Na druhý pohled se ale objevilo hned několik nepříjemností. Počínaje nešťastnou dispozicí koupelny, kde velkou část plochy zabírala neúměrně velká vana, přičemž klientčiným snem byl hlavně sprchový kout.

A další nedostatky

Dále se v plné míře projevilo nepraktické řešení uvažované kuchyně a nedostatek úložných prostor. Následovaly problémy se stísněnou ložnicí, kde je většina stěn zkosených, a tak umístění postele a šatní skříně byl také vcelku velký oříšek, jehož rozlousknutí se architektkám podařilo na výbornou.

Na počátku bylo hodně výzev

Na počátku tedy bylo hodně výzev, které architektky musely v návrhu řešit a vyřešit.

Dispozici koupelny "překopaly" od základů a při umístění obdélníkové vany se vešel i požadovaný sprchový kout. Zařízení jako pračka a kotel bylo umístěno až za posuvnou stěnu, a není tak, oproti původnímu plánu, hned na očích.

Různé dezény barev dřeva

Ve vlastním obytném prostoru se objevovalo mnoho různých dezénů barev dřeva, například na podlahách, dveřích a také na zábradlí.

Při volbě barevnosti nově navrhovaného nábytku zvolily architektky Petra Bíšková a Klára Císařovská koncept „koláže“ různých odstínů dýhovaných dvířek.

Celkem se zde střídají tři druhy (různě mořená třešeň a ořech). Jednotlivé odstíny ladily na základě velkoformátových vzorků přímo na místě.

Majitelka bytu si samozřejmě ze začátku nebyla jistá, jestli to nebude moc divoké a chtěla vyloučit co nejvíce překvapení.

Nově přidané věci zapadly do původního rámce

„Myslíme si, že ve výsledku se podařilo vytvořit jeden celistvý prostor, který se tímto přístupem celý sjednotil, a nově přidané věci přirozeně zapadly do původního rámce. Nové skříně na míru začínají již u vstupních dveří a pod schody plynule přecházejí přímo v samotnou kuchyň. Z kuchyňské linky vybíhá malý pultík, který slouží pro pohotovostní sezení, když paní domu připravuje něco v kuchyni, popřípadě pro rychlou snídani," konstatují architektky.

Nejvýraznějším prvkem obývacího prostoru je knihovna

V obývací části je nejvýraznějším prvkem knihovna, která princip koláže jednotlivých dezénů podporuje svým členěním na jednotlivé boxy, ze kterých je seskládaná.

Pod šikminu do nejnižšího místa je pak umístěno sezení s pohodlnou a přestavitelnou pohovkou. Televizní obrazovku zatím zastupuje oblíbený obraz majitelky bytu.

Řešení pro ložnici

Řešením pro ložnici nakonec bylo obrácení postele o 180 stupňů, tedy hlavou směrem do místnosti, kde je nejvyšší světlá výška.

Jako krytí hlavy slouží kombinovaný peřiňák s nočním stolkem, který je umístěn za postelí.

Ing. arch. Petra Bíšková, ing. arch. Klára Císařovská
Studio Mooza architecture jsme založily v roce 2013 na základě předchozí spolupráce a vzájemného porozumění. Rozdílnost našich povah a přístupu paradoxně podporuje harmonii našich návrhů. Nabízíme komplexní služby na poli architektury a designu od prvotních konceptů až po realizaci. Ručíme za osobní a nápaditý přístup. Dotáhnout projekt do konce vám pomůžeme klidně i vlastníma rukama!