plus

Po celé jedné stěně jsou umístěny vestavěné skříně v bílé barvě, navržené shodně jako skříně v předsíni, i zde je ukryt vstup do místnosti. Po bocích průchodu jsou háčky na župan a další nezbytnosti.

Skříňka naproti posteli je připravena pro umístění televize, což se uskuteční někdy v budoucnu.

Pracovně vévodí velká knihovna

Majitelka bytu je velkou milovnicí knih, proto bylo potřeba navrhnout velkou knihovnu - zabírá celou jednu stěnu pracovny. V pracovně stojí sen všech vášnivých čtenářů, vysoké křeslo s podnožkou. Do budoucna je sem plánována ještě rozkládací pohovka pro přespání návštěv.

Majitelka bytu je velkou milovnicí knih, proto bylo potřeba navrhnout velkou knihovnu.

Foto: Tomáš Dittrich a časopis Panel Plus

Ing. arch. Lucie Mlýnková
Absolvovala Fakultu architektury ČVUT v Praze, roční stáž na Politecnico di Milano. Od roku 2008 se věnuje převážně rekonstrukcím a návrhům interiérů včetně kompletní realizace. Ve svých návrzích uplatňuje individuální přístup ke každému klientovi s ohledem na jeho konkrétní požadavky. Hledá taková řešení, která kombinují funkčnost s nadčasovým designem a nápaditým provedením.
Napište nám
Postavili jste dům, rekonstruovali byt nebo máte hezkou zahradu a rádi byste se pochlubili? Napište nám do redakce na adresu: bydleni@novinky.cz.

 

Vizitka bytu

Dispozice: 3+kk

Obytná plocha: 70 m2

Realizace: 2014 -2015

Stavební práce: Kompletní výměna elektroinstalace, nové rozvody vody a kanalizace, vybourání a vyrovnání podlah

Podlahy: Dlažba a dřevěné lamely

Materiálové provedení nábytku na míru: Dubová dýha a bílé lamino

yknivoNumanzeSaNyknalC
Sdílejte článek

Reklama

Výběr článků