Hlavní obsah

Z Dakaru na silnice. Prodrive představil extrémní off-road Hunter

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Britský Prodrive představil nové superauto Hunter. Jedná se o terénní vozidlo s šesti sty koňmi pod kapotou, o kterém automobilka říká, že kam jede, tam nepotřebuje silnice.

Foto: Prodrive

Prodrive Hunter

Článek

Prodrive Hunter je na trhu úplnou novinkou a pokud se dobře podíváme, je jasné, že je blízce příbuzný s rallye speciálem na Dakar. Vůz stojí na základech speciálu BRX Hunter T1, což definovalo jeho vzhled. V silniční verzi má ale o 50 % větší výkon.

Srdcem vozu je 3,5litrový šestiválcový motor do V, který dodal Ford a generuje výkon 600 koňských sil a točivý moment 700 Nm. Agregát je dvakrát přeplňovaný a pomáhá terénnímu vozu z 0 na 100 km/h zrychlit za přibližně 4 vteřiny, přičemž maximální rychlost je stanovena na 300 km/h.

Startuje Rallye Dakar, potřetí v Saúdské Arábii a tradičně s řadou Čechů

AutoMoto

Taková čísla Hunter zvládá i s obrovskými terénními pneumatikami, které jsou primárně určeny pro jízdu mimo silnice, kam auto jednoznačně patří.

S jízdou v terénu to totiž hunter myslí skutečně vážně. Vůz dostal lichoběžníkové zavěšení přední i zadní nápravy, přičemž zdvih je 400 milimetrů, což je paradoxně o 50 mm více než u verze pro Dakar.

Mimo to má vůz šestistupňový automat s pádly i pohon všech kol. Nechybí ani trojice diferenciálů vpředu, uprostřed a vzadu nebo obří palivová nádrž na 480 litrů benzínu.

Toyota ukázala nový pick-up Hilux pro Dakar

AutoMoto

Řada technických vymožeností si vyžádala i vysokou cenu. Prodrive Hunter stojí 1,63 milionů dolarů, tedy v přepočtu přibližně 36 milionů korun. Automobilka z britského Babbury vyrobí jen 25 kusů a některé už znají své majitele.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám