Hlavní obsah

Pestrá zátiší s pokojovými rostlinami zlepší náladu

Právo, Adéla Taitlová

Vytvořte si doma iluzi exotických destinací v barvách, kterým by záviděli i papouščí krasavci loriové. Pohled na pestrá zátiší s pokojovými rostlinami vás nadopuje energií a usnadní čekání na jaro.

Foto: Adéla Taitlová, Právo

Pestrý spolek slibuje dobrou náladu. Zeleň se navíc postará o příjemné domácí klima.

Článek

S terapií pomocí barev se setkáme ve wellness centrech. Abychom se ale cítili dobře naladění, nemusíme vycházet ze dveří.

Stejně báječně nám bude doma ve společnosti pokojových kytek, oblečených do barevných květníků. Když k nim ještě vybereme výrazné doplňky, třeba ubrus, mísu, korále, anebo je naaranžujeme ve skupince na barevně natřený parapet či schůdky, dobrá nálada si nás rychle najde!

Dlouho kvetoucí třepenitka

Třepenitka nálevkovitá (Crossandra infundibuliformis) ví, jak nás přimět, abychom si ji z obchodu odnesli s sebou domů. Využívá k tomu půvab zrcadlově lesklých tmavozelených listů a exoticky vyhlížejících květenství v lososově oranžovém odstínu, která se nápadně podobají motýlímu roji. Navzdory nízkému vzrůstu upoutá pozornost, ať ji postavíme kamkoli.

Foto: Adéla Taitlová, Právo

Kvetoucí třepenitka a batika na ubruse spolu harmonicky ladí. Není to senzační lék proti zimní apatii?

Stanoviště: Ideální je světlý pokoj bez přímých slunečních paprsků, kde teplota neklesá pod 18 °C. Pak si kvetení v období od jara do podzimu ráda zopakuje.

Péče: Vyžaduje odstátou zálivkovou vodu a časté rosení listů. Hnojíme od března do srpna jednou týdně hnojivem pro kvetoucí rostliny. Přesazujeme brzy zjara, přičemž mírně zastřihneme výhony, aby se pěkně zahustila.

Aromatický rýmovník

Rýmovník (Plectranthus argentatus) přišel z Austrálie a v našich domácnostech se rychle zabydlel. Jeho zoubkaté, plstnaté listy působí dost obyčejně, stačí se jich však jemňounce dotknout prsty a k nosu vystřelí vonné silice, které pomáhají při potížích spojených s nachlazením.

Kdo pronikavou vůni tučných listů nevydrží inhalovat déle než dvě vteřiny, připraví si z nich osvěžující čaj.

Foto: Adéla Taitlová, Právo

Voňavý rýmovník je od přírody nenápadný. S výrazným květníkem a doplňky má hned větší šmrnc.

Stanoviště: Vyhovuje mu teplé místo, ale měl by být stranou slunečnímu úpalu. Dobře snáší polostín i sušší vzduch v blízkosti topení.

Péče: Nesmíme ho přelít, ani nechat vyschnout. Listy sklízíme průběžně celý rok. Zaštipováním ho přimějeme k rozvětvení. Rád se letní venku na čerstvém vzduchu. Snadno se množí z řízků.

Nepřehlédnutelná mramornatka

Kdo by neznal mramornatku (Dieffenbachia) a její mohutné, mléčně až žlutě stříkané listy? Jihoamerická kráska vytváří vzpřímené, i víc než 120 centimetrů vysoké trsy, které pokoji propůjčují bujný tropický ráz, zvlášť ve spojení s ostatními domácími obry, jako jsou třeba monstera s marantou. Pozor, rostlina je ve všech částech jedovatá a šťáva z ní dráždí kůži!

Foto: Adéla Taitlová, Právo

Exotický původ mramornatka nezapře. Jen se podívejte, jak ji sluší barvy typické pro její domovinu Brazílii a Peru.

Stanoviště: Nejlépe se pro ni hodí celoročně teplé, světlé, vlhké místo, kde v noci teplota neklesá pod 18 °C. Nesmí stát v průvanu.

Péče: Potřebuje stálou vzdušnou i půdní vlhkost, snazší je proto pěstování v hydroponické kultuře. Od jara do podzimu každý týden hnojíme. Pokud rostlina ztratí spodní listy, lodyhy seřízneme, brzy znovu obrazí.

Tropická kapradina daválie

Když si květináč s daválií (Davallia tyermanii) vytáhneme u zahradníka z regálu, může nás trochu vyděsit. Chlupaté oddenky, ze kterých raší jemně zpeřené listy, totiž u starších rostlin čouhají ven a připomínají pavoučí nohy. Na druhý pohled si ji však zamilujeme. Ve své domovině roste často na stromech. Skvěle vypadá v oblém květináči i zavěšená u stropu jako kokedama.

Foto: Adéla Taitlová, Právo

Kuriózní daválie spouští chlupaté oddenky přes okraj květináče. Čím je nápadnější, tím lépe vyniknou.

Stanoviště: Dobře se cítí na rozptýleném světle, snáší řídký stín. Vyhovuje jí běžná pokojová teplota, v zimě může klesnout k 15 °C.

Péče: Má ráda vlhký vzduch, proto ji často mlžíme. Půdu udržujeme stále vlhkou.

Přestárlé rostliny rozdělíme a přesadíme do substrátu s kyselým pH. Hnojíme velice slabou dávkou hnojiva každé 3 měsíce.

Mnohostranný fíkus

Fíkus šplhavý (Ficus pumila) nosí zelené či bíle panašované lístky na tenkých plazivých výhonech. Šplh po zdi mu nedělá problém, příčepivými kořínky se dokonce přichytí na nábytku i na skle výkladní skříně.

Výhony skryjí půdu kolem pokojových stromků, můžeme je vést po opoře libovolného tvaru, nebo je nechat volně splývat z police či závěsného košíku.

Foto: Adéla Taitlová, Právo

Trpaslík mezi fíkusy nosí lístky stejně strakaté, jako je abstraktní malba za ním.

Stanoviště: Je to jediný fíkus, který snese zastíněné pozice. Dobře se cítí při pokojové teplotě, ale v zimě mu neublíží ani chlad kolem 10 °C.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Péče: Neobejde se bez pravidelné zálivky, přeschnutí mu bývá osudné. Na jaře a v létě ho každé 2 týdny přihnojujeme a celý rok mlžíme. Až 1,5 m dlouhé výhony lze podle potřeby zkrátit nůžkami.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám