Hlavní obsah

Výrazným prvkem zrekonstruované garsonky se stala sklopná postel

Byt v panelovém domě se dá předělat na pěkné bydlení. Dokonce k tomu není mnohdy potřeba ani hromada peněz. Postačí jen dobrý nápad a síla celý byt přestavět na modernější. Mnoho lidí ovšem nezná všechny nedostatky zastaralých panelákových bytů, a proto ani netuší, jak se dá celý byt změnit k nepoznání.

Foto: Kouba interier a časopis PANEL PLUS (11x)

Do zrekonstruované garsonky se vešlo vše potřebné.

Článek

Základní charakteristikou bytu je soustředění hygienického zázemí a kuchyně okolo instalačního jádra, kde jsou soustředěny veškeré rozvody. V převážné míře je toto jádro vyrobeno z umělých hmot a ustálila se pro něj přezdívka umakartové jádro.

Důvody rekonstrukce

A právě umakartové jádro je také nejčastějším důvodem rekonstrukce bytu. Vzhledem k opravdu až neuvěřitelným dispozičním uspořádáním (vchod do kuchyně přes koupelnu a podobně) je právě umakartové jádro první věcí, kterou se obyvatelé těchto bytů snaží změnit a zároveň si upravit dispozici bytu. Obojí lze úspěšně uskutečnit.

Rozhodl se pro radikální změnu

Mladý muž toužil změnit své bydlení. Jednopokojovou garsonku na Praze 4 obýval již několik let, teď se však rozhodl pro radikální změnu. Obrátil se na firmu, která mu zajistila realizaci rekonstrukce na klíč.

Několik variant přestavby

„Základním a prvním krokem je úprava dispozice bytu. Zaměřujeme se především na funkčnost, snažíme se respektovat potřeby zákazníka,” vysvětluje ing. Tomáš Zima z firmy Kouba interier.

Klient dostal několik variant, nakonec však rozvržení bytu zůstalo více méně podobné původnímu stavu.

„Chtěli jsme se zbavit dvojlůžka, které tvořilo dominantu bytu. Návrh přesunout spaní na místo bývalé kuchyně se klientovi nelíbil, dal přednost oddělené kuchyni. Nakonec jsme tedy navrhli rozšířené sklopné lůžko," doplňuje ing. Alena Koubová.

Nová dispozice

V nové dispozici je tedy malá vstupní chodba, ve které je vlevo šatní skříň, která je jediným úložným prostorem v bytě.

K bytu těsně náleží komora, kde si majitel odkládá jak sezónní, tak i úklidové a sportovní věci. Z chodby se vstupuje posuvnými dveřmi do koupelny i obytné místnosti.

Zatím chybí jídelní stůl

V obývacím pokoji představuje nosný úložný prvek knihovna, v níž má majitel dostatek místa na knihy a dokumenty. Na vedlejší stěně je pak již zmiňované rozšířené sklopné lůžko.

Na to bude ještě v budoucnu navazovat další otevřená knihovna až k balkónovým dveřím. V pokoji zatím není jídelní stůl, který majitel též plánuje, i když mu v single životě příliš nechybí.

Sestava kuchyně

Kuchyňský kout je oddělen posuvnými dveřmi. V jeho sestavě našla místo lednice, malá myčka, pračka, varná deska, trouba a nezbytný odsavač par.

Splněný sen

„Majitel měl jasný požadavek, v bytě nechtěl žádný dřevo dekor. Naopak se mu líbí bílá a šedá. Bílé lamináty byly tedy jasnou volbou na veškerý nábytek,” popisuje architektka přání majitele bytu.

Na podlaze je vinyl v jemném dekoru kamene. Sterilnost pokoje rozbíjí stěna s imitací betonu. Na ní je umístěná televize, vyniknou i oboje posuvné dveře. Stejný materiál je i za kuchyňskou linkou, zde je však přelakován ochranným lakem, který zabraňuje znečistění.

V knihovně pak zaujme světelný LED obraz, který byl snem majitele. Před obraz je možné spustit plátno a promítat na něj filmy ze zabudovaného projektoru.

Osvětlení nedílnou součástí přestavby

Nedílnou součástí řešení interiéru je i osvětlení. „Oblíbené jsou kastlíky v sádrokartonovém podhledu, které umožňují instalovat LED pásky nebo trubice pro nepřímé osvětlení prostoru,” upozorňuje Tomáš Zima.

Hlavní osvětlení místnosti je pomocí čtvercového svítidla zabudovaného do podhledu. Chodbu, koupelnu a kuchyň osvětlují LED bodovky zabudované v podhledu.

Šedý obklad doplňuje černá mozaika

Koupelna je stejně jako v původním stavu garsonky spojena s WC, nepraktickou malou vanu nahradil prostorný sprchový kout.

Koupelna je v ryze pánských barvách. Šedý velkoformátový obklad doplňuje černá mozaika. Koupelnová skříňka je vyráběna na zakázku, v šedočerném laku. Pod volnou nikou je zapuštěný šuplík.

„Kvůli vedení odpadu je vyzděná sprcha na cca 15centimetrovém schůdku, plocha je vyspádována k jedné straně, kde je atypický odtokový kanálek, na délku 130 cm,“ vysvětluje náš dotaz na odtok vody ve sprše architektka.

Ing. Alena Koubová *1979
Absolventka Stavební fakulty ČVUT. Od dokončení studií se zaměřuje na rekonstrukce bytů a interiéry. Od roku 2007 pracuje v rodinné firmě, řídí stavební práce.
Ing. Tomáš Zima *1982
Absolvent Stavební fakulty ČVUT, pracoval v architektonickém ateliéru Cigler Marani Architects, kde se podílel na tvorbě řady významných administrativních, multifunkčních a bytových projektů. Své zkušenosti nyní zúročuje při vedení stavebních zakázek.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám