Hlavní obsah

Z drahého Polestar 1 je prodejní trhák, přijde i levnější model

Novinky, fra

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Volvo osamostatnilo značku Polestar pro výrobu výkonných hybridních modelů, které jsou ještě dražší než standardní Volvo. Polestar 1, jak se první model jmenuje, je velmi drahý, poptávka přesto převyšuje nabídku. V plánu je i levnější model.

Foto: Polestar

Polestar 1

Článek

Polestar byla ještě nedávno firma, která se zabývala tuningem vozidel značky Volvo. Pak ji Volvo koupilo, zabalilo do svého portfolia a vytvořilo z ní tovární tuning. Minulý rok se z Polestaru ale zase stala samostatná značka. Tentokrát začala vyvíjet vlastní modely na bázi Volva.

První model s lakonickým názvem 1 je hybridní kupé, které má mít hybridní pohon o výkonu 440 kW (600 koní) a točivý moment 1000 Nm. Toho se má dosáhnout díky dvojici elektromotorů na zadní nápravě. Auto dokáže jet i na čistě elektrický pohon, na nabité akumulátory nabídne dojezd až 150 km.

Všem daným charakteristikám ovšem odpovídá i cena. Ta by se měla pohybovat kolem 3,5 miliónu korun. Výroba by měla probíhat v Číně, v plánu bylo původně 1500 vozidel, rozložených do tří let. Jenže poptávka prý několikanásobně převyšuje nabídku, a tak Polestar pravděpodobně zvýší výrobu. Ovšem nebude to nic jednoduchého, vždyť karoserie je celá z uhlíkového kompozitu.

Foto: Polestar

Polestar 1

Foto: Polestar

Polestar 1

Jen chvíli po zprávě o modelu 1, kterou přinesl renomovaný automobilový deník Automotive News, se objevila tentokrát oficiální zpráva od Thomase Ingenlatha, tedy bývalého šéfdesignéra Škody a dnes vedoucího značky Polestar, že druhý (levnější) model se bude jmenovat Polestar 2 (překvapivě). Představen bude ve druhé polovině roku 2019, výroba začne v roce 2020 a půjde o konkurenta Tesly Model 3. Cena bude asi 40 000 eur, tedy asi jeden milión korun.

Foto: Tesla

Tesla Model 3

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám