Hlavní obsah

Zrychlení na stovku za 1,1 sekundy? Tesla Roadster to má zvládnout díky pomocným tryskám

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Elon Musk na Twitteru uvedl, že příští Tesla Roadster zrychlí na 97 km/h za 1,1 sekundy – pokud zákazník připlatí za vzduchové trysky pod registrační značkou, které k tomu elektromotorům dopomůžou.

Foto: Tesla Motors

Tesla Roadster Concept

Článek

Tesla Roadster druhé generace se ve formě konceptu představila před více než třemi lety. Tehdy se spekulovalo o příchodu na trh v roce 2020, dnes víme, že se tak nestalo; nyní se spekuluje o roku 2022. Fakt, že vůz není na světě, ale nebrání Elonu Muskovi v odvážných prohlášeních co do schopností vozu.

Tím nejnovějším je, že zrychlení z nuly na „americkou stovku” 60 mph (97 km/h) má být za 1,1 sekundy – v případě, že zákazník zvolí příplatkové pomocné rakety SpaceX.

Koncept příštího roadsteru se s tímto číslem zrychlení objevil v Petersenově automobilovém muzeu, vyhlášené to americké automobilové galerii. Hodnota se dostala na Twitter, kde Elon Musk reagoval, že to je skutečně pravda.

Ony pomocné rakety nicméně nemají být skutečné rakety, jaké další Muskova firma SpaceX používá k cestám do vesmíru. Podle webu InsideEVs to mají být vzduchové trysky, umístěné za zadní registrační značkou. Ty pomocí stlačeného vzduchu pomůžou autu k omračujícímu zrychlení. Možná i doslova – Musk na Twitteru pokračuje, že zkoušet to „nejspíš není moudré pro lidi se zdravotní indispozicí”.

Foto: Tesla Motors

Tesla Roadster Concept

Samozřejmě, oněch 1,1 sekundy zatím není potvrzeno žádným nezávislým zdrojem. A také není jisté, zda americké či evropské úřady povolí použití vzduchových trysek k tomu, aby auto drtivěji zrychlovalo. Bez jejich použití má být zrychlení z 0 na 60 mph 1,9 sekundy, což by pořád byla nejlepší hodnota ve světě silničních aut.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám