Hlavní obsah

V pátek končí platnost loňských dálničních známek, někteří novou shánět nemusí

Jednatřicátý leden je posledním dnem, kdy platí dálniční známka z roku 2019. Pokud ji necháte na skle déle, vystavujete se riziku pokuty, a to i když vedle ní vylepíte platnou známku. Vozy s registrační značkou EL už ale letos žádnou nepotřebují.

Foto: Novinky

Roční dálniční známka na rok 2019

Článek

S koncem ledna 2020 končí platnost dálničních známek pro rok 2019. Platnost nálepky na skle je vždy čtrnáctiměsíční - od 1. prosince předcházejícího roku do 31. ledna následujícího roku. A nejenže vám od zítřka stará známka bude na skle k ničemu, vystavujete se navíc hrozbě pokuty.

„Řidič vozidla v systému časového zpoplatnění je povinen odstranit díl kuponu prokazujícího úhradu časového poplatku na viditelném místě ve vozidle, jakmile jeho platnost skončila,” stojí v odst. 1 § 21e zákona 13/1997 Sb.

Podle odst. 2 § 42a stejného zákona se řidič „dopustí přestupku tím, že v rozporu s § 21e neodstraní díl kuponu prokazující úhradu časového poplatku z viditelného místa ve vozidle bez zbytečného odkladu po skončení platnosti tohoto kuponu”.

Dálnice se v Česku nestaví, ministerstvo ale namalovalo 400 kilometrů

Ekonomika

Pokuty za neodstranění známky nejsou malé – příkazem na místě až 5000 korun. Stejná pokuta hrozí, pokud řidič užije zpoplatněnou silnici, aniž by časový poplatek uhradil. Ten je letos stejný jako loni – 1500 korun za rok, 440 korun za měsíc nebo 310 korun za deset dnů.

Řada aut nemusí mít od ledna dálniční známku

AutoMoto

Někteří řidiči osobních aut však dálniční známky na sklo vylepovat nemusí. Týká se to těch, kteří na svém voze mají „elektromobilní” registrační značku, začínající písmeny EL. Na tuto značku mají nárok auta s emisemi do 50 g CO2/km, tedy bateriové elektromobily a plug-in hybridy.

Sedm a půl milionu nálepek

Stát na dálničních známkách loni vybral přes 5,35 miliardy korun, zhruba o 150 milionů více než o rok dříve. Motoristé loni nakoupili 6,86 milionu kuponů pro rok 2019. Nejžádanější byly známky s desetidenní platností, které tvořily téměř polovinu všech prodaných vinět.

Nejvíce však stát utržil na ročních kuponech, a to 3,95 miliardy korun. Pro letošní rok stát nechal vyrobit více než 7,5 milionu kuponů s celkovou hodnotou 5,77 miliardy korun.

Foto: Marek Bednář, Novinky

Pro letošek je roční známka červená.

V příštím roce už si řidiči papírové známky na přední skla svých aut lepit nebudou, stát plánuje zavést systém elektronických dálničních známek. Spuštěn by měl být na začátku letošního prosince. Známky budou vázané na registrační značky vozidel a platby kontrolovány například kamerami na mýtných branách.

V současnosti podle staršího vyjádření mluvčí policejního prezidia Evy Kropáčové probíhá kontrola vylepené známky jak dalekohledy, kterými policista vidí i používání mobilu nebo nezapnutý bezpečnostní pás, tak i při běžné silniční kontrole.

Anketa

Souhlasíte s přechodem k elektronickým dálničním známkám?
Ano
74,2 %
Nevím/nedokážu posoudit
5,9 %
Ne
19,9 %
Celkem hlasovalo 1892 čtenářů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám