S bytem 4+kk, který má 90 m2, si ale manželé neuměli sami poradit. Proto oslovili architektku Zuzanu Strouhalovou.

Plány a představy

Budoucí rozložení pokojů mělo zůstat plus mínus stejné, a to obývací pokoj s kuchyní, ložnice, pracovna a dětský pokoj. Koupelna a WC jsou samostatné a zůstanou samostatné i nadále.

Plán bytu

Plán bytu

FOTO: Jaroslav Hejzlar, časopis PANEL PLUS

Před několika lety v bytě již jedna menší rekonstrukce proběhla, tehdy se měnilo staré elektrické vedení za nové. Také starou podlahu nahradila nová, tentokrát dřevěná.

V přírodních tónech

Požadavkem manželů bylo navrhnout bydlení v přírodních tónech – hnědá, béžová, okrová v kombinaci se dřevem a bílou barvou. A do toho všeho přimíchat trochu industriálního stylu.

FOTO: Jaroslav Hejzlar, časopis PANEL PLUS

Největším problémem bylo, jak dispozičně vyřešit rozmístění nábytku v obývacím pokoji spojeném s kuchyní.

Prostor byl sice velký a s okny, která krásně prosvětlovala místnost, ale snižovala možnosti umístění bytového vybavení.

Rozdělení místnosti do dvou zón

Architektka pomyslně rozdělila místnost do dvou zón – kuchyně s jídelnou a obývací části.

Na kuchyňskou linku ve tvaru L navazuje barový pultík, k němuž je z druhé strany přisazen jídelní stůl.

FOTO: Jaroslav Hejzlar, časopis PANEL PLUS

FOTO: Jaroslav Hejzlar, časopis PANEL PLUS

Kuchyňský kout uzavírá zeď, která z opačné strany slouží jako TV stěna obývací části. Tam je klasicky umístěná sedačka s konferenčním stolkem a knihovnou.

FOTO: Jaroslav Hejzlar, časopis PANEL PLUS

„V současné době je velkým trendem propojovat více účelových zón dohromady. Tyto návazností vyplývají z běžných nároků člověka. Nikdo nechce být od rodiny odtržen, když vaří, pracuje nebo relaxuje.

Propojení by se mělo navrhovat s citem, aby nábytek z jednotlivých zón přecházel nenásilně a plynule. To se, myslím, v této realizaci podařilo a výsledek dokazuje, že i v běžných bytech můžeme být obklopeni kvalitním designem," konstatuje architektka.

Světla v černobílé kombinaci

Barevnost místnosti je v základu laděna do okrové výmalby na stěnách. Kuchyně i TV stěna a doplňky jsou navrženy v bílé barvě a doplněny kontrastně tmavým dřevem – jako například deska za kuchyňskou linkou. Ze stejného materiálu je pak navržen i jídelní stůl a knihovna.

FOTO: Jaroslav Hejzlar, časopis PANEL PLUS

Celkový design je doplněn o techničtější světla v černobílé kombinaci. Černobílá je i velkoformátová fotografie Brooklynského mostu, která je na zadní straně TV stěny.

FOTO: Jaroslav Hejzlar, časopis PANEL PLUS

Postel a noční stolky na míru

Okrová výmalba byla použita také v ložnici manželů, stejně tak i tmavší dřevo, ze kterého byla vyrobena postel a noční stolky na míru.

Dominantou místnosti, která zde vytváří celkovou atmosféru, je velkoformátová fotografie pobřeží, jejíž autorkou je sama architektka. Celkový dojem dotvářejí zajímavě řešené lampy na nočních stolcích a béžová váza s proutím.

FOTO: Jaroslav Hejzlar, časopis PANEL PLUS

„S nábytkem je to do jisté míry jako s šaty člověka. Někomu sedne konfekce, jiný to příliš neřeší. Většinou ale chceme být oblečeni dobře, aby nám vše padlo, často navzdory postavě, jako ulité. Také máme svůj vkus, který se v mnoha případech s velkosériovou výrobou rozchází. Necháme si tedy oblečení ušít. Že to je zbytečně drahé? Divili byste se, ale v mnoha případech to neplatí.

A s nábytkem to bývá podobné. Pomocí zakázkové výroby nábytku je možné maximálně využít prostor bytu. Jinými slovy, zakázková výroba nabízí interiér, jak často s oblibou říkáme, ušitý na míru. To platí nejen o rozměrech nebo tvarech, ale také o barvách a materiálech," poznamenává architektka.

Koupelně dominuje bílý lesklý obklad

V koupelně si manželé přáli mít každý své umyvadlo. To jim také architektka splnila a i na malém prostoru zde má každý to své se zrcadlem a skříňkou.

FOTO: Jaroslav Hejzlar, časopis PANEL PLUS

Koupelně i toaletě dominuje bílý lesklý velkoformátový obklad, který je oživen šedočernou matnou mozaikou.

Koupelnové "nezbytnosti" jsou vybrány s vkusem a vhodně doplňují celkový ráz místnosti.

Pracovna zatím slouží jako šatna

Pracovna je zařízena velmi jednoduše a zatím slouží jako šatna. Dětský pokojík čeká na úplné zařízení, až přijde potomek do rodiny.

FOTO: Jaroslav Hejzlar, časopis PANEL PLUS

Vstupní část a hala jsou prostorné a světlé, dokonce se zde našlo i šikovné místo na umístění pračky a sušičky, protože do koupelny ani kuchyně se nevešly.

Ing. arch. Zuzana Strouhalová
Studovala Fakultu architektury na ČVUT v Praze, rok studovala architekturu na Kansas State University v USA a rok na Ecole d’erchitecture de Grenoble ve Francii. Pracovala v ateliéru Mimolimit, v ateliéru de.fakto a od roku 2010 pracuje samostatně pod značkou deZu. Je autorkou mnoha soukromých i komerčních interiérů, spolupracovala na návrhu luxusního viladomu Vila Verde. Vytváří též autorské šperky. Podílela se také na televizním cyklu Jak se staví sen.