Hlavní obsah

Na první pohled perfektní byt ukrýval řadu nepříjemností

Sympatická spolupráce architektek s klientkou začala po zakoupení podkrovního bytu v pražských Strašnicích, který majitelku na první pohled zaujal svojí prostorností, vzdušností a velkorysou terasou na střeše. Jeho celková užitná plocha je 65 m2.

Foto: Studio Mooza a časopis PANEL PLUS (11x)

Ve výsledku se podařilo vytvořit jeden celistvý prostor.

Článek

Na druhý pohled se ale objevilo hned několik nepříjemností. Počínaje nešťastnou dispozicí koupelny, kde velkou část plochy zabírala neúměrně velká vana, přičemž klientčiným snem byl hlavně sprchový kout.

Foto: Studio Mooza a časopis PANEL PLUS

A další nedostatky

Dále se v plné míře projevilo nepraktické řešení uvažované kuchyně a nedostatek úložných prostor. Následovaly problémy se stísněnou ložnicí, kde je většina stěn zkosených, a tak umístění postele a šatní skříně byl také vcelku velký oříšek, jehož rozlousknutí se architektkám podařilo na výbornou.

Foto: Studio Mooza a časopis PANEL PLUS
Foto: Studio Mooza a časopis PANEL PLUS

Na počátku bylo hodně výzev

Na počátku tedy bylo hodně výzev, které architektky musely v návrhu řešit a vyřešit.

Dispozici koupelny "překopaly" od základů a při umístění obdélníkové vany se vešel i požadovaný sprchový kout. Zařízení jako pračka a kotel bylo umístěno až za posuvnou stěnu, a není tak, oproti původnímu plánu, hned na očích.

Foto: Studio Mooza a časopis PANEL PLUS

Různé dezény barev dřeva

Ve vlastním obytném prostoru se objevovalo mnoho různých dezénů barev dřeva, například na podlahách, dveřích a také na zábradlí.

Při volbě barevnosti nově navrhovaného nábytku zvolily architektky Petra Bíšková a Klára Císařovská koncept „koláže“ různých odstínů dýhovaných dvířek.

Foto: Studio Mooza a časopis PANEL PLUS

Celkem se zde střídají tři druhy (různě mořená třešeň a ořech). Jednotlivé odstíny ladily na základě velkoformátových vzorků přímo na místě.

Majitelka bytu si samozřejmě ze začátku nebyla jistá, jestli to nebude moc divoké a chtěla vyloučit co nejvíce překvapení.

Foto: Studio Mooza a časopis PANEL PLUS
Foto: Studio Mooza a časopis PANEL PLUS

Nově přidané věci zapadly do původního rámce

„Myslíme si, že ve výsledku se podařilo vytvořit jeden celistvý prostor, který se tímto přístupem celý sjednotil, a nově přidané věci přirozeně zapadly do původního rámce. Nové skříně na míru začínají již u vstupních dveří a pod schody plynule přecházejí přímo v samotnou kuchyň. Z kuchyňské linky vybíhá malý pultík, který slouží pro pohotovostní sezení, když paní domu připravuje něco v kuchyni, popřípadě pro rychlou snídani," konstatují architektky.

Nejvýraznějším prvkem obývacího prostoru je knihovna

V obývací části je nejvýraznějším prvkem knihovna, která princip koláže jednotlivých dezénů podporuje svým členěním na jednotlivé boxy, ze kterých je seskládaná.

Pod šikminu do nejnižšího místa je pak umístěno sezení s pohodlnou a přestavitelnou pohovkou. Televizní obrazovku zatím zastupuje oblíbený obraz majitelky bytu.

Foto: Studio Mooza a časopis PANEL PLUS

Řešení pro ložnici

Řešením pro ložnici nakonec bylo obrácení postele o 180 stupňů, tedy hlavou směrem do místnosti, kde je nejvyšší světlá výška.

Jako krytí hlavy slouží kombinovaný peřiňák s nočním stolkem, který je umístěn za postelí.

Foto: Studio Mooza a časopis PANEL PLUS
Foto: Studio Mooza a časopis PANEL PLUS
Ing. arch. Petra Bíšková, ing. arch. Klára Císařovská
Studio Mooza architecture jsme založily v roce 2013 na základě předchozí spolupráce a vzájemného porozumění. Rozdílnost našich povah a přístupu paradoxně podporuje harmonii našich návrhů. Nabízíme komplexní služby na poli architektury a designu od prvotních konceptů až po realizaci. Ručíme za osobní a nápaditý přístup. Dotáhnout projekt do konce vám pomůžeme klidně i vlastníma rukama!

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám