Rodina v bytě bydlí již několik let. Už před proměnou se její členové snažili byt co nejlépe zvelebit. Sami si tapetovali, zbourali příčku a natřeli trubky od topení.

Původní stav

Původní stav

Původní stav

Původní stav

Na rozsáhlejší rekonstrukci bytu 4+1 si však partneři nikdy netroufli, dalším důvodem byl i nedostatek financí. Požádali tedy o pomoc tým designerů.

Původní stav

Původní stav

Z chaotické chodby hala

V panelácích jsou bytová jádra bez oken většinou uprostřed dispozice bytu. V tomto případě bylo také velmi nepraktické, že se dveře od všech pokojů i z koupelny a toalety otevíraly do chodby, která vede do kuchyně. Chodba se tak stala neestetickým koridorem se spoustou dveří.

Aby se alespoň částečně chodbě odlehčilo a prostor byl lépe prostupný, bylo navrženo nové bytové jádro se stavebním pouzdrem Unibox, do kterého se mohou posouvat dvoje dveře najednou. Uspoří se tím spoustu místa a nikdo se neuhodí, když bude vycházet z koupelny, a druhý půjde zrovna s nákupem do kuchyně.

Zajímavým nápadem bylo použití kamene, který všechny místnosti v bytě originálně sjednotil a podtrhl jeho osobitost.

Zajímavým nápadem bylo použití kamene, který všechny místnosti v bytě originálně sjednotil a podtrhl jeho osobitost.

Posuvné dveře jsou nenápadné a tím, že jsou v bílé barvě, takřka splynou s okolní zdí. Chodba proto již není jen úzkým prostorem, narušeným množstvím otvorů, ale působí spíše jako místnost nebo menší vstupní hala.

Dalším problémem bytu byla nesourodost podlah. V předsíni staré lino, na chodbě a toaletě koberec. V kuchyni opět linoleum - a především všude jiná výška podlahy, což je jak z praktického, tak i z estetického hlediska nevhodné. Stará podlaha se vysekala a byla tak připravena na vylití, čímž se srovnaly výškové rozdíly.

Místo dlaždic nebo skleněné desky za kuchyňskou linkou je nátěr z bílého latexu.

Místo dlaždic nebo skleněné desky za kuchyňskou linkou je nátěr z bílého latexu.

Ideální způsob, jak dosáhnout stylové čistoty, je pokládku sjednotit. To bylo vyřešeno novou litou podlahou. V tomto případě byla zvolena epoxidová podlaha, tedy z vysoce kvalitních materiálů. Bílá podlaha je směsí pryskyřice a drceného písku lehce hrubé zrnitosti. Pryskyřice zajišťuje, aby podlaha byla teplá na dotyk a písek, aby nebyla kluzká, což je vhodné především pro děti. Podlaha je také bezespárová, tedy hygienická a praktická na údržbu.

Častým problémem panelových bytů jsou rovněž nerovnosti v překladech, především nevzhledné spáry mezi panely na stropě. Spoje a viditelné žlábky můžeme různým způsobem tmelit, ale pokud pracujeme s velkou plochou, tak to není nejvhodnějším řešením.

Ideální i v tomto případě bylo vytvořit souvislé sádrokartonové podhledy, které nijak výrazně neubraly místo, a navíc mají výhodu, že jimi byly protaženy nové elektrorozvody a umístěno bodové osvětlení.

Elegantní kuchyň

Pro novou kuchyňskou linku designéři zvolili kombinaci bílého lesku a dřeva. V bílých korpusech jsou zabudována dvířka s dekorem švestky. Spodní skříňky doplnili robustními metalickými úchyty, jež podtrhují design celé kuchyňské linky.

Místo dlaždic nebo skleněné desky za kuchyňskou linkou je nátěr z bílého latexu. Majitelé se však nemusejí obávat údržby. Vlhkým hadříkem lze stěnu jednoduše otřít.

Všechno se vzájemně barevně doplňuje a v celkovém dojmu působí sladěně.

Všechno se vzájemně barevně doplňuje a v celkovém dojmu působí sladěně.

Bílá barva v kuchyni zvětšila a projasnila její malý prostor. Na některých stěnách je pískovec, který obohacuje a zútulňuje celou místnost. V zádveřním kompaktním bloku, který zůstal na stejném místě jako původní skříň, je nyní umístěna lednice a dvě trouby.

Soused si stěžoval

Koupelna mladé rodiny měla před rekonstrukcí původní jádro. Sice nevypadala zanedbaně, jako v jiných starších panelákových bytech, ale pro rodinu s malými dětmi, které se rády cachtají ve vaně, nebyla vhodná. Soused z nižšího patra si navíc opakovaně stěžoval, že mu od nich stropem prosakuje voda z vany.

Základem rekonstrukce bylo zvětšení koupelny při zachování odděleného záchodu, což je pro čtyřčlennou rodinu nutností, ale také doporučené příslušnou normou. Nové jádro, tentokrát z bílých tvárnic Ytong, je zděné.

Na stěny v koupelně byly vybrány rovně seříznuté kalibrované obklady, což umožnilo vyhnout se klasickému spárování. Zvolené bílé keramické obklady o rozměrech 30 x 60 cm koupelnu zesvětlily a opticky zvětšily prostor.

Futuristický ráz koupelně dodal hranatý design baterií. Trendem v sanitární keramice jsou ostré hrany. Jejich minimalistický design a jednoduché křivky skvěle ladí s velkoformátovými obklady.

Futuristický ráz koupelně dodal hranatý design baterií.

Futuristický ráz koupelně dodal hranatý design baterií.

V koupelně proběhla zajímavá hra se sádrokartonem. Nejenže z něj vznikly podhledy, kam se umístila bodová světla, ale i dřevěný stolek pod umyvadlo. Díky zrušení šatní skříně v chodbě se celá koupelna zvětšila a umožnila tak vestavět sádrokartonovou příčku, ve které je elegantně schovaná pračka.

Čisté linie, nadčasový design a rovné plochy jsou na pohled příjemné a dobře ladí s doplňky. Negativem zůstává pouze náročnost na údržbu a vyšší pořizovací náklady. Na toaletě, která zůstala od koupelny oddělena, byly použity stejné obklady jako v koupelně. Vychytávkou a také současnou novinkou je pomalu padající záchodové prkénko.

Kuchyň, koupelna i chodba jsou nyní laděny do přírodních materiálů. Aby se všechny místnosti ještě více designově sjednotily, i pro ostatní dveře v bytě zvolili designéři dekor švestky, stejný, jako mají kuchyňská dvířka. Dveře jsou pokryté průmyslově vyráběnou arodýhou.

Bílá podlaha je směsí pryskyřice a drceného písku. Je také bezespárá, tedy hygienická a praktická na údržbu.

Bílá podlaha je směsí pryskyřice a drceného písku. Je bezespárová, tedy hygienická a praktická na údržbu.

Doplňky, jako jsou plastové židle v kuchyni a drobné dekorace, mají akcentující tón žluté a zelené. Vše se vzájemně barevně doplňuje a v celkovém dojmu působí sladěně.

Zajímavým nápadem v bytě bylo také použití kamene, který všechny místnosti sjednotil. Motivy se objevují v předsíni, v koupelně nad vanou i na některých stěnách v kuchyni.